Ο κιθαρίστας Τζεφ Μπεκ πέθανε από βακτηριακή μηνιγγίτιδα – Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασθένεια

Ο σημαντικός Άγγλος κιθαρίστας Τζεφ Μπεκ, ο οποίος έγινε γνωστός παίζοντας με τους Yardbirds και αργότερα πρωτοστάτησε στο Jeff Beck Group, πέθανε στις 10 Ιανουαρίου σε ηλικία 78 ετών από βακτηριακή μηνιγγίτιδα μια λοίμωξη που συμβαίνει όταν τα μικρόβια εισέρχονται στους ιστούς (τις μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η μόλυνση γύρω από τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει οίδημα και φλεγμονή που διακόπτει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πολλοί τύποι μικροβίων προκαλούν μηνιγγίτιδα. Τα πιο επικίνδυνα από αυτά είναι τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να επιζήσουν σε τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά ή μπορούν να μεταδοθούν από μολυσμένα άτομα με φτάρνισμα ή βήχα. Ενώ τα βακτήρια που προκαλούν μηνιγγίτιδα βρίσκονται σε πολλούς ανθρώπους, οι περισσότεροι δεν θα αρρωστήσουν. Το γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν ξαφνικά με μηνιγγίτιδα και άλλοι όχι, δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά μπορεί να συνδέεται με ορισμένα συμβάντα, όπως τραυματισμό στο κεφάλι, ή άλλη λοίμωξη ή φάρμακα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγίτιδα μπορεί να αρρωστήσουν απότομα, σε ορισμένες περιπτώσεις σε λίγες μόνο ώρες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια αυτής της ασθένειας γιατί η γρήγορη δράση μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου.

Τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό με κρύα χέρια και πόδια, άκαμπτο λαιμό και απέχθεια για τα έντονα φώτα. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν εξάνθημα. Σε μωρά και μικρά παιδιά, πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα παράξενο κλάμα και ένα μαλακό σημείο στο κεφάλι που πονάει. Ο θάνατος του Μπεκ είναι μια υπενθύμιση ότι ο καθένας μπορεί να αρρωστήσει από μηνιγγίτιδα. Ενώ ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από την ασθένεια, τα μικρόβια αυτά μπορούν να μολύνουν οποιονδήποτε. Τα μικρά μωρά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, αλλά ο κίνδυνος είναι αυξημένος και για τους ηλικιωμένους. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται επειγόντως με αντιβιοτικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επισκεφθείτε γρήγορα έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε μηνιγγίτιδα, επειδή όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι να σταματήσει τη μόλυνση.

Αποτελεσματικά εμβόλια

Μπορούμε επίσης να προστατευτούμε από τη μηνιγγίτιδα με εμβόλια. Για ορισμένα από τα βακτήρια που προκαλούν μηνιγγίτιδα, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτά περιλαμβάνουν τα εμβόλια MenB, MMR και πνευμονιόκοκκου -το καθένα προστατεύει από διαφορετικούς τύπους βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις μηνιγγίτιδας ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας επειδή τα βακτήρια αυτά μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στη θεραπεία με αντιβιοτικά -που σημαίνει ότι τα φάρμακα μπορεί να αποτύχουν. Με τον αριθμό των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων να αυξάνεται επί του παρόντος, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την παροχή σωτήριας θεραπείας σε ασθενείς με μηνιγγίτιδα στο μέλλον.

Άλλοι τύποι μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα περιλαμβάνουν ιούς και μύκητες. Ωστόσο, η ιογενής μηνιγγίτιδα σπάνια προκαλεί θάνατο και είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Η μυκητιασική μηνιγγίτιδα προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, αλλά είναι πολύ πιο σπάνια. Η μυκητιασική μηνιγγίτιδα προσβάλλει συχνότερα άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενημένο από καρκίνο ή άλλο τύπο λοίμωξης. Σε αντίθεση με τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, δεν υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη της και λιγότερα φάρμακα είναι διαθέσιμα για θεραπεία. Για όλους τους τύπους μηνιγγίτιδας, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και πρήξιμο που συμβάλλουν στον θάνατο ή στην αναπηρία τραυματισμών σε επιζώντες, όπως για παράδειγμα, απώλεια ακοής.

Η συνεχιζόμενη έρευνα προσπαθεί να κατανοήσει πώς τα μικρόβια που προκαλούν μηνιγγίτιδα εισβάλλουν στον εγκέφαλο και προκαλούν φλεγμονή. Αυτό γίνεται για να βοηθήσει να αναπτυχθούν νέες θεραπείες για την καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων και να ανακαλυφθούν παράγοντες κινδύνου, ώστε να εντοπίζονται τα άτομα που είναι πιο πιθανό να πάθουν μηνιγγίτιδα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα από μηνιγγίτιδα είναι να μάθετε τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου και να λάβετε βοήθεια γρήγορα. Στο μεταξύ, η έρευνα που σώζει ζωές και η ανάπτυξη νέων εμβολίων θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των θανάτων που προκαλούνται από αυτή την καταστροφική ασθένεια.

Δείτε επίσης