Δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου σε άτομα με σοβαρή υπέρταση

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα με σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση (πάνω από 160/100 mm Hg), αλλά όχι σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν θεωρείται σοβαρή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα φλιτζάνι καφέ και η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε καμία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, αν και τα δύο ποτά περιέχουν καφεΐνη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ένα φλιτζάνι πράσινου ή μαύρου τσαγιού 230 γραμμαρίων έχει 30-50 mg καφεΐνη και ένα φλιτζάνι καφέ 230 γραμμαρίων έχει από 80 έως 100 mg καφεΐνη .

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή -μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή- και μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά σε υγιή άτομα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης, να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης ή στην τόνωση της εγρήγορσης, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτή η επίδραση οφείλεται στην καφεΐνη ή σε κάτι άλλο στον καφέ. Από την επιβλαβή του πλευρά, ο υπερβολικός καφές μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε άγχος, αίσθημα παλμών και δυσκολία στον ύπνο.

«Η μελέτη μας είχε στόχο να προσδιορίσει εάν η γνωστή προστατευτική δράση του καφέ ισχύει και για άτομα με διαφορετικούς βαθμούς υπέρτασης και εξέτασε επίσης τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στον ίδιο πληθυσμό», εξήγησε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Hiroyasu Iso, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στην Ιαπωνία.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ανακάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ καθημερινά και αυξημένης θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με σοβαρή υπέρταση», είπε ο Iso.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, εμφανίζεται όταν η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι σταθερά πολύ υψηλή, κάνοντας την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά για να αντλεί αίμα. Μετριέται σε χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg). Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας ταξινομούν την υπέρταση ως μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από την τιμή των 130/80 mm Hg. Η πρώτη τιμή δηλώνει την συστολική πίεση (όταν η καρδιά σπρώχνει το αίμα) και η δεύτερη την διαστολική πίεση (όταν η καρδιά χαλαρώνει).

Τα κριτήρια αρτηριακής πίεσης για αυτήν τη μελέτη είναι ελαφρώς διαφορετικά από τις οδηγίες American Heart Association. Οι ερευνητές ταξινόμησαν την αρτηριακή πίεση σε πέντε κατηγορίες: βέλτιστη και φυσιολογική (κάτω από 130/85 mm Hg), υψηλή φυσιολογική (130-139/85-89 mm Hg), υπέρταση βαθμού 1 (140-159/90-99 mm Hg), υπέρταση βαθμού 2 (160-179/100-109 mm Hg) και υπέρταση βαθμού 3 (πάνω από από 180/110 mm Hg). Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στους βαθμούς 2 και 3 θεωρήθηκαν σοβαρή υπέρταση σε αυτή τη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες στην αρχή της μελέτης ήταν πάνω από 6.570 άνδρες και πάνω από 12.000 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 79 ετών. Επιλέχθηκαν από την Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk, μια μεγάλη, προοπτική μελέτη που δημιουργήθηκε μεταξύ 1988 και 1990 σε ενήλικες που ζούσαν σε 45 ιαπωνικές κοινότητες. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δεδομένα μέσω εξετάσεων υγείας και ερωτηματολογίων που αξιολογούσαν τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και το ιατρικό ιστορικό.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν 19 ετών παρακολούθησης (μέχρι το 2009), καταγράφηκαν 842 θάνατοι που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ανάλυση των δεδομένων για όλους τους συμμετέχοντες διαπίστωσε:

  • Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν 160/100 mm Hg ή υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.
  • Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε καμία κατηγορία αρτηριακής πίεσης.
  • Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε καμία κατηγορία αρτηριακής πίεσης.

«Αυτά τα ευρήματα ίσως υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι τα άτομα με σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν υπερβολική ποσότητα καφέ», είπε ο Iso. «Επειδή τα άτομα με σοβαρή υπέρταση είναι πιο επιρρεπή στις επιδράσεις της καφεΐνης, οι βλαβερές συνέπειες της καφεΐνης μπορεί να υπερτερούν των προστατευτικών της επιδράσεων και μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με συχνότερη κατανάλωση καφέ ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι, καπνιστές, πότες, να τρώνε λιγότερα λαχανικά, να έχουν υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και να έχουν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα από την κατηγορία της αρτηριακής πίεσης.

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού μπορούν να εξηγηθούν από την παρουσία των πολυφαινολών, οι οποίες είναι μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βρίσκονται στα φυτά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να είναι μέρος του λόγου που μόνο ο καφές -και όχι το τσάι- συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση, παρά το γεγονός ότι τόσο το πράσινο τσάι όσο και ο καφές περιέχουν καφεΐνη.

Η έρευνα έχει αρκετούς περιορισμούς: η κατανάλωση καφέ και τσαγιού ήταν αυτοαναφερόμενη. Η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε σε ένα μόνο σημείο, το οποίο δεν έλαβε υπόψη τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Και ο παρατηρητικός χαρακτήρας της μελέτης δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Απαιτείται περαιτέρω μελέτη, είπαν οι ερευνητές, για να γίνουν γνωστά περισσότερα για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ και πράσινου τσαγιού σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και για να επιβεβαιωθούν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ και πράσινου τσαγιού σε άλλες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες: Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality Among People With and Without Hypertension, Journal of the American Heart Association (2022). DOI: 10.1161/JAHA.122.026477

Δείτε επίσης