Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, διοργάνωσε σήμερα συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών, και της φαρμακοβιομηχανίας, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου. Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας,  συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείρηση και αντιμετώπιση του καρκίνου. Τους βασικούς άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο, η σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου που υλοποιεί το Υπουργείο, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πόρων στη μετά το Ταμείο Ανάκαμψης εποχή. Παράλληλα, υπογράμμισε τη αξία των νέων παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία μέσα από την θέσπιση του οικογενειακού ιατρού, την κατ’ οίκον νοσηλεία, αλλά και την ανακουφιστική φροντίδα. Τέλος, ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι η θεσμική αυτή συζήτηση θα έχει συνέχεια.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε τον κεντρικό πλέον ρόλο της Δημόσιας Υγείας στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EU beating Cancer Plan) αποτελεί την πρώτη (και ίσως την τελευταία) ολοκληρωμένη-ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους. Παράλληλα, υπογράμμισε την σημασία της συνδιαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης, διαχείρισης και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή.

Το Ευρωπαικό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στηρίζεται στους 4 βασικούς πυλώνεςπρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων-, ενώ αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκή προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου, με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών. 

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός συμμετείχαν οι κκ: Ειρήνη Αγαπηδάκη Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Καίτη Αποστολίδου Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ, Νίκος Δέδες Ιδρυτής-Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος Πρύτανης ΕΚΠΑ, Ελευθέριος Ζέρβας Γενικός Γραμματέας ΕΠΕ, Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής Νέα Δημοκρατία, Γιάννης Κωτσιόπουλος Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Φλώρα Μπακοπούλου Πρόεδρος ΗΤΑ, Αφροδίτη Νόννη Πρόεδρος ΕΕΠΑ, Νίκος Πολύζος Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ζένια Σαριδάκη Πρόεδρος ΕΟΠΕ, Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Χαρά Κανή Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Χορήγησης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, Cornelia Zanetti Γενική Διευθύντρια Takeda, Lionel Picard Γενικός Διευθυντής Sanofi, Έλενα Χουλιάρα Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca, Κώστας Παπαγιάννης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Novartis, Σπύρος Φιλιώτης Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Pharmaserve-Lilly, Μιχάλης Χειμώνας Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ.

Όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, και στην άμεση εφαρμογή του, ενώ σημαντικες προτεραιότητες θα πρέπει να είναι: η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η επέκταση ενημερωτικών και προληπτικών προγραμμάτων ήδη από την παιδική και εφηβική ηλικία, η πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, η αποζημίωση των βιοδεικτών, η μη έναρξη ή/και η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Καρκίνου, οι αλλαγές στην οργάνωση των ογκολογικών κλινικών και η καλύτερη οργάνωση των Κλινικών Μελετών και η αναγνώριση της αξίας τους για τους ασθενείς.

Η ομιλία του κ. Πλεύρη

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδιαιτερότητα των προληπτικών προγραμμάτων κατά του καρκίνου που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα. Πρόκειται όπως είπε για μαζικά προγράμματα σύμφωνα με τα οποία η πολιτεία αναζητεί τον πολίτη για να κάνει προληπτικές εξετάσεις. 

Αναλυτικότερα ο Υπουργός Υγείας δήλωσε:

“Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αυτή τη στιγμή υλοποιείται το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού και στην συνέχεια θα ξεκινήσουν άλλα δύο νέα προγράμματα που αφορούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας. 

Ήδη από το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουν γίνει 80.000 μαστογραφίες και 4.700 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο.

Τα προγράμματα αυτά θα συνεχισθούν και ήδη συζητάμε για ένα πρόγραμμα που θα αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα. 

Στόχος δεν είναι μόνο η θεραπεία της νόσου άλλα πως θα διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς. θα πρέπει από νωρίς να μπουν σε μία κουλτούρα προληπτικών εξετάσεων ώστε οτιδήποτε διαγνωστεί μα διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. 

Παράλληλα στο Υπουργείο Υγείας έχουμε και τα προγράμματα ενημέρωσης πολιτών μέσω του Δοξιάδης όπως είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μείωση του καπνίσματος. 

Όλα αυτά τα προγράμματα που συνδέονται με την πρόληψη θα έχουν συνέχεια, θα εκμεταλλευτούμε όλους τους πόρους και τους εθνικούς για να γίνουν τρόπος ζωής. 

Στην κατεύθυνση αυτή ενδυναμώνουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω του προσωπικού γιατρού γιατί είναι σημαντικό ένας γιατρός να έχει συνεχή παρακολούθηση του πολίτη. 

Μία σειρά από μορφές καρκίνου μπορούν να αντιμετωπιστούν και μέσω του εμβολιασμού ήδη επεκτείναμε τον εμβολιασμό έναντι του HPV και για αγόρια.  

Στο στάδιο της θεραπείας είναι σημαντικό να έχουμε καινοτόμες θεραπείες και ήδη έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στις κλινικές δοκιμές. Το πρώτο 9μηνο του 2022 έχουμε αύξηση πάνω από 20% από τις προηγούμενες χρονιές.

Το 2023 θα δοθεί έμφαση στο να λαμβάνουν οι ασθενείς τις θεραπείες που χρειάζονται και σε μια πιο εξορθολογισμένη διαδικασία ώστε να υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον της εταιρείας να φέρει τη θεραπεία στο χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε την κατ οίκον νοσηλεία και την Ανακουφιστική Φροντίδα που για πρώτη φορά στη χώρα μας θα υπάρχει οργανωμένο πλαίσιο με τον νέο νόμο Πιτ ψηφίστηκε. 

Προσπαθούμε να δούμε ολιστικά  το κομμάτι της αντιμετώπισης του καρκίνου με έμφαση στην πρόληψη μέσω των προληπτικών προγραμμάτων που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα, μέσω της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τον προσωπικό γιατρό, με την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών, με το νέο πλαίσιο για κατ οίκον νοσηλεία και ανακουφιστική φροντίδα, μέσω των 220 εκ για ψηφιοποίηση νοσοκομείων, μέσω των 300 εκ για υποδομές νοσοκομείων  και 220 εκ. για υποδομές κέντρων υγείας και  250 εκ  για φάρμακο μέσω του επενδυτικού clawback που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων”.

Η ομιλία του κ. Παπαδημητρίου

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιου Παπαδημητρίου είχε ως εξής:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ και για την θετική ανταπόκριση όλων σας στην πρόσκληση του ΣΦΕΕ για να συζητήσουμε για ένα από τα σημαντικότερα μη μεταδοτικά χρόνια νοσήματα που ταλανίζει την υγεία των πολιτών και επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας. Η παρουσία σύσσωμου του ΥΥ, αλλά και όλων όσων βρίσκεστε εδώ σήμερα επιβεβαιώνει τη σημαντικότητα του προβλήματος που λέγεται «Καρκίνος» αλλά και την αξία που έχει ο διάλογος για την αντιμετώπισή του, καθώς μας αφορά όλους, τους πολίτες, τους ασθενείς, την πολιτεία, την ιατρική κοινότητα, και φυσικά την φαρμακοβιομηχανία.

Ένας διάλογος που έχει ανοίξει εδώ και καιρό, που όλοι όσοι βρίσκεστε εδώ έχετε δώσει, δίνετε και δίνουμε μεγάλες μάχες για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την βελτίωση της ζωής των ογκολογικών ασθενών.

Ο Καρκίνος είναι μια πάθηση που πολλές φορές αποφεύγουμε να την κατονομάσουμε, αλλά είναι και μια πάθηση που τα τελευταία χρόνια χάρη στην ιατρική και φαρμακευτική καινοτομία έχουμε καταφέρει να την διαχειριστούμε σε ένα σημαντικό βαθμό. Ωστόσο, η πανδημία του COVID άφησε το σημάδι της και στο χώρο της ογκολογίας. Υπάρχουν φόβοι για μια «επιδημία» καρκίνου τα επόμενα χρόνια, καθώς φαίνεται πως χιλιάδες, ακόμη και εκατομμύρια διαγνώσεις στην Ευρώπη «χάθηκαν» την περίοδο του COVID.

Ποτέ ξανά, η Υγεία δεν είχε τόσο κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις της ΕΕ. Έπρεπε δυστυχώς να έρθει η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε όλοι αφενός πώς η Υγεία δεν είναι δεδομένη, αφετέρου πόσο η Ασθένεια «συνθλίβει» κοινωνίες και οικονομίες.
Η Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση αυτή την περίοδο, θα θέσει ένα νέο πλαίσιο στη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ για τα επόμενα 25 χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο ως τμήμα της στρατηγικής αυτής, αποτελεί την πρώτη (και ίσως την τελευταία) ολοκληρωμένη/ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους.
Χωρίς διάθεση κολακείας, θα ήθελα να αναγνωρίσω τις προσπάθειες τόσο του ΥΥ όσο και των αγαπητών ΓΓ μέσω των δράσεων που υλοποιούν και θα συνεχίσουν αναφορικά με τον Καρκίνο, μέσα σε περιβάλλον έντονων πιέσεων για την Οικονομία λόγω της ενεργειακής κρίσης. Για πρώτη φορά το κράτος απευθύνεται απευθείας στον πολίτη και του υπενθυμίζει τον προσυμπτωματικό του έλεγχο (!).
Σήμερα είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης, διαχείρισης και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή. Εμείς, εκπροσωπώντας τα καινοτόμα, αλλά και τα καθιερωμένα φάρμακα (που δεν παύουν να είναι απαραίτητα όπως διαπιστώνουμε αυτές τις μέρες), είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες και νέες θεραπείες. Ωστόσο θα πρέπει και η πολιτεία να συνειδητοποιήσει πως οι φαρμακευτικές θεραπείες σώζουν ζωές και πως θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να αναθεωρήσει τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Και όχι να προσδοκά πως με την τακτική των αλόγιστων υποχρεωτικών επιστροφών, η εισροή της καινοτομίας στη χώρα παραμένει δεδομένη.

Πιστεύω πως θα ακολουθήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα μας φέρει ένα ακόμη βήμα μπροστά στην καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου».

Δείτε επίσης