Η παχυσαρκία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη

Για πολλές ασθένειες, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου. Αλλά μια μελέτη δείχνει ότι ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με καλύτερα ποσοστά επιβίωσης στους ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω βακτηριακών λοιμώξεων.

Ερευνητές από την Ακαδημία Sahlgrenska, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και το Νοσοκομείο Skaraborg πραγματοποίησαν μια τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν από την πανδημία της νόσου COVID-19.

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία για μια περίοδο εννέα μηνών σε 2.196 ενήλικες που έλαβαν περίθαλψη για ύποπτη σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά την παραμονή τους στο νοσοκομείο. Αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης συσχετίστηκαν με τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) τόσο βραχυπρόθεσμα, π.χ. τον επόμενο μήνα μετά τη νοσηλεία, όσο και μακροπρόθεσμα, ένα έτος μετά. Στην ομάδα του φυσιολογικού βάρους, το 26% απεβίωσε εντός ενός έτους, ενώ στην ομάδα με υψηλότερο ΔΜΣ το ποσοστό αυτό ήταν σαφώς μικρότερο, στο 9-17%. Άλλες μελέτες σε περιορισμένες ομάδες ασθενών έχουν δείξει στο παρελθόν παρόμοια αποτελέσματα.

Τα ευρήματα αποσαφηνίζουν και επιβεβαιώνουν το «παράδοξο επιβίωσης της παχυσαρκίας». Το υπερβολικό βάρος παρέχει προστασία όταν κάποιος αρρωστήσει από σοβαρές λοιμώξεις.

Οι ερευνητές ανέφεραν: «Για τις περισσότερες άλλες ασθένειες, η παχυσαρκία είναι μειονέκτημα. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για διάφορους τύπους καρκίνου, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη νόσο COVID-19. Σ’ αυτές τις ασθένειες, ένας υψηλότερος ΔΜΣ σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα. Αλλά το υπερβολικό βάρος μπορεί να ωφελήσει έναν ασθενή με βακτηριακή λοίμωξη που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Είναι άγνωστο αν αυτό έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αν επηρεάζεται θετικά το ανοσοποιητικό όταν υπάρχουν παραπανίσια κιλά, θα μπορούσε να μελετηθεί στα πολύ παχύσαρκα άτομα άτομα που στη συνέχεια υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση και χάνουν βάρος».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μελέτες, σε επίπεδο πληθυσμού, για το πώς ο ΔΜΣ επηρεάζει τα αποτελέσματα της θεραπείας σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες και ποιες συνδέσεις μπορεί να υπάρχουν με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Gunnar Jacobsson, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Skaraborg Hospital, στο Skövde, είπε: «Η πανδημία COVID-19 έχει επισημάνει ότι ευάλωτες ομάδες ασθενών και τα υπέρβαρα άτομα πλήττονται περισσότερο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παχυσαρκία αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και απαιτούνται περισσότερες γνώσεις για να ρίξουμε φως στο πώς το σωματικό βάρος επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού έναντι μιας λοίμωξης, έτσι ώστε η θεραπεία να μπορεί να εξατομικευτεί».

Δείτε επίσης