Η διαμάχη για τις αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ

Η φετινή χρονιά ήταν πολύ φορτισμένη για την έρευνα για την άνοια. Περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πιο κοινή μορφή άνοιας, τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ενώ υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που στοχεύουν στα συμπτώματα της άνοιας, όπως η απώλεια μνήμης και το άγχος, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες παθήσεις άνοιας. Αυτό που θα βοηθούσε στην πρόληψη ή στην θεραπεία της νόσου θα ήταν, φυσικά, να ανακαλυφθεί η αιτία.

Το 2006, μια μελέτη έδωσε αξιοπιστία σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως «η υπόθεση του αμυλοειδούς», η οποία υποστηρίζει ότι η υπερσυσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές βήτα στον εγκέφαλο διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και ευθύνεται για τα κύρια συμπτώματα του Αλτσχάιμερ, όπως είναι τα προβλήματα μνήμης και σκέψης. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2022, ένας επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt είπε ότι αυτή η θεωρία δεν είναι αξιόπιστη και ότι ορισμένες εικόνες που δημοσίευσε η μελέτη του 2006 είχαν παραποιηθεί από τους ερευνητές.

Ορισμένα ευρήματα σχετικά με τις πλάκες αμυλοειδούς φαίνεται να ισχύουν, καθώς ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε πρόσφατα, το lecanemab, το οποίο μειώνει τη συσσώρευση του αμυλοειδούς βήτα έδειξε μια σαφή υπόσχεση. Αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι πλάκες του αμυλοειδούς βήτα δεν είναι το τέλος της έρευνας για την άνοια. Το αμυλοειδές βήτα συσσωρεύεται στους εγκεφάλους υγιών ανθρώπων, όπως συμβαίνει και στα άτομα με Αλτσχάιμερ. Το τι κάνει αυτή την πρωτεΐνη να έχει επιπτώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι σε άλλες, παραμένει ασαφές. Αυτός είναι ο λόγος για τους οποίους η έρευνα για Αλτσχάιμερ δεν έχει, και δεν σταμάτησε ποτέ στην υπόθεση του αμυλοειδούς βήτα.

Η διαμάχη σημαίνει επίσης ότι όλο και περισσότεροι ερευνητές εξετάζουν εναλλακτικές ή πρόσθετες παθολογίες στη νόσο Αλτσχάιμερ και σε άλλες μορφές άνοιας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της ταυ, μιας άλλης πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην άνοια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η φλεγμονή του εγκεφάλου που προκαλείται από δυσλειτουργία στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Και τον Νοέμβριο, μια άλλη μελέτη υποστήριξε ότι η μια αποδιοργανωτική διόγκωση κατά μήκος των αξόνων των νευρώνων, μπορεί να είναι η αιτία του Αλτσχάιμερ.

Δείτε επίσης