Κλινική δοκιμή για εμβόλιο mRNA κατά του έρπη ζωστήρα

Αρκετές εταιρείες ερευνούν την πιθανή χρήση εμβολίων mRNA για τον έρπητα ζωστήρα. Η Pfizer και η BioNTech συνεργάζονται για ένα εμβόλιο mRNA κατά του έρπητα ζωστήρα, όπως έκαναν και με τα εμβόλια για τη γρίπη και τον COVID-19.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η ικανότητα γρήγορης ανάπτυξης νέων εμβολίων. Το γεγονός ότι τα εμβόλια mRNA είναι συνθετικά και δεν βασίζονται σε σωματίδια ιού σημαίνει επίσης ότι μπορούν να παραχθούν γρήγορα σε μεγάλους αριθμούς.

Ενώ το εμβόλιο Shingrix που υπάρχει σήμερα για τον έρπητα ζωστήρα θεωρείται ασφαλές, ο FDA έχει επιβεβαιώσει μια σύνδεση μεταξύ του Shingrix και του συνδρόμου Guillain-Barre. Η σταδιακή κατάργηση του παλιού εμβολίου με την εισαγωγή ενός νέου, όπως έκανε η FDA όταν η Shingrix αντικατέστησε το Zostavax, μπορεί να εξαλείψει αυτό το πιθανό πρόβλημα.

Η Pfizer και η BioNTech ξεκίνησαν ήδη την πρώτη ανθρώπινη δοκιμή ενός εμβολίου με βάση το αγγελιοφόρο RNA για τον έρπητα ζωστήρα, πιστεύοντας ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι πιο εύκολο στη λήψη και πιο αποτελεσματική παραγωγή από το Shingrix. Στη δοκιμή θα συμμετάσχουν 900 υγιείς ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ 50 και 69 ετών. Οι εταιρείες θα παρακολουθούν τους συμμετέχοντες για να δουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκεί η προστασία τους.

Η προσπάθεια είναι ένα από τα βήματα των κατασκευαστών φαρμάκων να αποδείξουν ότι η τεχνολογία mRNA μπορεί να παράγει ασφαλείς και αποτελεσματικές λήψεις πέραν της νόσου COVID-19. Η Pfizer και η BioNTech, καθώς και η Moderna, έχουν φέρει εμβόλια γρίπης σε δοκιμές τελικού σταδίου. Η Moderna διαθέτει επίσης ένα πειραματικό εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που επέτυχε πρόσφατα σε μια δοκιμή Φάσης 3. Εμβόλια mRNA αναπτύσσονται επίσης για λοιμώξεις από τον ιό HIV καθώς και ορισμένους καρκίνους.

Η Pfizer και η BioNTech συμφώνησαν για πρώτη φορά να εργαστούν σε ένα κοινό πρότζεκτ για τον έρπη ζωστήρα τον Ιανουάριο του 2022, με τη BioNTech να συνεισφέρει την τεχνογνωσία της στο mRNA και την Pfizer να προσφέρει την τεχνολογία αντιγόνου. Η Pfizer επένδυσε 150 εκατομμύρια δολάρια στη BioNTech ως μέρος της συμφωνίας. Και οι δύο μοιράζονται το κόστος της ανάπτυξης και θα μοιράζονται τα κέρδη εάν το εμβόλιο είναι επιτυχές στις κλινικές δοκιμές.

Ο έρπης ζωστήρας επηρεάζει περίπου ένα στα τρία άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η ασθένεια προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς που συνήθως ο άνθρωπος κολλάει στην παιδική ηλικία. Επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών και μπορεί να προκαλέσει επώδυνα εξανθήματα καθώς και, σε σπάνιες περιπτώσεις, απώλεια ακοής ή τύφλωση.

Το εμβόλιο Shingrix της φαρμακευτικής εταιρείας GSK κυκλοφορεί στην αγορά από το 2017 και απέφερε πωλήσεις 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2022. Η επιτυχία του οδήγησε τη Merck & Co [MSD] να σταματήσει να πουλά το δικό της εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, το Zostavax. Ωστόσο, η Pfizer και η BioNTech πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Το Shingrix έχει παρενέργειες όπως ρίγη, πόνο και πυρετό. Οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι μπορούν να ταιριάξουν την αποτελεσματικότητα του Shingrix με ένα πιο ανεκτό εμβόλιο. Σε ανακοίνωσή τους είπαν ότι το εμβόλιο τους μπορεί να παραχθεί και να διανεμηθεί πιο αποτελεσματικά, παγκοσμίως.

Δείτε επίσης