Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει το έντερο; Ναυτία, δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα

Των Vincent Ho και Kate Levett, The Conversation.

Μπορεί να έχουν περάσει δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας και παρατηρείτε ότι το έντερό σας δεν είναι εντελώς καλά. Ίσως για παράδειγμα να νιώθετε ένα μικρό φούσκωμα ή έχετε περισσότερα αέρια από το συνηθισμένο. Τι συμβαίνει; Η εγκυμοσύνη αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία σχεδόν κάθε συστήματος οργάνων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μεγάλων αλλαγών στο έντερο. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να εξηγήσουν ορισμένα κοινά συμπτώματα του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα και αυτά τα συμπτώματα να εξακολουθούν μετά τον τοκετό.

Ναυτία

Το πιο κοινό σύμπτωμα του εντέρου κατά την εγκυμοσύνη είναι η ναυτία, η οποία επηρεάζει έως και το 85% των γυναικών το πρώτο τρίμηνο. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδράσεις μιας ορμόνης που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη. Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι υψηλότερα στο τέλος του πρώτου τριμήνου και αρχίζουν να μειώνονται για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης. Έτσι εξηγείται γιατί η ναυτία τείνει να γίνεται λιγότερο συχνή καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Άλλες ορμονικές αλλαγές μπορεί να σας οδηγήσουν να αναπτύξετε ένα άλλο κοινό σύμπτωμα, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης, για παράδειγμα, αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα μυ –που βρίσκεται στο κάτω άκρο του οισοφάγου, πριν συναντήσει το στομάχι- να γίνει πιο χαλαρός. Η χαλάρωση αυτού του μυός διευκολύνει το οξύ του στομάχου να πάει στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επώδυνη αίσθηση καψίματος στο πάνω μέρος της κοιλιάς σας ή ακριβώς πίσω από το στέρνο.

Αργότερα στην εγκυμοσύνη, η αναπτυσσόμενη μήτρα και το μωρό σας μπορούν να αρχίσουν να πιέζουν πραγματικά το στομάχι σας. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παλινδρόμηση καθώς η άμεση πίεση στο στομάχι αναγκάζει το οξύ του στομάχου να επιστρέψει στον οισοφάγο.

Δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες

Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνου οδηγούν σε μείωση των μυϊκών συσπάσεων (περισταλτισμός) σε όλο το έντερο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχετε δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει περίπου το 40% των εγκύων γυναικών. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν επίσης στο να γίνουν πιο μαλακά τα αιμοφόρα αγγεία και ο συνδετικός ιστός (ιστός που συνδέει δύο άλλους ιστούς, όπως οι σύνδεσμοι). Αυτό, καθώς και η πίεση από το αναπτυσσόμενο μωρό και η αύξηση του όγκου και της ροής του αίματος, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αιμορροΐδων.

Επίσης, το σώμα χρειάζεται περισσότερο νερό και νάτριο στην εγκυμοσύνη για να βοηθήσει στην παραγωγή αμνιακού υγρού (υγρό που περιβάλλει το αναπτυσσόμενο μωρό στη μήτρα) και να δημιουργήσει την παροχή αίματος του αναπτυσσόμενου μωρού. Αυτό το απαραίτητο νερό και νάτριο απορροφάται από τα έντερα σας και μπορεί να συμβάλει σε δυσκοιλιότητα και σε αυξημένο κίνδυνο αιμορροΐδων. Οι αιμορροΐδες είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 86% των εγκύων την ανέφεραν.

Αίσθημα χόρτασης

Τα οιστρογόνα πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για τη μείωση της κίνησης του στομάχου στην εγκυμοσύνη, διατηρώντας το φαγητό στο στομάχι περισσότερο και καθιστώντας πιο πιθανό να αισθάνεστε το στομάχι γεμάτο. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η αναπτυσσόμενη μήτρα και το μωρό σας αρχίζουν να πιέζουν τα κοιλιακά όργανα. Δεν είναι περίεργο που είναι πιθανό να νιώσετε πίεση στο στομάχι σας και δυσφορία όσο πλησιάζετε στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Μπορείτε επίσης να αισθανθείτε πίεση στο άλλο άκρο του εντέρου. Η πίεση από τη διαστελλόμενη μήτρα στο άκρο του παχέος εντέρου (το σιγμοειδές κόλον) μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε δυσκοιλιότητα ακόμα κι αν δεν έχετε.

Έχει η ακράτεια σχέση με τον τρόπο γέννησης;

Έχει γίνει πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν η ακράτεια ούρων ή κοπράνων είναι πιο πιθανή μετά από κολπική γέννηση ή καισαρική τομή. Ωστόσο, τα ισχυρότερα στοιχεία που υπάρχουν υποδηλώνουν ότι ο τρόπος γέννησης δεν έχει καμία διαφορά. Εάν είχατε ακράτεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτός είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για να την έχετε και μετά. Η ακράτεια ούρων που δεν βελτιώνεται εντός τριών μηνών από τον τοκετό είναι πιο πιθανό να επιμείνει. Επομένως, εάν το έχετε βιώσει αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ίσως θα θέλατε να κάνετε φυσικοθεραπεία στο πυελικό έδαφος. Ευτυχώς, η ακράτεια κοπράνων μετά την εγκυμοσύνη είναι σπάνια, επηρεάζοντας μόνο περίπου το 3% των γυναικών. Ωστόσο, εάν αυτό επιμένει, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Δυσκοιλιότητα μετά τον τοκετό

Μια μελέτη από τη Φινλανδία σε περισσότερες από 400 γυναίκες διαπίστωσε ότι η δυσκοιλιότητα επηρέασε το 47% των γυναικών τις πρώτες ημέρες μετά τον κολπικό τοκετό και το 57% των γυναικών τις πρώτες μέρες μετά από καισαρική. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτό μπορεί να προκαλείται από υπερβολική σωματική αδράνεια και ανεπαρκή πρόσληψη υγρών μετά τη γέννηση ή από τα αποτελέσματα του αναισθητικού και τη διαταραχή του εντέρου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ένα μήνα μετά τον τοκετό, η δυσκοιλιότητα έγινε λιγότερο συχνή. Περίπου το 9% των γυναικών είχαν δυσκοιλιότητα μετά από κολπικό τοκετό και το 15% μετά από καισαρική τομή. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα υπερβολικά αέρια είναι εξαιρετικά συχνά αμέσως μετά τη γέννηση και για λίγες μέρες. Επηρεάστηκε το 81% των γυναικών αλλά το ποσοστό έπεσε στο 30% ένα μήνα μετά τη γέννηση.

Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα που εντοπίζεται λίγες μέρες μετά τη γέννηση και επηρεάζει περίπου το 60% των γυναικών, ποσοστό που μειώνεται στο 14% ένα μήνα μετά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί να σχετίζεται με το μικροβίωμα του εντέρου. Κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, υπάρχουν βαθιές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής αερίων ή να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Τα καλά νέα από τη φινλανδική μελέτη είναι ότι η κανονική λειτουργία του εντέρου αποκαθίσταται γρήγορα μετά τον τοκετό για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος μετά από καισαρική τομή.

Δείτε επίσης