Ποιοι έχουν όφελος από μια διατροφή χωρίς γλουτένη

Το παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο των Natalie Diane Riediger, Assistant Professor of Nutritional Epidemiology, University of Manitoba και Anne Katherine Anderson Waugh Master’s student, Food and Human Nutritional Sciences, University of Manitoba. Πηγή: The Conversation.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ορισμένα άτομα ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Τα άτομα που έχουν μια διαταραχή που σχετίζεται με τη γλουτένη, όπως η αυτοάνοση πάθηση της κοιλιοκάκης, αυτά που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη (χωρίς κοιλιοκάκη) και αυτά που έχουν αλλεργία στο σιτάρι. Αυτά τα άτομα δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αποκλείσουν εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Αλλά τα υπόλοιπα για τα υπόλοιπα άτομα που αποφεύγουν τη γλουτένη, αυτό μπορεί να είναι άσκοπο.

Η αποφυγή της γλουτένης είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερική δυσφορία, και για την πρόληψη δυσμενών εκβάσεων στην υγεία. Στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρά ζητήματα υγείας, όπως διατροφικές ελλείψεις, αδύναμα οστά και υπογονιμότητα.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη έχουν επίσης διαδοθεί ευρέως ως δίαιτα μόδας ή απώλειας βάρους. Οι ισχυρισμοί ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη προάγουν την απώλεια βάρους δεν υποστηρίζονται από πολλά στοιχεία. Δυστυχώς, δεδομένης της παρουσίας γλουτένης σε πολλά τρόφιμα, η τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη είναι δύσκολη. Είναι επίσης πιο δαπανηρή, προκλητική και συνδέεται με διατροφικές ανεπάρκειες. Επιπλέον, η διάγνωση για το αν κάποιος έχει κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη είναι γεμάτη δυσκολίες.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά, συνηθέστερα στο σιτάρι, αλλά και στο κριθάρι, τη σίκαλη και το τριτικάλε, (μια υβριδική καλλιέργεια σιταριού και σίκαλης). Η γλουτένη είναι το συστατικό που δίνει στη ζύμη δομή και ελαστικότητα. Υπάρχει επίσης ως συστατικό στη σάλτσα σόγιας, ή ακόμα και σε καλλυντικά και λοσιόν. Η διασταυρούμενη μόλυνση εμφανίζεται όταν τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα που προορίζονται να είναι χωρίς γλουτένη και μπορεί να συμβεί σε ξηρούς καρπούς ή ακόμα και φακές.

Ως ερευνητές διατροφής για τη δημόσια υγεία, μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε την αποφυγή γλουτένης στον Καναδά, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού του ποιος αποφεύγει τη γλουτένη και των διατροφικών τους προτύπων. Χρησιμοποιώντας την Canadian Community Health Survey (CCHS) του 2015, διαπιστώσαμε ότι το 1,9% των Καναδών ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η Canadian Community Health Survey 2015 παρέχει τα καλύτερα και πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τη διατροφή στον Καναδά. Ωστόσο, τα βόρεια εδάφη αποκλείστηκαν, όπως και ορισμένοι ιθαγενείς. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών και είναι πιθανό ότι πολλοί παραμένουν αδιάγνωστοι.

Δεν βρήκαμε σημαντική διαφορά μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των ατόμων που αποφεύγουν τη γλουτένη και των ατόμων που δεν το κάνουν. Αυτό χρησιμεύει ως ένδειξη ενάντια σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για απώλεια βάρους.

Συγκρίνοντας τη διατροφική αποφυγή της γλουτένης σε όλες τις επαρχίες, διαπιστώσαμε ότι το Οντάριο και το Κεμπέκ είχαν τον χαμηλότερο επιπολασμό στο 1,5%. Συγκριτικά, οι επαρχίες του Ατλαντικού είχαν το υψηλότερο με 2,9%.

Βρήκαμε ότι οι Καναδοί που ακολουθούσαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είχαν σημαντικά χαμηλότερη πρόσληψη φολικού οξέος. Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι ιδιαίτερα σημαντική για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που μπορεί να μείνουν έγκυες επειδή βοηθά στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα. Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη βρέθηκαν επίσης να είναι χαμηλές σε ασβέστιο και βιταμίνη D, δύο θρεπτικά συστατικά που είναι κρίσιμα για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας. Οι Καναδοί που αποφεύγουν τη γλουτένη ήταν επίσης πιο πιθανό να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα αυγά και τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν περαιτέρω σε διατροφικές ανεπάρκειες. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι οι Καναδοί που αποφεύγουν τη γλουτένη ήταν πιο πιθανό να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής.

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη ήταν πολύ πιο πιθανό να τρώνε στο σπίτι τους, όπως και να είναι vegan ή χορτοφάγοι. Το φαγητό έξω από το σπίτι, για οποιονδήποτε λόγο, έχει προηγουμένως αναγνωριστεί ως κύρια ανησυχία τα άτομα με κοιλιοκάκη.

Η παρακολούθηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να έχει ποικίλες δυσμενείς επιπτώσεις στο άτομο, όπως διατροφικές ανεπάρκειες. Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα άτομα που αποφεύγουν τη γλουτένη είναι απίστευτα προσαρμόσιμα. Μαγειρεύουν στο σπίτι και λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα βοηθούσαν στην ελαχιστοποίηση των προκλήσεων. Πρώτον, η βελτίωση της πρόσβασης σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη στα εστιατόρια, καθώς και η βελτίωση της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων χωρίς γλουτένη, θα αντιμετωπίσει ορισμένες πτυχές της ποιότητας ζωής και τις διατροφικές ανεπάρκειες που έχουμε εντοπίσει στον Καναδά. Δεύτερον, η βελτίωση της πρόσβασης σε ορολογικές εξετάσεις για κοιλιοκάκη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στο Οντάριο είναι απαραίτητη. Τέλος, θα θέλαμε να σταματήσουμε τον μύθο ότι η κατανάλωση χωρίς γλουτένη θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Δείτε επίσης