Της Giulia Poerio, Associate lecturer, University of Sussex, The Convesation.
Παρά τα όσα μας διδάσκουν συχνά να πιστεύουμε, η ονειροπόληση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Όχι μόνο μπορεί να είναι πηγή ευχαρίστησης και ένας τρόπος για να ανακουφιστείτε από την πλήξη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η ικανότητά μας να ξεφεύγουμε διανοητικά από το παρόν μπορεί επίσης να τονώσει τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων και τον προγραμματισμό και να προσφέρει ένα αντίδοτο στη μοναξιά.
Η ονειροπόληση, όταν ορίζεται ως σκέψεις που δεν συνδέονται με αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή, καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ξύπνιας ζωής μας -κατά μέσο όρο περίπου το 30% των περιπτώσεων, αν τυχαία διερευνάτε ανθρώπους. Είναι μέρος της καθημερινής μας συνειδητής εμπειρίας. Μπορεί ακόμη και να το σκεφτείτε ως την προεπιλεγμένη λειτουργία μας στην οποία επιστρέφουμε, ειδικά όταν κάνουμε πράγματα που δεν απαιτούν πολλή εγκεφαλική συμμετοχή, όπως είναι οι βαρετές, μονότονες εργασίες.
Ωστόσο, υπολογίζεται ότι το 2,5% των ενηλίκων βιώνουν έναν τύπο υπερβολικής ονειροπόλησης που ορίζεται η διαταραχή, η δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση. Αυτοί εμπλέκονται σε καταναγκαστικές, ζωηρές φαντασιώσεις, τόσο υπερβολικές που παρεμποδίζεται η ικανότητά τους να λειτουργούν στην καθημερινή ζωή τους.
Τι είναι η δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση;
Η δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση διαφέρει από την τυπική ονειροπόληση με πολλούς τρόπους. Σε αντίθεση με τις τυπικές ονειροπολήσεις που μπορεί να είναι φευγαλέες (διάρκειας δευτερολέπτων), οι δυσπροσάρμοστοι ονειροπόλοι μπορούν να περνούν πολλές ώρες τη φορά σε μια ονειροπόληση. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι δυσπροσάρμοστοι ονειροπόλοι περνούσαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον τις μισές ώρες αφύπνισης βυθισμένοι σε σκόπιμα κατασκευασμένους κόσμους φαντασίας. Αυτοί οι επινοημένοι κόσμοι είναι συχνά πλούσιοι, με περίπλοκες πλοκές και περίπλοκες ιστορίες που εξελίσσονται σε πολλά χρόνια.
Ο κόσμος φαντασίας των δυσπροσαρμοσμένων ονειροπόλων είναι ζωντανός και ικανοποιητικός και η ανάγκη να συνεχιστεί η φαντασίωση μπορεί να είναι καταναγκαστική και εθιστική. Με την απροσάρμοστη ονειροπόληση, υπάρχει έντονη αφηρημάδα και ενόχληση όταν αυτό δεν είναι δυνατό ή διακόπτεται. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να σταματήσουν ή ακόμα και να μειώσουν τον χρόνο που περνούν στην ονειροπόληση.
Αλλά η προτεραιότητα στο να ξοδεύετε χρόνο σε εναλλακτικές, φανταστικές πραγματικότητες σε βάρος των φυσικών και κοινωνικών αναγκών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εργασία, στο σχολείο και στη διατήρηση στενών σχέσεων. Πολλοί άνθρωποι με δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση αναφέρουν ότι βιώνουν ψυχολογική δυσφορία, δυσκολία στον ύπνο και αισθήματα ντροπής για την ονειροπόλησή τους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καθηλωτική ονειροπόληση και η ζωηρή φαντασία δεν είναι εξ ορισμού δυσπροσαρμοστικές. Δυσπροσαρμοστική γίνεται όταν είναι δύσκολο να ελεγχθεί, όταν ο χρόνος της ονειροπόλησης υπερισχύει της πραγματικής ζωής και όταν ο καταναγκασμός για ονειροπόληση παρεμβαίνει σε σημαντικούς στόχους και σχέσεις ζωής.
Γιατί συμβαίνει;
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι άνθρωποι που αγωνίζονται με την δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση μπορεί να έχουν μια έμφυτη τάση για φαντασιώσεις. Πολλοί ανακαλύπτουν αυτή την ικανότητα νωρίς στην παιδική ηλικία, συνειδητοποιώντας ότι η φαντασία και οι ονειροπολήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση του στρες. Δημιουργώντας έναν εσωτερικό κόσμο άνεσης, μπορούν να ξεφύγουν από την βαρετή πραγματικότητα.
Μερικοί –αλλά όχι όλοι– δυσπροσαρμοστικοί ονειροπόλοι μπορεί να χρησιμοποιούν την ονειροπόληση ως στρατηγική αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, η ονειροπόληση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από μια δυσάρεστη πραγματικότητα που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τραύματος, δύσκολων γεγονότων της ζωής ή κοινωνικής απομόνωσης. Αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο ψυχαναγκαστικής φαντασίας, όπου η χρήση της φαντασίας για την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων επιτείνει την επιθυμία για ονειροπόληση.
Με πολλούς τρόπους, η ονειροπόληση γίνεται μια εθιστική συμπεριφορά που τροφοδοτεί τα ίδια τα προβλήματα που είχε σκοπό να ανακουφίσει. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση τείνει να εμφανίζεται παράλληλα με άλλες διαταραχές, με τις πιο συνηθισμένες να είναι η ΔΕΠΥ, το άγχος, η κατάθλιψη και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Φαίνεται να υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και της δυσπροσαρμοστικής ονειροπόλησης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς με δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση εμφάνιζαν επίσης σημάδια ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πιθανούς κοινούς μηχανισμούς μεταξύ των δύο διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβατικών σκέψεων, της διάστασης και της έλλειψης γνωστικού ελέγχου.
Αν και η δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση έχει συγκεντρώσει την αυξανόμενη προσοχή στο διαδίκτυο, δεν είναι ακόμη επίσημα αναγνωρισμένη στα εγχειρίδια ψυχιατρικών διαγνωστικών. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί επαγγελματίες υγείας μπορεί να αγνοούν την πάθηση, οδηγώντας σε λανθασμένη διάγνωση. Το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται ως ψυχιατρική πάθηση σημαίνει επίσης ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τις θεραπευτικές επιλογές.
Υπάρχει μια τεκμηριωμένη περιπτωσιολογική μελέτη που δείχνει ένας 25χρονος άνδρας μπόρεσε να μειώσει στο μισό τον χρόνο που περνούσε ονειροπολώντας, από σχεδόν τρεις ώρες την ημέρα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια έξι μηνών χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ψυχολογικών θεραπειών όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η ενσυνειδητότητα. Ανέφερε βελτιώσεις στην εργασιακή και κοινωνική λειτουργία καθώς και στις υποκείμενες εμμονές.
Ελπίζεται ότι με την αυξανόμενη αναγνώριση και κατανόηση της δυσπροσαρμοστικής αφηρημάδας, θα γίνουν διαθέσιμες περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για τους πάσχοντες.