Οι ασκήσεις Κέγκελ μπορούν να σας βοηθήσουν αν έχετε ακράτεια ούρων

Για μια χρόνια πάθηση υγείας που προκαλεί ντροπή σε αμέτρητους ανθρώπους και κοστίζει δισεκατομμύρια, η ακράτεια ούρων (ακούσια διαρροή ούρων) διατηρεί χαμηλό προφίλ στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η ακράτεια ούρων είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την «ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία». Προκαλεί, φυσικά, κάποια αμηχανία. Και φαίνεται επίσης να υπάρχει η αίσθηση ότι πρόκειται για μια κατάσταση χαμηλής προτεραιότητας: δεν ανταποκρίνεται άμεσα στις τρομερές επιπτώσεις των απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Αλλά αυτή η κατάσταση συνδέεται με απώλεια αυτοπεποίθησης και χαμηλή ποιότητα ζωής. Είναι μια πάθηση που αυξάνεται με την ηλικία -περίπου οι μισοί από τους κατοίκους ενός γηροκομείου υποφέρουν από ακράτεια ούρων. Μεγάλο είναι και το οικονομικό κόστος -στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία και του Πανεπιστημίου Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκε ότι η ακράτεια ούρων παραμελείται, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων. Ένας από τους ειδικούς ανέφερε: «Το 90% αυτών με ακράτεια ούρων αντιμετωπίζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά τους δίνεται πολύ λίγη προσοχή». Κάποιος άλλος πρόσθεσε: «Η εύρεση των ασθενών δεν είναι εύκολη… Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συχνά λένε πως, όχι, δεν έχουμε ασθενείς με ακράτεια ούρων και μετά βλέπουν ότι ναι, έχουν».

Ασκήσεις Kegel ή “πυελικού εδάφους”

Πολλοί έχουν ακούσει για τις ασκήσεις Kegel ή “πυελικού εδάφους” και πιθανότατα έχουν μια αόριστη αίσθηση για το τί είναι. Το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών που εκτείνεται από το ηβικό οστό μέχρι το ουραίο οστό και μεταξύ των οστών που καθόμαστε, επενδύοντας τη βάση της λεκάνης.

Ο ρόλος των μυών του πυελικού εδάφους είναι να διατηρούνται όλα τα όργανα (κύστη, μήτρα, έντερο) μέσα στη λεκάνη και να κρατάμε τους σφιγκτήρες στην ουροδόχο κύστη και το έντερο κλειστούς (μέχρι να είμαστε έτοιμοι να τους χαλαρώσουμε στην τουαλέτα). Επίσης, παρέχουν σεξουαλική αίσθηση και συνεργάζονται με  άλλους μυς του πυρήνα του σώματος για να βοηθήσετε στη σταθερότητα του κορμού.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν μύες του πυελικού εδάφους, αλλά ο τοκετός είναι ένας κοινός λόγος για τον οποίο οι μύες του πυελικού εδάφους εξασθενούν στις γυναίκες. Η διαρροή της ουροδόχου κύστης και η πρόπτωση των πυελικών οργάνων είναι κοινά παράπονα για γυναίκες όλων των ηλικιών. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες θα παρουσιάσει ακράτεια ούρων κάποια στιγμή στη ζωή της, ειδικά αν έχει κάνει μωρό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την επαναλαμβανόμενη άρση βαρών, την καταπόνηση λόγω δυσκοιλιότητας, τη μεταφορά επιπλέον βάρους, τη χειρουργική επέμβαση της πυέλου και ορμονικές αλλαγές.

Η άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους συνιστάται ως πρώτη γραμμή θεραπείας για την ακράτεια ούρων, μαζί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως υγιείς συνήθειες της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, καλή γενική φυσική κατάσταση και διαχείριση του βάρους.

Το να κάνετε τις ασκήσεις Kegel είναι πολύ εύκολο όταν ξέρετε πώς. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν χρειάζεται να ξαπλώνετε στο πάτωμα για να ασκήσετε το πυελικό σας έδαφος.

Εάν κάθεστε στην τουαλέτα για να ουρήσετε, δοκιμάστε να σταματήσετε την ούρηση στη μέση για μερικά δευτερόλεπτα και μετά συνεχίστε. Εάν το κάνετε με επιτυχία, έχετε βρει μερικούς από τους μύες του πυελικού εδάφους σας. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να πιέσετε τους μύες γύρω από τον πρωκτό σαν να κρατάτε κάποιον αέρα. Όταν κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους, πιέζετε όλους αυτούς τους μύες ταυτόχρονα. Κρατήστε τη συμπίεση για 8-10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε για το ίδιο χρονικό διάστημα. Επαναλάβετε το ίδιο έως 10 φορές και κάντε το τρεις φορές την ημέρα. Αυτή είναι μια πολύ καλή καθημερινή προπόνηση. Το καλό με τις ασκήσεις Kegel είναι ότι μπορείτε να τις κάνετε σχεδόν οπουδήποτε, στο λεωφορείο, οδηγώντας ή παρακολουθώντας τηλεόραση.

Οι φυσικοθεραπευτές του πυελικού εδάφους είναι επαγγελματίες υγείας ειδικά εκπαιδευμένοι για να σας δώσουν εξατομικευμένες συμβουλές για τα συμπτώματα του πυελικού εδάφους σας με βάση μια αξιολόγηση και τις περιστάσεις σας. Πιθανότατα θα σας συστήσουν καθημερινές ασκήσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν γρήγορες συσπάσεις των μυών του πυελικού εδάφους και ασκήσεις συντονισμού.

Εκείνοι που δυσκολεύονται να τηρήσουν τις ασκήσεις ή που δεν έχουν πρόσβαση σε μια κατάλληλη φυσικοθεραπεία μπορεί να ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν συσκευές βιοανάδρασης. Αυτές οι συσκευές και οι σχετικές εφαρμογές τους έχουν σχεδιαστεί για να σας δίνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς και πότε να κάνετε τις ασκήσεις σας, να σας υπενθυμίζουν να τις κάνετε και να σας βοηθούν να παραμείνετε στο πρόγραμμα.

Η διατήρηση των κινήτρων μπορεί να είναι δύσκολη. Η έρευνα δείχνει ότι συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 6-12 εβδομάδες προπόνησης του πυελικού εδάφους για να έρθουν τα αποτελέσματα (όπως και όταν επισκεπτόμαστε το γυμναστήριο, δεν μπορούμε να χτίσουμε μυς από τη μια μέρα στην άλλη).

Δείτε επίσης