Πόνος, ο τρόπος του σώματος για να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά

«Το κεφάλι μου πάει να σπάσει. Τι να κάνω;» Πόσες φορές έχετε πει αυτή την έκφραση! Πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία, όπως και αν τον ονομάσουμε, ο γνωστός πόνος στο κεφάλι έχει φροντίσει να μας «επισκεφθεί» αρκετές φορές με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση. Επειδή η πλειονότητα των πονοκεφάλων που βιώνουν οι ενήλικες είναι κεφαλαλγία τάσης που επιδεινώνεται (τουλάχιστον εν μέρει) από το άγχος, μεγάλο μέρος αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να αποφευχθεί ή να μειωθεί με τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

«Oι πονοκέφαλοι, παρότι μπορoύν να πυροδοτηθούν από παράγοντες όπως η πείνα, η έλλειψη ύπνου και η κακή στάση του σώματος, συχνά επιβαρύνονται από το στρες», λέει ο Δρ. Μιχαήλ Βικελής, νευρολόγος. «Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το στρες μας κάνει να σφίγγουμε ακούσια τους μυς μας περισσότερο από όσο πρέπει. Οι έρευνες έχουν επίσης συνδέσει τον πονοκέφαλο με την υπερκατανάλωση παυσίπονων φαρμάκων. Η κατάχρησή τους μπορεί να καταστήσει τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στον πόνο, αφήνοντας τους ασθενείς ευάλωτους στην ανάπτυξη πονοκεφάλου».

Οι κρίσεις κεφαλαλγίας πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Μια πρώτη επιλογή είναι να κάνετε ορθολογική χρήση ενός αναλγητικού. Το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα κεντρικά και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση και να είναι καλά ανεκτό.  Τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, (Nurofen 400 mg) βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου. H ιβουπροφαίνη των 400 mg, (Nurofen Express σε μαλακές κάψουλες), χάρη στη μοναδική καινοτομία της μαλακής κάψουλας,  απορροφάται δύο φορές ταχύτερα από τα απλά δισκία ιβουπροφαίνης, φτάνοντας γρήγορα στο σημείο του πόνου, βοηθώντας  με αυτό τον τρόπο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου ενώ διαρκεί  έως και 8 ώρες.   

«Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση», λέει ο Δρ. Μικελής. «Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας». 

Πόνος, ένα προειδοποιητικό μήνυμα

Ο πόνος είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος για να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει διάφορα είδη πόνου όπως πόνοι στη μέση, πόνοι περιόδου, λόγω κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά δεν είναι πάντα σαφής η πηγή του πόνου. Ενδέχεται να έχουμε πόνο στους μυς μετά από ένα σκληρό αθλητικό παιχνίδι ή μετά την ολοκλήρωση απαιτητικών εργασιών στη δουλειά ή στο σπίτι. Οι θλάσεις και τα διαστρέμματα εμφανίζονται όταν οι μύες, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ. Η βλάβη των μυών συνήθως συνοδεύεται από φλεγμονή. Οι μυϊκές θλάσεις και τα διαστρέμματα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κακής στάσης του σώματος ή κακού τρόπου ανύψωσης βάρους. 

«Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης που σας ταλαιπωρούν, όπως πονοκέφαλο, πυρετό και πονόλαιμο», λέει ο Δρ. Αλέξης Σωτηρόπουλος Παθολόγος-Διαβητολόγος. «Οι μυϊκοί πόνοι που παρουσιάζονται σε μια λοίμωξη μπορεί να είναι συνέπεια της απελευθέρωσης χημικών ουσιών από το ανοσοποιητικό σύστημα για την προστασία και την καταπολέμηση της ασθένειας. Αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις μυϊκές πρωτεΐνες, προκαλώντας μυϊκούς πόνους». 

Εάν έχετε ήδη μυϊκή θλάση ή διάστρεμμα, ξεκουράστε το μέρος του σώματος που πονάει. Λάβετε μέτρα για να μειώσετε το οίδημα και τη φλεγμονή τις πρώτες ημέρες: ακολουθήστε την αρχή RICE (Rest, Ice, Compress, Elevate – Ανάπαυση, Πάγος, Συμπίεση, Ανύψωση) και, αν χρειαστεί, πάρτε ένα αναλγητικό, όπως το Nurofen. Μετά τις πρώτες ημέρες αφού μειωθεί οποιοδήποτε οίδημα, η θερμική θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα χαλάρωσης. Δοκιμάστε ήπια άσκηση όπως περπάτημα ή κολύμπι. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα μασάζ που θα καταπραΰνει τους πόνους των μυών.

Εάν ανησυχείτε για τις μυϊκές θλάσεις ή τα διαστρέμματα, ζητήστε συμβουλές από έναν επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης. Τα αναλγητικά όπως το Nurofen μπορούν να βοηθήσουν προσωρινά στην ανακούφιση του πόνου, αλλά εάν ο πόνος σας επιμένει μην τον αγνοήσετε: επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης