Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai ανακάλυψαν ότι ακόμη και ανεπαίσθητες μορφές ηπατικής νόσου επηρεάζουν άμεσα την υγεία της καρδιάς. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Cardiovascular Medicine, βοηθούν στην περαιτέρω αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ ηπατικής νόσου και καρδιακής νόσου, πέρα από άλλους, κοινούς παράγοντες κινδύνου.
Στην αναδρομική τους μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις βαθμολογίες FIB-4 των ασθενών -ένας δείκτης για ηπατική ίνωση που μπορεί να υποδεικνύει κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής ηπατικής νόσου- με καρδιακές ανωμαλίες ορατές μέσω μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς. Διαπίστωσαν ότι οι αυξημένες βαθμολογίες FIB-4 συσχετίστηκαν με ανωμαλίες στην καρδιακή λειτουργία και ορισμένα αγγεία.
Ο Alan Kwan, καρδιολόγος και ερευνητής καρδιολογικής απεικόνισης στο Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt είπε ότι είναι γνωστό ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος σχετίζεται με καρδιαγγειακό θάνατο, αλλά η σχέση είναι ελάχιστα κατανοητή και πιθανώς συγκαλύπτεται από παράγοντες κινδύνου που έχουν κοινά στοιχεία, όπως ο διαβήτης.
Προηγούμενες μελέτες είχαν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, εξετάζοντας μόνο το πώς η κίρρωση ήπατος και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος επηρεάζουν την καρδιά. Νωρίτερα φέτος, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) δημοσίευσε μια δήλωση ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος -μια ολοένα και πιο συχνή πάθηση που επηρεάζει περισσότερους από έναν στους τέσσερις ενήλικες Αμερικανούς- αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Παραδόξως, η καρδιακή νόσος -και όχι η εξέλιξη της ηπατικής νόσου- είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, σύμφωνα με την AHA.
«Εάν το 25% του πληθυσμού έχει αυτόν τον πιθανό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο, ξέραμε ότι έπρεπε να τον κατανοήσουμε πληρέστερα», είπε ο Kwan. «Ο γενικός μας στόχος αε αυτήν τη μελέτη ήταν να εξετάσουμε τις συνδέσεις μεταξύ της καρδιάς και του ήπατος -ένας νεότερος τομέας μελέτης που έχει νόημα να εξερευνήσουμε περαιτέρω. Το ήπαρ επεξεργάζεται τη χοληστερόλη και παράγει παράγοντες που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και τη φλεγμονή -όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά- έτσι θέλαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτούς τους συσχετισμούς».
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία των τελευταίων 11 ετών 1.668 ασθενών που είχαν χαμηλές, μέτριες ή υψηλές βαθμολογίες FIB-4 εντός ενός έτους από τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς, προσαρμόζοντας τους τυπικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 86% των ασθενών είχε τουλάχιστον μία καρδιακή ανωμαλία.
Η καρδιακή μαγνητική τομογραφία παρέχει μια μοναδική εικόνα της καρδιάς, χρησιμοποιώντας λεπτομερή απεικόνιση που μπορεί να εντοπίσει ανεπαίσθητες αλλαγές στη δομή της καρδιάς, τη λειτουργία, το μέγεθος και τη δομή των αιμοφόρων αγγείων, τη σύνθεση των καρδιακών μυών και πολλά άλλα.
«Οι ανωμαλίες που είδαμε ήταν αγγειακές αλλαγές –διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων που βγαίνουν από την καρδιά καθώς και αύξηση του όγκου του αίματος που κινούνταν», είπε ο Kwan. «Συνήθως, όταν οι γιατροί εξετάζουν την καρδιά, δεν σκέφτονται το συκώτι και το αντίστροφο. Τείνουμε να είμαστε πολύ εξειδικευμένοι στις δικές μας κατηγορίες οργάνων. Όμως τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι μπορούμε και πρέπει να ελέγχουμε για ηπατικές παθήσεις κατά την εξέταση των καρδιακών παθήσεων. Δεν πρέπει να βλέπουμε την καρδιά και το συκώτι ως εντελώς ξεχωριστά όργανα που λειτουργούν στα δικά τους νησιά».
Το επόμενο βήμα, είπε ο Kwan, είναι η περαιτέρω διερεύνηση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η ηπατική νόσο στην υγεία της καρδιάς. «Επίσης, άλλα ερωτήματα έρχονται στο φως», είπε, «όπως, κατά τη θεραπεία των ατόμων με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, θα μπορούσαν τα φάρμακα για τη θεραπεία της να βοηθήσουν την καρδιά; Ή, όταν επισκέπτεστε τον καρδιολόγο ή τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θα πρέπει η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος να είναι επίσης ένας τυπικός παράγοντας κινδύνου που πρέπει να ληφθεί υπόψη;».
«Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε τη βασική επιστήμη για το πώς το συκώτι επηρεάζει την καρδιά, πιθανότατα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις αλληλεπιδράσεις της καρδιάς και των οργάνων», είπε η Susan Cheng, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγιή Γήρανση στο Καρδιολογικό Τμήμα του Smidt Heart Institute. «Αυτό θα μπορούσε να ρίξει φως σε κατευθύνσεις για πιθανές μελλοντικές στοχευμένες θεραπείες για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με ηπατική νόσο».
Περισσότερες πληροφορίες: Cardiovascular and hepatic disease associations by magnetic resonance imaging: A retrospective cohort study, Frontiers in Cardiovascular Medicine (2022). DOI: 10.3389/fcvm.2022.1009474.