Ύφεση του διαβήτη τύπου 2 με διαλειμματική νηστεία

Μετά από μια διαιτητική παρέμβαση διαλειμματικής νηστείας, οι ασθενείς πέτυχαν πλήρη ύφεση του διαβήτη τύπου 2, που ορίζεται ως ένα σταθερό επίπεδο γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c) μικρότερο από 6,5% τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Η HbA1c δείχνει το μέσο σάκχαρο στο αίμα για ένα διάστημα περίπου τριών μηνών. Το επίπεδο του 6,5% αντιστοιχεί στα 48 mmol/mol γλυκόζης στο αίμα.

Οι δίαιτες διαλειμματικής νηστείας έχουν γίνει δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια ως αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους. Με τη διαλειμματική νηστεία, τρώτε μόνο εντός ενός χρονικού διαστήματος της ημέρας, π.χ. από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Η νηστεία για συγκεκριμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα ή η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος κάποιες φορές μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να κάψει λίπος. Μπορεί ακόμα να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

«Ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι απαραίτητα μια μόνιμη, δια βίου ασθένεια. Η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατή εάν οι ασθενείς χάσουν βάρος αλλάζοντας τις συνήθειες διατροφής και άσκησης», δήλωσε ο Dongbo Liu, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χουνάν στην Τσανγκσά της Κίνας. «Η έρευνά μας δείχνει ότι η διαλειμματική νηστεία, και η Κινεζική Θεραπευτική Ιατρική Διατροφή (Chinese Medical Nutrition Therapy), μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2 και αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε πάνω από 537 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως που υποφέρουν από τη νόσο».

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια παρέμβαση διαλειμματικής νηστείας τριών μηνών σε 36 διαβητικούς τύπου 2 και βρήκαν ότι σχεδόν το 90%, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έλαβαν παράγοντες μείωσης του σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνη, μείωσαν την πρόσληψη φαρμάκων. Το 55% αυτών των ανθρώπων παρουσίασαν ύφεση του διαβήτη, διακόπτοντας τη φαρμακευτική αγωγή για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά 36 ατόμων που δεν ακολούθησαν διαλειμματική νηστεία.

Η μελέτη αμφισβητεί τη συμβατική άποψη ότι η ύφεση του διαβήτη μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε άτομα με μικρή διάρκεια διαβήτη (μέχρι έξι χρόνια υπάρχουσας ασθένειας). Το 65% των συμμετεχόντων στη μελέτη που πέτυχαν ύφεση είχαν διάρκεια διαβήτη από έξι έως 11 χρόνια -ύφεση σημαίνει ότι τα άτομα δεν διαγιγνώσκονται πλέον ως διαβητικά, εγκαταλείποντας τα φάρμακα.

Με την ολοκλήρωση της τρίμηνης παρέμβασης συν μιας επιπλέον τρίμηνης παρακολούθησης, το 47,2% (οι 17 από τους 36) στην ομάδα της διαλειμματικής νηστείας επέτυχε την ύφεση -στην ομάδα ελέγχου μόνο ένα άτομο επέτυχε ύφεση. Η μέση μείωση του σωματικού βάρους στην ομάδα της διαλειμματικής νηστείας ήταν 6 κιλά σε σύγκριση με 0,27 κιλά στην ομάδα ελέγχου. Ύστερα από 12 μήνες παρακολούθησης, το 44,4% (οι 16 από τους 36) στην ομάδα της διαλειμματικής νηστείας ήταν σε ύφεση, με επίπεδο γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c, κατά μέσο όρο, 6,33%. Το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής στην πειραματική ομάδα ήταν 77% χαμηλότερο από αυτό της ομάδας ελέγχου.

«Τα φάρμακα για τον διαβήτη είναι δαπανηρά και αποτελούν εμπόδιο για πολλούς ασθενείς που προσπαθούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον διαβήτη τους. Η μελέτη μας είδε το κόστος των φαρμάκων να μειώνεται κατά 77% σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 μετά από διαλειμματική νηστεία», είπε ο Liu.

Περισσότερες πληροφορίες: Effect of an Intermittent Calorie-restricted Diet on Type 2 Diabetes Remission: A Randomized Controlled Trial, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2022). DOI: 10.1210/clinem/dgac661.

Δείτε επίσης