H κακή χοληστερόλη αυξάνεται 20% μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων

Τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης, της λεγόμενης “κακής” χοληστερόλης, έχει βρεθεί ότι είναι 20% υψηλότερα αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Ένας κορυφαίος ειδικός προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων. Και προτρέπει όλους να μειώσουν το βούτυρο και τα άλλα λιπαρά τον Ιανουάριο.

Τα πλούσια σε λίπη γεύματα θα μπορούσαν να μας βάλουν όλους σε κίνδυνο μετά τα Χριστούγεννα, προειδοποιεί ο Δρ. Quinton Fivelman ειδικός στα τεστ υγείας. Τα μέσα επίπεδα LDL-χοληστερόλης έχουν αποδειχθεί ότι είναι έως και 20% υψηλότερα τις επόμενες εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα από ό,τι άλλες εποχές του χρόνου.

Ο Fivelman επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Ιατρικό Εργαστήριο του Λονδίνου, λέει: «Η έρευνα έχει βρει ότι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL-χοληστερόλη) αυξάνεται κατά 20% τις ημέρες που ακολουθούν τα Χριστούγεννα. Αυτό οφείλεται στην ποσότητα των πλούσιων τροφών σε κρέμες και βούτυρο που τρώμε στη διάρκεια των γιορτών. Ένα άλμα 20% στο επίπεδο της LDL-χοληστερόλης είναι προφανώς ανησυχητικό. Τα συνεχώς υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των αρτηριών, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν πάει στα ύψη μετά την Πρωτοχρονιά και να μειώσουμε τα κέικ και τα τυριά, έως ότου τα επίπεδα χοληστερόλης επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα».

Δανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εντόπισαν για πρώτη φορά αυτή την άνοδο μετά τα Χριστούγεννα σε μια μελέτη 2.500 ατόμων το 2018. Όπως και πολλοί άλλοι, οι Δανοι λατρεύουν τα χριστουγεννιάτικα ψητά και τα κρεμώδη γλυκά τους. Η δημοσίευση αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος αυξημένης χοληστερόλης είναι έξι φορές υψηλότερος μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι προσωρινά. Ύστερα από τις δίαιτες και τα προγράμματα άσκησης που ακολουθούν μετά τις γιορτές, η χοληστερόλη μειώνεται.

Αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα των τεστ χοληστερόλης του Ιατρικού Εργαστηρίου του Λονδίνου, που κατέγραψε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με άλλες εποχές του έτους, ανέφερε ο Fivelman. «Το τεστ χοληστερόλης του Ιατρικού Εργαστηρίου του Λονδίνου μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε συνεργαζόμενα φαρμακεία και μετρά τους βιοδείκτες χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένης της LDL χοληστερόλης. Διαπιστώνοντας ότι έχετε υψηλή χοληστερόλη, αυτό μπορεί να σας ωθήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή που απαιτούνται για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για μια μακρά και υγιή ζωή».

Η δανική έρευνα έδειξε επίσης ότι οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα δεν θα πρέπει να κάνουν μετρήσεις των επιπέδων χοληστερόλης στις αρχές Ιανουαρίου για να δημιουργήσουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο θεραπείας με βάση αυτή την μέτρηση. Διότι τα επίπεδα μπορεί να είναι τεχνητά υψηλά αυτή την περίοδο λόγω του υπερβολικού φαγητού. Είναι καλύτερα να καθορίσετε τα μέσα επίπεδα χοληστερόλης με βάση τις χειμερινές ή τις καλοκαιρινές εξετάσεις σας. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι όλη η χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα σας κακή. Η HDL χοληστερόλη θεωρείται καλή επειδή είναι αυτή που απομακρύνεται από τις αρτηρίες σας.

Δείτε επίσης