Του Nick Fuller, The Conversation.
Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να χάσετε βάρος και αποτύχατε; Για πολλούς ανθρώπους είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρούν ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για περισσότερες από μερικές εβδομάδες. Τα καλά νέα είναι ότι μια μελέτη δείχνει ότι το να κάνετε διαλείμματα από τη δίαιτά σας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος μακροπρόθεσμα.
Η μελέτη, που έλαβε μεγάλη προσοχή, διαπίστωσε ότι το να ζυγίζεστε καθημερινά και επομένως να προσαρμόζετε την πρόσληψη τροφής και άσκησης σάς βοηθά να επιτύχετε σημαντική απώλεια βάρους σε διάστημα δύο ετών, εάν κάνετε συχνά διαλείμματα από τη δίαιτά σας. Αυτό δεν απαιτεί σταθερή μέτρηση θερμίδων ή ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης, αλλά απαιτεί καθημερινή καταγραφή του βάρους και παρακολούθηση της τροχιάς με την πάροδο του χρόνου.
Αυτό αναφέρεται ως Μέθοδος Θερμιδικής Τιτλοδότησης (Caloric Titration Method), όπου η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται σε μικρές ποσότητες κάθε φορά. Πρώτα το άτομο χάνει το 1% του σωματικού του βάρους του και στη συνέχεια ενθαρρύνεται να διατηρήσει το νέο του βάρος για περίπου μία εβδομάδα. Αυτή η περίοδος διατήρησης του βάρους επιτρέπει στο άτομο να τρώει περισσότερο ή ίσως να ασκείται λιγότερο από ό,τι θα έκανε προσπαθώντας να χάσει περισσότερο βάρος.
Ο στόχος είναι στη συνέχεια να επιτευχθεί μια ακόμη μείωση κατά 1% στο σωματικό βάρος, ακολουθούμενη από ένα άλλο «σπάσιμο» (διατήρηση βάρους). Αυτή η ρουτίνα θα ακολουθηθεί μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος απώλειας βάρους.
Αυτή η προσέγγιση κάνει το σώμα να επαναπροσδιορίσει το βασικό σωματικό του βάρος κάνοντας συχνά διαλείμματα στην πορεία. Όπως συμβαίνει με όλες τις προσεγγίσεις απώλειας βάρους, δεν λειτουργεί για όλους, αλλά αν είναι δύο έως τρία κιλά βάρους που προσπαθείτε να χάσετε, αυτό μπορεί να είναι μια πολύ κατάλληλη επιλογή μακροπρόθεσμα.
Ζυγίζεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, αλλά δείτε τις τάσεις απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή του μήνα. Οι καθημερινές διακυμάνσεις βάρους μπορεί να διαφέρουν σημαντικά καταναλώνοντας διαφορετικούς τύπους τροφίμων. Αυτά είναι μια αντανάκλαση της αλλαγής στην περιεκτικότητα σε νερό του σώματος και όχι στη μάζα λίπους (για παράδειγμα, οι υδατάνθρακες δεσμεύουν περισσότερο νερό από τις πρωτεΐνες).
Επικεντρωθείτε στην πραγματοποίηση μικρών αλλαγών (που ανέρχονται σε ελλείμματα 100 θερμίδων την ημέρα), όπως: παραλείποντας το επιδόρπιο μερικές φορές την εβδομάδα. περιστασιακά χρησιμοποιώντας ένα υποκατάστατο γεύματος για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο και την εξάλειψη ενός σνακ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Διαλειμματική νηστεία
Μια άλλη προσέγγιση που λαμβάνει επίσης μεγάλη προσοχή, και με αυξανόμενες ενδείξεις, είναι αυτή της «διαλειμματικής νηστείας» ή της «νηστείας εναλλακτικής ημέρας». Περιλαμβάνει μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων για ορισμένες ημέρες της εβδομάδας, με «κανονική» διατροφή τις υπόλοιπες.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια, οι ερευνητές περιόρισαν και καθόρισαν την ποσότητα τροφής στη συνεχή δίαιτα, αλλά για τη διαλειμματική δίαιτα επέτρεψαν στα ποντίκια να τρώνε όσο ήθελαν για καθορισμένες χρονικές περιόδους κάθε εβδομάδα, από μία έως τρεις ημέρες. Και οι δύο ομάδες ποντικών πέτυχαν την ίδια απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της περιόδου των 15 εβδομάδων, παρά το γεγονός ότι η ομάδα της διαλειματικής νηστείας έτρωγε περισσότερο φαγητό.
Ίσως το διάλειμμα από το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τους στόχους μας περισσότερο, επειδή ο τρόπος ζωής μας δεν επηρεάζεται τόσο πολύ. Έρευνες δείχνουν ότι χάνουμε το κίνητρο μετά από μια ορισμένη περίοδο δίαιτας, είτε επιτύχουμε τους στόχους μας είτε όχι.
Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να αποδείξουμε την πραγματική αποτελεσματικότητα της αυστηρής δίαιτας που ακολουθείται από περιόδους φαγητού χωρίς περιορισμό, αν θέλουμε να πούμε ότι είναι μια ανώτερη προσέγγιση για την απώλεια βάρους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συνεχή προγράμματα μείωσης των θερμίδων. Ωστόσο, η διαλείπουσα νηστεία φαίνεται να παρουσιάζεται ως έγκυρη επιλογή και μια κατάλληλη εναλλακτική προσέγγιση.
Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι καμία προσέγγιση δεν είναι κατάλληλη για όλους. Το σημαντικό είναι να βρείτε τον δικό σας τρόπο στον οποίο θα μείνετε προσκολλημένοι μακροπρόθεσμα, και ένας από αυτούς μπορεί να είναι ότι κάνετε διαλείμματα στη διατροφή που ακολουθείτε.