Μπορεί η ελευρωπαΐνη να βοηθήσει στη θεραπεία της ενδομητρίωσης;

Έως και to 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από ενδομητρίωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πυελικό πόνο, κράμπες περιόδου και υπογονιμότητα. Η ενδομητρίωση αναπτύσσεται όταν ιστός όπως η επένδυση στο εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Αυτή η ανάπτυξη μπορεί να διογκωθεί και να αιμορραγεί, οδηγώντας σε πόνο και άλλα συμπτώματα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biomedical Science βρήκε ότι ελευρωπαΐνη, ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται στα φύλλα της ελιάς, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ενδομητρίωσης.

«Η ενδομητρίωση εξαρτάται από τα οιστρογόνα, ορμόνες που ρυθμίζουν τις αναπαραγωγικές λειτουργίες της γυναίκας. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν επίσης άλλα όργανα όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, το στήθος, το δέρμα, τα μαλλιά, τους βλεννογόνους, τους πυελικούς μύες και τον εγκέφαλο», είπε ο Δρ. Sang Jun Han, αναπληρωτής καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine.

Η εξάρτηση της ενδομητρίωσης από τα οιστρογόνα και τη φλεγμονή έχει καθοδηγήσει θεραπείες που βασίζονται στη συστηματική μείωση των οιστρογόνων και στη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

«Ωστόσο, οι τρέχουσες θεραπείες για την ενδομητρίωση έχουν μικρή αποτελεσματικότητα, υψηλό ποσοστό υποτροπής και προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλους ιστούς που επηρεάζονται από τα οιστρογόνα», δήλωσε ο Han. «Ο στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να αναζητήσουμε μια καλύτερη θεραπεία για αυτήν την πάθηση».

Δεδομένου ότι η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που εξαρτάται από τα οιστρογόνα, οι υποδοχείς των οιστρογόνων ER-alpha και ER-beta, οι οποίοι μεσολαβούν στις επιδράσεις των ορμονών στα κύτταρα, παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της πάθησης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το ER-beta συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη της ενδομητρίωσης. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η επιλεκτική καταστολή της δραστηριότητας του ER-βήτα θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της πάθησης χωρίς παρενέργειες των τρεχουσών ορμονικών θεραπειών που στοχεύουν το ER-alpha.

Δουλεύοντας με κύτταρα στο εργαστήριο, οι ερευνητές εξέτασαν μια βιβλιοθήκη φυσικών προϊόντων αναζητώντας ενώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης ως μη ορμονικές θεραπείες. Και βρήκαν ότι η ελευρωπαΐνη αναστέλλει επιλεκτικά τη δραστηριότητα του ER-βήτα, αλλά όχι τη δραστηριότητα του ER-άλφα, και καταστέλλει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των βλαβών της ενδομητρίωσης σε ποντίκια και ανθρώπους σε μοντέλα ποντικών.

«Επιπλέον, η θεραπεία με ελευρωπαΐνη δεν ήταν ούτε τοξική για το ήπαρ ούτε επηρέασε την ικανότητα των θηλυκών ποντικών να έχουν απογόνους», είπε ο Han. «Σε ποντίκια με ενδομητρίωση, η ελευρωπαΐνη βελτίωσε τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, καθώς υποστηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση της αξίας της ελευρωπαΐνης ως φυσική θεραπεία της ανθρώπινης ενδομητρίωσης. Η ελευρωπαΐνη είναι λιγότερο ακριβή από την ορμονική θεραπεία και τα τρέχοντα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι πιο ασφαλής από τις τρέχουσες θεραπείες».

Περισσότερες πληροφορίες: Oleuropein suppresses endometriosis progression and improves the fertility of mice with endometriosis, Journal of Biomedical Science (2022). DOI: 10.1186/s12929-022-00883-2.

Δείτε επίσης