Ορισμένα φορητά gadget μπορούν να επηρεάσουν τις εμφυτεύσιμες καρδιακές ηλεκτρονικές συσκευές

Σε μια εποχή υψηλής τεχνολογίας, οι φορητές συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια, έχουν αποδειχθεί ανεκτίμητοι σύντροφοι για ορισμένα άτομα. Αλλά μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα δείχνει ότι για μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ορισμένα από αυτά τα ηλεκτρονικά gadget θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι επικίνδυνα για την υγεία τους -ακόμη και δυνητικά θανατηφόρα.

Ο επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολογίας και Μηχανικής Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Γιούτα, Benjamin Sanchez Terrones και ο αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής Benjamin Steinberg, δημοσίευσαν μια μελέτη που δείχνει ότι φορητές συσκευές όπως το Samsung Galaxy Watch 4, οι έξυπνες ζυγαριές Fitbit ή οι έξυπνοι δακτύλιοι Moodmetric, μεταξύ άλλων, έχουν τεχνολογία ανίχνευσης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις καρδιακές εμφυτεύσιμες ηλεκτρονικές συσκευές (CIED) όπως βηματοδότες, εμφυτεύσιμους απινιδωτές καρδιομετατροπής (ICD) και συσκευές θεραπείας καρδιακού επανασυγχρονισμού (CRT).

«Αυτή η μελέτη υψώνει μια κόκκινη σημαία», είπε ο Sanchez Terrones. «Έχουμε κάνει αυτό το έργο σε προσομοιώσεις και επιτραπέζιες δοκιμές ακολουθώντας οδηγίες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και αυτά τα gadget παρεμβαίνουν στη σωστή λειτουργία των εμφυτεύσιμων ηλεκτρονικών συσκευών που δοκιμάσαμε. Τα αποτελέσματα απαιτούν μελλοντικές κλινικές μελέτες που θα αξιολογούν τη μετάφραση των ευρημάτων μας σε ασθενείς».

Ορισμένα φορητά έξυπνα ρολόγια, έξυπνες ζυγαριές για το σπίτι και έξυπνοι δακτύλιοι χρησιμοποιούν βιοηλεκτρική εμπέδηση ή βιοεμπέδηση (bioimpedance), έναν τύπο τεχνολογίας ανίχνευσης που εκπέμπει ένα πολύ μικρό, ανεπαίσθητο ρεύμα ηλεκτρισμού, μετρούμενο σε μικροαμπέρ, στο σώμα. Για τα έξυπνα ρολόγια όπως το Samsung Galaxy Watch 4 ή η έξυπνη ζυγαριά Fitbit Aria 2, το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει μέσα από το σώμα και η απόκριση μετράται από τον αισθητήρα για να προσδιοριστεί η σύσταση του σώματος του ατόμου, όπως η σκελετική μυϊκή μάζα ή η λιπώδης μάζα. Για έξυπνους δακτυλίους όπως ο Moodmetric, η τεχνολογία ανίχνευσης βιοεμπέδησης χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του επιπέδου άγχους ενός ατόμου.

Μετά τη διεξαγωγή των δοκιμών σε τρεις συσκευές καρδιακού επανασυγχρονισμού από τους κατασκευαστές Medtronic, Boston Scientific και Abbott, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι τα ελαφρά ηλεκτρικά ρεύματα από τα φορητά gadget μπορούν να επηρεάσουν και μερικές φορές να μπερδέψουν τις καρδιακές εμφυτεύσιμες συσκευές και να λειτουργήσουν εσφαλμένα. Στην περίπτωση ενός βηματοδότη, ο οποίος στέλνει μικρές ηλεκτρικές ώσεις στην καρδιά όταν χτυπά πολύ αργά, το μικροσκοπικό ηλεκτρικό ρεύμα της βιοεμπέδησης θα μπορούσε να ξεγελάσει την καρδιά ώστε να νομίζει ότι χτυπά αρκετά γρήγορα, εμποδίζοντας τον βηματοδότη να κάνει τη δουλειά του σωστά.

«Έχουμε ασθενείς που εξαρτώνται από βηματοδότες για να ζήσουν», είπε ο Steinberg, ηλεκτροφυσιολόγος καρδιάς. «Εάν ο βηματοδότης μπερδευτεί από παρεμβολές, θα μπορούσε να σταματήσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της σύγχυσης. Εάν αυτή η παρεμβολή είναι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να λιποθυμήσει ή να συμβεί κάτι χειρότερο».

Για άλλους τύπους ιατρικών συσκευών, όπως οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές καρδιομετατροπής, οι οποίοι όχι μόνο λειτουργούν ως βηματοδότες, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα μικρό ηλεκτροσόκ στην καρδιά για να αποκαταστήσουν τον κανονικό της καρδιακό ρυθμό, μια φορητή συσκευή βιοεμπέδησης θα μπορούσε να εξαπατήσει τον απινιδωτή και να προκαλέσει στον ασθενή ένα ηλεκτροσόκ που δεν χρειάζεται.

Σχεδόν όλες οι εμφυτεύσιμες καρδιακές συσκευές προειδοποιούν τους ασθενείς για την πιθανότητα παρεμβολής σε διάφορα ηλεκτρονικά είδη λόγω μαγνητικών πεδίων, όπως η μεταφορά κινητού τηλεφώνου κοντά σε βηματοδότη. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη ανακάλυψε προβλήματα που σχετίζονται με την τεχνολογία βιοεμπέδησης ενός gadget. «Η επιστημονική κοινότητα δεν το γνωρίζει αυτό», είπε ο Sanchez Terrones. «Κανείς δεν έχει εξετάσει εάν αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό ή όχι».

Η έρευνα δεν μεταφέρει έναν άμεσο ή σαφή κίνδυνο για τους ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις φορητές συσκευές, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένα πρώτο βήμα για περαιτέρω μελέτη. Πρέπει να γίνουν δοκιμές σε μια ευρύτερη ομάδα συσκευών και πιθανώς σε ασθενείς με αυτές τις συσκευές. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση της κλινικής μετάφρασης των ευρημάτων για να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών.

Περισσότερες πληροφορίες: Safety evaluation of smart scales, smart watches, and smart rings with bioimpedance technology shows evidence of potential interference in cardiac implantable electronic devices, Heart Rhythm (2023). DOI: 10.1016/j.hrthm.2022.11.026.

Δείτε επίσης