Προκαλούν τα αθλητικά παπούτσια με ανθρακονήματα οστικό στρες;

Τα αθλητικά παπούτσια που έχουν πλάκες από αθρακονήματα (ίνες άνθρακα) έχουν κυριαρχήσει στα ρεκόρ αγώνων αντοχής από το 2017, όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά. Βοηθούν τους δρομείς να τρέχουν πιο αποτελεσματικά, αλλά ενδεχομένως να προκαλείται αυξημένος κίνδυνος καταπόνησης των οστών.

Εκατομμύρια δρομείς αντοχής χρησιμοποιούν παπούτσια που έχουν ενσωματωμένη πλάκα από ανθρακονήματα (CFP: carbon fiber plate) στην ενδιάμεση σόλα. Ενώ τα πλεονεκτήματα απόδοσης που προσφέρουν τα αθλητικά παπούτσια με ανθρακονήματα έχουν τεκμηριωθεί καλά, ελάχιστα έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τους πιθανούς τραυματισμούς στο τρέξιμο που σχετίζονται με τη χρήση τους.

Σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports Medicine, οι συγγραφείς περιγράφουν πέντε περιπτώσεις στις οποίες δρομείς που χρησιμοποιούσαν παπούτσια από ανθρακονήματα υπέστησαν τραυματισμούς από οστικό στρες.

«Παρόλο που καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό, πρέπει να σκεφτούμε πώς να αποτρέψουμε τους τραυματισμούς όταν οι αθλητές υιοθετούν αυτό τα νέα παπούτσια», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Adam Tenforde, γιατρός στο πρόγραμμα Sports Medicine του Mass General Brigham και ιατρικός διευθυντής του Spaulding National Running Center. «Ελπίζουμε ότι αυτή η γνώμη θα βοηθήσει στην καλύτερη αναγνώριση πιθανών ιατρικών ζητημάτων που σχετίζονται με τα παπούτσια που έχουν πλάκες με ανθρακονήματα την κατάλληλη χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας και τον τρόπο προώθησης μεθόδων για την ασφαλή χρήση τους».

Στη δημοσίευσή τους, ο Tenforde και οι συνεργάτες του περιγράφουν πέντε περιπτώσεις ασθενών, τριών ελίτ αθλητών στίβου στην Ευρώπη και δύο αθλητών άνω των 30 ετών τους που αγωνίστηκαν σε αγώνες αντοχής στη Βόρεια Αμερική. Και οι πέντε εμφάνισαν πόνο στο πόδι μετά τη χρήση υποδημάτων από ανθρακονήματα και αργότερα διαγνώστηκαν με τραυματισμούς από καταπόνηση των οστών (BSI: bone stress injuries).

«Η αναγνώριση πιθανών καταπονήσεων των οστών σε δρομείς που παρουσιάζουν ασαφή πόνο στο μέσο του πέλματος ή στον αστράγαλο που χρησιμοποιούν παπούτσια με ίνες άνθρακα, μπορεί να είναι σημαντική για τον εντοπισμό αυτού του τραυματισμού υψηλού κινδύνου», έγραψαν οι συγγραφείς.

Περισσότερες πληροφορίες: Bone Stress Injuries in Runners Using Carbon Fiber Plate Footwear. Sports Medicine, 2023; DOI: 10.1007/s40279-023-01818-z.

Δείτε επίσης