Ο COVID-19 σχετίζεται με υψηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μελέτη σε σχεδόν 160.000 συμμετέχοντες που δημοσιεύθηκε στο Cardiovascular Research, ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC). Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν αρρώστησαν από κορωνοϊό, η πιθανότητα θανάτου ασθενών με COVID-19 ήταν έως και 81 φορές υψηλότερη τις πρώτες τρεις εβδομάδες της μόλυνσης και παρέμεινε πέντε φορές υψηλότερη έως και 18 μήνες αργότερα.
«Οι ασθενείς με COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με μη μολυσμένους συμμετέχοντες, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Ian C.K. Wong του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας. «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την ανάρρωσή τους από την οξεία ασθένεια για τη διάγνωση καρδιαγγειακών επιπλοκών της λοίμωξης».
Αυτή η μελέτη συνέκρινε την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου σε μολυσμένα έναντι μη μολυσμένων ατόμων πριν από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πάνω από 7.500 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 που διαγνώστηκαν από τις 16 Μαρτίου 2020 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 εντοπίστηκαν από τη UK Biobank. Κάθε ασθενής αντιστοιχίστηκε με έως και 10 άτομα χωρίς COVID-19 κατά την περίοδο της μελέτης (16 Μαρτίου 2020 έως το τέλος της παρακολούθησης στις 31 Αυγούστου 2021).
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς Covid-19, οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν περίπου 300% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο κατά την οξεία φάση (έως 21 μέρες από την αρχική διάγνωση του κορωνοϊού) και 40% μεγαλύτερη πιθανότητα μετά την οξεία φάση (από την 22η μέρα και μετά). Ασθενείς με σοβαρή Covid-19 ήταν πιθανότερο να διαγνωσθούν με σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με τις ήπιες περιπτώσεις Covid-19. Γενικότερα οι ασθενείς Covid-19 είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα σε σχέση με τους μη ασθενείς να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, βαθιά φλεβική θρόμβωση κ.α.
«Μελλοντικές έρευνες χρειάζονται για να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19, όσον αφορά την μείωση των κινδύνων για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε ο Wong.