Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι πιο έντονες στις γυναίκες

Ενώ η αθροιστική κεφαλαλγία είναι πιο συχνή στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η διαταραχή μπορεί να είναι πιο σοβαρή για τις γυναίκες. Η μελέτη δημοσιεύεται στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι σύντομοι αλλά εξαιρετικά επώδυνοι και μπορεί να εμφανιστούν για πολλές ημέρες ή και εβδομάδες, στη σειρά. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να διαρκέσουν από 15 λεπτά έως τρεις ώρες.

«Η αθροιστική κεφαλαλγία εξακολουθεί να διαγιγνώσκεται λανθασμένα στις γυναίκες, ίσως επειδή ορισμένες πτυχές μπορεί να είναι παρόμοιες με την ημικρανία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Andrea C. Belin, του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. «Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να γνωρίζουν ότι η διαταραχή εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες, ώστε η πιο αποτελεσματική θεραπεία να μπορεί να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Στη μελέτη συμμετείχαν 874 άτομα που είχαν διαγνωστεί με αθροιστικές κεφαλαλγίες, με 66% άνδρες και 34% γυναίκες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματά τους, τα φάρμακα, τους παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία από τους άνδρες. Η χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία ορίζεται ως επαναλαμβανόμενες κρίσεις αθροιστικής κεφαλαλγίας για ένα έτος ή περισσότερο χωρίς διακοπή ή με σύντομα διαλείμματα χωρίς συμπτώματα που διαρκούν λιγότερο από τρεις μήνες. Το 18% των γυναικών διαγνώστηκε με χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία, σε σύγκριση με το 9% των ανδρών.

Οι “επιθέσεις” διήρκεσαν επίσης περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Για παράδειγμα, το 8% των γυναικών είπε ότι οι περίοδοι πονοκεφάλου διήρκεσαν κατά μέσο όρο τέσσερις έως επτά μήνες, σε σύγκριση με το 5% των ανδρών, ενώ το 26% των γυναικών είπε ότι οι περίοδοι πονοκεφάλου διήρκεσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα μήνα, σε σύγκριση με το 30% των ανδρών.

Οι γυναίκες ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν ότι οι “επιθέσεις” τους συνέβησαν σε διάφορες ώρες της ημέρας από τους άνδρες, 74% έως 63%. Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα μέλος της οικογένειας με ιστορικό αθροιστικής κεφαλαλγίας, από 7% έως 15%.

«Ενώ η αναλογία ανδρών προς γυναίκες με αθροιστική κεφαλαλγία μεταβάλλεται με την πάροδο των ετών, εξακολουθεί να θεωρείται ως διαταραχή κυρίως των ανδρών, καθιστώντας δυσκολότερη τη διάγνωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας για τις γυναίκες με ηπιότερα συμπτώματα από τους άνδρες», είπε η Belin. «Είναι πιθανό αυτό να συμβάλλει στο υψηλότερο ποσοστό χρόνιας αθροιστικής κεφαλαλγίας στις γυναίκες».

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι πληροφορίες αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, επομένως μπορεί να μην θυμήθηκαν τα πάντα σωστά όταν απάντησαν στα ερωτηματολόγια.

Περισσότερες πληροφορίες: Burish et al, Cluster Headache: Worse in Women, Neurology (2022). DOI: 10.1212/WNL.0000000000206807, dx.doi.org/10.1212/WNL.0000000000206807.

Δείτε επίσης