Ο καφές μπορεί να επηρεάζει τους υποδοχείς νικοτίνης

Μερικοί καπνιστές βρίσκουν ότι το πρώτο τους τσιγάρο της ημέρας είναι πιο ευχάριστο με ένα φλιτζάνι καφέ. Είναι ο συνδυασμός καφεΐνης και νικοτίνης μια πρωινή συνήθεια ή κάτι περισσότερο;

Οι ερευνητές βρήκαν δύο ενώσεις στον καφέ που επηρεάζουν άμεσα ορισμένους υποδοχείς νικοτίνης υψηλής ευαισθησίας στον εγκέφαλο. Αυτοί οι εγκεφαλικοί υποδοχείς στους καπνιστές μπορεί να γίνουν υπερευαίσθητοι μετά από μια νύχτα στέρησης της νικοτίνης.

Για τα περισσότερα άτομα, υπάρχει μια ώθηση αφύπνισης και ενέργειας λόγω της καφεΐνης, αλλά οι καπνιστές μπορεί να έχουν ένα άλλου είδους κίνητρο για να πιούν καφέ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια οργανική χημική ένωση στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δυσλειτουργίας των υποδοχέων νικοτίνης -η δυσλειτουργία αυτή ίσως προκαλεί πόθο για νικοτίνη στους καπνιστές.

Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά είναι ένα βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο καφές και το τσιγάρο επηρεάζουν τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Roger L. Papke, καθηγητής φαρμακολογίας στο UF College of Medicine.

«Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει η καφεΐνη το πρωί, αλλά υπάρχουν άλλα μόρια στον καφέ που μπορεί να εξηγήσουν το γιατί οι καπνιστές θέλουν να πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ», είπε ο Papke. «Πολλοί αναζητούν καφέ το πρωί λόγω της καφεΐνης. Αλλά μήπως ο καφές κάνει και κάτι άλλο στους καπνιστές; Θέλαμε να μάθουμε εάν υπήρχαν άλλα πράγματα στον καφέ που επηρέαζαν τους υποδοχείς νικοτίνης του εγκεφάλου».

Οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα σκούρο καβουρδισμένο διάλυμα καφέ σε κύτταρα που εκφράζουν έναν συγκεκριμένο ανθρώπινο υποδοχέα νικοτίνης. Μια οργανική χημική ένωση που υπάρχει στον καφέ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δυσλειτουργίας των υποδοχέων νικοτίνης στους καπνιστές. Μία από τις ενώσεις του καφέ, γνωστή ως n-MP. Αποκαθιστώντας μια καλύτερη λειτουργία των υποδοχέων νικοτίνης αυτή η ουσία μπορεί να μειώνει την επιθυμία για νικοτίνη στους καπνιστές.

Ο Papke είπε ότι του κίνησε το ενδιαφέρον η ιδέα ότι οι καπνιστές που εξαρτώνται από τη νικοτίνη συνδέουν το κάπνισμα με τον καφέ το πρωί και το αλκοόλ το βράδυ. Ενώ και η επίδραση του αλκοόλ στους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο έχει ερευνηθεί διεξοδικά, η αλληλεπίδραση των υποδοχέων με τον καφέ έχει μελετηθεί λιγότερο.

Δείτε επίσης