Η υπερθέρμανση του πλανήτη και ο αυξανόμενος επιπολασμός της παχυσαρκίας είναι μεταξύ των προκλήσεων της ανθρωπότητας. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hormone and Metabolic Research.
Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων έχουν αυξηθεί εκθετικά από το 1950. Οι κύριοι συντελεστές των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου είναι οι κατασκευές, οι μεταφορές, οι κατοικίες, οι εμπορικές δραστηριότητες, η γεωργία και η δασοκομία, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό ο οποίος αυξήθηκε από 1 δισεκατομμύριο το 1800 σε 7,8 δισεκατομμύρια το 2020.
Η τρέχουσα πανδημία Covid-19 προκάλεσε κάποια μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου περιορίζοντας την κινητικότητα παγκοσμίως. Όμως, μετά από τα λοκντάουν, υπήρξε περαιτέρω αύξηση της παχυσαρκίας στους πλουσιότερους πληθυσμού κα, υποσιτισμός στους φτωχούς πληθυσμούς.
Μπορείτε να προσθέσετε την παχυσαρκία και τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία στον μακρύ κατάλογο των απειλών που θέτει η κλιματική αλλαγή, αναφέρουν τώρα οι ερευνητές. Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Με την αύξηση της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα, οι άνθρωποι συνήθως έχουν λιγότερο προσαρμοστική θερμογένεση και γίνονται λιγότερο σωματικά ενεργοί, ενώ παράγουν υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Σε μια νέα ανασκόπηση, ερευνητές από το Fox Chase Cancer Center, στη Φιλαδέλφεια, περιέγραψαν τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της παχυσαρκίας. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν λιγότερο σωματικά ενεργοί και λιγότερο ικανοί να κάψουν το περιττό λίπος, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος, καθώς τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα κάνουν μεγαλύτερη χρήση μεταφορών που καίνε ορυκτά καύσιμα, όπως είναι τα αυτοκίνητα, αντί για σωματικά ενεργούς τρόπους κυκλοφορίας, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία.
Μία από τις συνέπειες για την υγεία των περιττών κιλών είναι ο υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. «Η παχυσαρκία σχετίζεται με τον κίνδυνο διαφόρων κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού και του ενδομητρίου, του καρκίνου του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ορθού, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του παγκρέατος, των νεφρών, του θυρεοειδούς αδένα και του πολλαπλού μυελώματος», δήλωσε ο Christian Koch, διευθυντής του τμήματος ενδοκρινολογίας του Fox Chase Cancer Center.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων ινσουλίνης που μπορεί να τους θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, των νεφρών, του προστάτη και του ενδομητρίου. Στις γυναίκες, ο λιπώδης ιστός μπορεί να παράγει οιστρογόνα που μπορούν να προωθήσουν τον καρκίνο του ενδομητρίου, του μαστού και των ωοθηκών.
Το πώς προέρχεται το φαγητό είναι επίσης μέρος της εικόνας. Για παράδειγμα, η μεσογειακή διατροφή και άλλες χαμηλότερες σε κρέας δίαιτες υπολογίζεται ότι μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 72%, τη χρήση γης κατά 58% και την κατανάλωση ενέργειας κατά 52%, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όσον αφορά τη διατροφή, ο Koch ανέφερε: «Είναι καλύτερα να έχουμε ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν που θα κοστίζει περισσότερο αλλά είναι πιο υγιεινό παρά να είναι χαμηλότερης ποιότητας, φθηνότερο και λιγότερο υγιεινό. Πρέπει να εξετάσουμε ολόκληρη την εικόνα και το πώς μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο».
«Αυτό το άρθρο συνδέεται με την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς τα πράγματα αλληλοσυνδέονται. Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει πώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Koch.