Πώς να αντιμετωπίσετε τις ουλές στο σπίτι – Και ενδεχομένως να τις εξαφανίσετε

Ίσως έχετε αφαιρέσει κάποιο ογκίδιο δέρματος από το πρόσωπο ή το σώμα σας. Ίσως να είχατε έναν τραυματισμό και χρειαζόσασταν ράμματα. Όπως κι αν εμφανιστεί ένα κόψιμο στο δέρμα σας, θέλετε να το κάνετε να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο μικρό και να αποφύγετε μια μακροχρόνια ουλή. Για να ελαχιστοποιηθεί ο σχηματισμός ουλής, πρέπει να βοηθήσετε την επούλωση των πληγών, η οποία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία.

Η επούλωση έχει τρεις κύριες φάσεις: φλεγμονή, πολλαπλασιασμό και αναδιαμόρφωση. Αυτά ενορχηστρώνονται από ειδικές χημικές ουσίες σηματοδότησης που δρουν στα στρώματα του δέρματος. Η πλειονότητα των ουλών συμβαίνει μέσα στους πρώτους έξι μήνες μετά από έναν τραυματισμό. Τί μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να βοηθήσετε τη διαδικασία επούλωσης;

Η φάση της φλεγμονής εμφανίζεται αμέσως για την απομάκρυνση των βακτηρίων και την παροχή αίματος. Ο πρώτος στόχος της φροντίδας σας είναι να αποφευχθεί η επαφή των βακτηρίων με το εσωτερικό του σώματος, επειδή θα βλάψουν την κανονική επούλωση των πληγών. Διατηρήστε λοιπόν καθαρό το δέρμα σας. Τα βακτήρια θα πρέπει να εκκαθαρίζονται από το δέρμα όταν αναμένεται μια πληγή, όπως πριν από χειρουργική επέμβαση. Ο καθαρισμός της πληγής για την απομάκρυνση των βακτηρίων και των σπορίων τους είναι κρίσιμος για την καλή επούλωση και θα πρέπει να γίνεται εντός δύο ωρών από κάθε τραυματισμό. Μην αφήνετε βρωμιά σε μια πληγή ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τρίψιμο με σαπούνι και νερό. Μια εφάπαξ εφαρμογή ιωδίου ποβιδόνης (betadine) θα βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας ενεργοποίησης των βακτηριακών σπορίων.

Η φυσική αντίδραση του σώματος περιλαμβάνει το σχηματισμό υπεροξειδίου του υδρογόνου, αλλά δυστυχώς, η εξωτερική εφαρμογή αυτού του φυσικού αντισηπτικού μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση των πληγών. Μόνο αδύναμα αντισηπτικά διαλύματα που περιέχουν άργυρο (με την κατάλληλη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας) μπορούν να βελτιώσουν το σχηματισμό ουλής.

Στη φάση του πολλαπλασιασμού, τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, τα επιδερμικά κύτταρα και οι ινοβλάστες πολλαπλασιάζονται. Οι ινοβλάστες είναι κύτταρα που βοηθούν στη δημιουργία κολλαγόνου για να υποστηρίξει τους συνδετικούς ιστούς και προκαλούν συστολή της ουλής. Οι ουλές τείνουν να είναι λευκές και λίγο γυαλιστερές όταν η ερυθρότητα εξαφανιστεί. Το κολλαγόνο, η πιο άφθονη πρωτεΐνη του σώματος βοηθά στο να γίνει το δέρμα δυνατό, παράγεται και διασπάται συνεχώς από το σώμα. Αυτό μπορεί να έχει επίδραση στην εμφάνιση ενός ώριμου τραύματος για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες μετά το σχηματισμό ουλής.

Στη φάση της αναδιαμόρφωσης, ο σχηματισμός υπερτροφικών ουλών (υψώνονται πάνω από το επίπεδο του δέρματος και υποχωρούν αργά) ή χηλοειδών ουλών (εξαπλώνονται πέρα από το σημείο του τραυματισμού και δεν υποχωρούν αργότερα) συχνά καθορίζεται γενετικά. Σχετίζεται επίσης με τον τύπο του τραυματισμού και τη φροντίδα του τραύματος. Σε άτομα που αναπτύσσουν αυτές τις ουλές κατά τη φάση της αναδιαμόρφωσης, έχει διαταραχθεί το σήμα διακοπής της παραγωγής κολλαγόνου μέσα στο τραύμα.

Τζελ πληγών και επίθεμα σιλικόνης

Για καθαρά τραύματα, η εφαρμογή τζελ (ένα πολυμερές που συγκρατεί την υγρασία και δεν διαλύεται) μπορεί να επιταχύνει την επούλωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει μόλυνση. Χρησιμοποιήστε ένα που έχει καταλληλότητα εφαρμογής στα μάτια. Διατηρώντας το τραύμα υγρό, ενισχύεται ο πολλαπλασιασμός των επιφανειακών κυττάρων του δέρματος -όταν μεγαλώνουν κάτω από ξηρότητα, επιβραδύνεται. Τα τζελ πληγών που περιέχουν αντισηπτικά και συντηρητικά καλό είναι να αποφεύγονται σε περίπτωση αλλεργίας καθώς επίσης επειδή τα αντισηπτικά μπορούν να επιβραδύνουν την επούλωση.

Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων και ινοβλαστών. Οι κόκκινες και φαγουρώδεις ουλές είναι πιθανό να αυξηθούν, κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ουλή. Αυτός είναι ο λόγος που η διατήρηση μιας ουλής καλυμμένης για τη βελτίωση της ενυδάτωσης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Καλύψτε την ουλή με επίθεμα σιλικόνης για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες ενώ ο φαρμακοποιός μπορεί να σας υποδείξει κάποιο σκεύασμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτω από το επίθεμα σιλικόνης για να μειώσετε περαιτέρω την ουλή. Μπορεί επίσης να σας προτείνει μια κρέμα που ξεθωριάζει. Ένας δερματολόγος με αγγειακό λέιζερ (το οποίο στοχεύει τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος για να μειώσει την ερυθρότητα) μπορεί επίσης να βοηθήσει, ειδικά στα αρχικά στάδια μιας ουλής.

Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η διατήρηση της ουλής υγρή με έλαια είναι πιο δύσκολη από ό,τι με τη σιλικόνη, αλλά μπορεί να μειώσει την υπερβολική ουλή. Τέλος, αποφύγετε την υπερβολική έκθεση της ουλής στο ηλιακό φως. Οι ουλές μπορεί να γίνουν πολύ σκούρες σε σύγκριση με το υπόλοιπο δέρμα και το υπεριώδες φως είναι ένας βασικός παράγοντας Οι φαρμακοποιοί και οι δερματολόγοι μπορούν να σας βοηθήσουν με ειδικές συμβουλές για τη συγκεκριμένη πληγή σας.

Δείτε επίσης