Γιατί μια καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος

Των Shyamali Dharmage, Jo Douglass και Sabrina Idrose, The University of Melbourne, The Conversation.

Οι κόκκοι γύρης που προσγειώνονται στις υγρές μεμβράνες της μύτης ή των ματιών προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα σε έναν στους πέντε ανθρώπους. Αυτό συχνά οδηγεί σε καταρροή ή βουλωμένη μύτη και φαγούρα στα μάτια. Κατά την περίοδο της γύρης, τα άτομα με άσθμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έξαρσης. Η γύρη μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίση άσθματος, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν διαγνωστεί με άσθμα και αλλεργικό πυρετό.

Οι ισχυρές καταιγίδες προκαλούν πτώση της θερμοκρασίας και απότομη αύξηση της υγρασίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διάρρηξη των κόκκων γύρης ορισμένων φυτών, όπως είναι το γρασίδι, σε σωματίδια που είναι αρκετά μικροσκοπικά για να διεισδύσουν βαθύτερα στους πνεύμονες, γεγονός που προκαλεί άσθμα. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι -ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν γνωστό άσθμα- μπορεί να επηρεαστούν. Το μεγαλύτερο περιστατικό άσθματος λόγω καταιγίδας σημειώθηκε στη Μελβούρνη κατά τη διάρκεια της περιόδου γύρης του γρασιδιού το 2016. Περίπου 10.000 άνθρωποι επλήγησαν και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν -10 άνθρωποι πέθαναν από άσθμα εκείνο το βράδυ. Ακόμη και άτομα που δεν έχουν ιστορικό άσθματος κινδυνεύουν από άσθμα λόγω καταιγίδας.

Τα άτομα με συνυπάρχουσες αλλεργικές καταστάσεις (όπως άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα) επηρεάζονται περισσότερο από τη γύρη. Αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν:

  • Αλλεργία στη γύρη, και ειδικότερα αλλεργία στη γύρη σίκαλης.
  • Αναπνευστικές παθήσεις όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, κρυολόγημα και COVID-19.
  • Τροφική αλλεργία ή έκζεμα -ιδιαίτερα τα παιδιά.
  • Εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακόμη και χωρίς να υπάρχει καταιγίδα, η γύρη από μόνη της μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος που απαιτούν νοσηλεία, αναπνευστικά συμπτώματα όπως συριγμό και καταρροή και μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Η έρευνα έχει δείξει ότι η γύρη των φυτών μπορεί να προκαλέσει μια γενική κατάσταση αυξημένων ανοσολογικών αποκρίσεων, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εξάρσεων εκζέματος στα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με έκζεμα εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα, όπως υψηλότερη ένταση κνησμού και εξανθήματος σε ημέρες με υψηλά επίπεδα γύρης.

Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε;

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για την εποχή της γύρης;

  • Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά τις ημέρες με υψηλή γύρη.
  • Χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα.
  • Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια υψηλών μετρήσεων γύρης.
  • Φυτέψτε μη αλλεργιογόνα λουλούδια αν έχετε κήπο.
  • Συνεχίστε να φοράτε μάσκα προσώπου. Οι μάσκες έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από COVID-19 και των αναπνευστικών συμπτωμάτων που προκαλούνται από τη γύρη.
  • Παίρνετε φάρμακα κατά του άσθματος. Τα ανακουφιστικά φάρμακα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Τα προληπτικά φάρμακα προσφέρουν πολύ ισχυρότερη προστασία, αλλά απαιτούν συνταγή από γιατρό. Τα αντιισταμινικά όπως το Zyrtec, μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ανάλογα με τις ανάγκες είτε πιο τακτικά κατά τη διάρκεια της εποχής της γύρης, ωστόσο δεν θεραπεύουν ούτε προλαμβάνου το άσθμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στη γύρη μπορεί να έχει καθυστερημένη επίδραση στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν κρίσεις άσθματος ή αναπνευστικά συμπτώματα μερικές ημέρες μετά την έκθεση. Έτσι, εάν ξεχάσετε να πάρετε προληπτικά φάρμακα, δεν είναι πολύ αργά, ωστόσο, πηγαίνετε σε νοσοκομείο εάν γίνει κάτι σοβαρό.

Δείτε επίσης