Αντιδράει προκαλεί η πρόταση της Κομισιόν να μειώσει τον χρόνο διάθεσης της πατέντας των πρωτότυπων φαρμάκων. Απώτερος στόχος της Ευρωπαικής Ένωσης με το προτεινόμενο σχέδιο είναι η μείωση των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω ελλείψεων πρώτων υλών, αλλά και εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.
Παράλληλα με την μείωση της πατέντας (μέχρι σήμερα διαρκούσε 20ετία), Ευρώπη επιδιώκει στη μείωση των τιμών φαρμάκων το οποίο συνεπάγεται στην μεγαλύτερη πρόσβαση περισσότερων πολιτών στα φάρμακα. Άλλωστε οι αρμόδιοι της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι η πρόωρη λήξη της πατέντας θα συμβάλλει στην είσοδο ανταγωνιστικών γενόσημων (και φθηνότερων) φαρμάκων.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την διάρκεια του συνεδρίου με θέμα «Μια 10ετία Φαρμάκου», λέγοντας ότι ο Έλληνας πολίτης δεν θα στερηθεί το φάρμακό του. Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε δίκαιο το να έχει ο πολίτης την επιλογή: «Υπάρχει η δυνατότητα ο πολίτης να μην πάρει το πρωτότυπο και να επιλέξει το γενόσημο. Αυτό δεν είναι αδικία, αλλά επιλογή», είπε προσθέτοντας: «Όταν έχουμε συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που δεν είναι απεριόριστος, είναι έντιμο από την Πολιτεία να επιλέγει ότι δεν θα αποζημιώνει όλα τα φάρμακα για να διατηρεί ανοικτούς πόρους για σκευάσματα πρώτης γραμμής».
Η Ευρώπη πρέπει να μείνει πρωταγωνίστρια στις θεραπείες για τις σπάνιες παθήσεις
Στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στην εκδήλωση με θέμα «Time to act: Building a pharmaceutical framework fit for rare diseases” σχολιάζοντας την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας, ανέφερε ότι αυτή αποτελεί διπλή πρόκληση -τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία. Η φαρμακοβιομηχανία από τη μία να παραμείνει πρωταγωνίστρια στην καινοτομία και την ανακάλυψη νέων θεραπειών μέσα από την Έρευνα & Ανάπτυξη και η Ευρώπη από την άλλη, να διασφαλίσει τη βέλτιστη προσβασιμότητα σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ενόψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας για τις Σπάνιες Παθήσεις (28 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου), ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης ενός σταθερού και ισχυρού πλαισίου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη και κυκλοφορία τουλάχιστον 200 νέων ορφανών φαρμάκων τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες περισσότερων από 6 εκατομμύρια Ευρωπαίων ασθενών με σπάνια νοσήματα.
Ο κ. Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την πρόσβαση στα νέα φάρμακα και τόνισε τη δέσμευση της φαρμακοβιομηχανίας να υποβάλλει έγκαιρα αίτημα διάθεσης κάθε νέου προϊόντος σε όλες της χώρες της Ε.Ε.
Όμως τόνισε ότι «το κανονιστικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που ισχύουν σε κάθε χώρα δεν διασφαλίζουν την έγκαιρη αξιολόγηση και αποδοχή των αιτημάτων αυτών. Θα πρέπει λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κοιτάξει και προς αυτή την κατεύθυνση αν θέλει να διασφαλίσει ουσιαστική μείωση των ανισοτήτων», ανέφερε.
«Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων και φαρμακοβιομηχανίας να προκύψει ένα πλαίσιο Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το φάρμακο που θα καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα στην ελκυστικότητα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τα σπάνια αλλά και κάθε είδους νοσήματα και όχι ουραγό, όπως τείνει να γίνει σήμερα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.