Έγκριση για κοτόπουλα εργαστηρίου από τον FDA

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αλήθεια. Η Καλιφορνέζικη εταιρεία UPSIDE Foods έλαβε το 2022 το πράσινο φως από τον FDA για την παραγωγή κοτόπουλου που καλλιεργείται στο εργαστήριο. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ ενδιαφέρον για το μέλλον, καθώς οι στατιστικές λένε ότι από τα 80 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς που εκτρέφονται για σφαγή και ανθρώπινη κατανάλωση, πάνω από το 90% είναι κοτόπουλα.

Τα κοτόπουλα “ελευθέρας σφαγής” είναι αληθινά, από ζωικά κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο και δεν είναι υποκατάστατα κρέατος. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε στις 16 Νοεμβρίου ότι το κρέας αυτό που ξεκινά από ζωντανά κύτταρα και μεγαλώνει σε ελεγχόμενο περιβάλλον είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση και ότι «δεν είχε περαιτέρω ερωτήσεις».

Η UPSIDE Foods θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις που απαιτούνται πριν το καλλιεργημένο κοτόπουλο είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές. Η εταιρεία καλλιεργεί κρέας, πουλερικά και θαλασσινά απευθείας από ζωικά κύτταρα. Αυτά τα προϊόντα δεν είναι βίγκαν, είναι κρέας που παρασκευάζεται χωρίς την ανάγκη εκτροφής και σφαγής. Η διαδικασία, σε μαζικότερη κλίμακα, θα χρησιμοποιεί λιγότερο νερό από το συμβατικό κρέας. Και επειδή παράγεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον που υπόκειται σε υψηλά πρότυπα δοκιμών για έλεγχο ασφάλειας και ποιότητας, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου βακτηριακής μόλυνσης.

Τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας θα παραχθούν από γονιμοποιημένα ωάρια κοτόπουλου. Τα κύτταρα τρέφονται από κοινές ενώσεις όπως είναι αμινοξέα, λιπαρά οξέα, σάκχαρα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτά τα συστατικά επιτρέπουν τη θρέψη των κυττάρων κοτόπουλου σαν να ήταν μέσα στο σώμα ενός πουλερικού. Ενώ το ζωντανό κοτόπουλο τρέφεται με καλαμπόκι, τα κύτταρα στο εργαστήριο τρέφονται με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες καλαμποκιού. Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να φάνε κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Δείτε επίσης