Αλλεργίες στη γύρη και αντιμετώπιση

Η Άνοιξη δεν είναι μια χαρούμενη εποχή για όσους πάσχουν από σοβαρή αλλεργία στη γύρη των φυτών. Οι κόκκοι της γύρης που απελευθερώνονται από τα φυτά για αναπαραγωγικούς σκοπούς προκαλούν σε ορισμένους ευαίσθητους ανθρώπους ρινική καταρροή, συχνό φτάρνισμα, μπούκωμα της μύτης, δύσπνοια και φαγούρα στα μάτια.

Ορισμένα ευρήματα είναι κάπως απαισιόδοξα για όσους πάσχουν από αναπνευστική αλλεργία. Με τα χρόνια, η επαναλαμβανόμενη έκθεση στα αεροαλλεργιογόνα προκαλεί μια φλεγμονώδη κατάσταση που μπορεί να αυξάνει την βαρύτητα της αλλεργικής νόσου εξαιτίας διαφόρων καταστροφών που συμβαίνουν στο σώμα. Μια μελέτη έδειξε ότι ακόμα και όταν ένα αλλεργικό άτομο δεν έχει συμπτώματα, παραμένει στο αναπνευστικό του σύστημα μια ελάχιστη φλεγμονή που κάνει πιο ευάλωτο το τραχειοβρογχικό δένδρο κι έτσι η αλλεργία μπορεί να πυροδοτηθεί από άλλες μη ειδικές συνθήκες, όπως λ.χ. από τους ρύπους της ατμόσφαιρας, ένα κρυολόγημα, ακόμη και το άγχος.

Αν έχετε αλλεργικά συμπτώματα αλλά δεν γνωρίζετε την αιτία, υπάρχουν δερματικά τεστ γι’ αυτό το σκοπό. Σ’ αυτά τα τεστ, εισάγεται μια ελάχιστη ποσότητα διαφόρων αλλεργιογόνων στο δέρμα -πρόκειται για ένα πολύ μικρό τσίμπημα- ώστε να διαπιστωθεί αν θα εκδηλωθεί κάποια αντίδραση τα επόμενα λεπτά. Σε περίπτωση που κοκκινίσει το δέρμα γύρω από τσίμπημα σημαίνει ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Το πόσο ευαίσθητος είναι κάποιος φαίνεται από το μέγεθος της κοκκινίλας.

Γνωρίζοντας τι είναι αυτό που προκαλεί αλλεργία θα σας βοηθήσει να αποφεύγετε το αλλεργιογόνο -όσο αυτό γίνεται. Μπορείτε επίσης να ωφεληθείτε γνωρίζοντας ποιες ώρες της ημέρας υπάρχει η υψηλότερη συγκέντρωση γύρης στον αέρα. Μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι πρώτες πρωινές ώρες έχουν μικρότερη συγκέντρωση από ό,τι αργά το απόγευμα. Η μελέτη παρακολούθησε τα επίπεδα της γύρης σε τρεις περιοχές της Ατλάντα για μια εβδομάδα χρησιμοποιώντας έναν αυτοματοποιημένο αισθητήρα και βρήκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σημειώθηκαν από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ.

Οι φαρμακευτικές επιλογές

Υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν. Οι πιο απλές είναι οι εκπλύσεις των ρινικών κόλπων με φυσιολογικό ορό που μπορούν να είναι χρήσιμες για τον καθαρισμό της βλέννας, των αλλεργιογόνων και του φλεγμονώδους υλικού (τη γνωστή μύξα) πριν χρησιμοποιήσετε άλλα φάρμακα. Χρησιμοποιείτε πάντα αποστειρωμένα υγρά για αυτό, διαφορετικά μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστες μολύνσεις των ρινικών κόλπων.

Επειδή τα συμπτώματα της αλλεργίας συχνά οφείλονται στην ισταμίνη, τα αντιισταμινικά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της αλλεργικής ρινίτιδας για δεκαετίες. Υπάρχουν σε δισκία, ρινικό σπρέι ή οφθαλμικές σταγόνες. Η ισταμίνη είναι βασικό χημικό αγγελιοφόρο μόριο στη διαδικασία της αλλεργίας, αλλά δεν είναι το μόνο, ως εκ τούτου, τα αντιισταμινικά είναι για την αντιμετώπιση ήπιων προβλημάτων. Όταν μπορείτε να προβλέψετε την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο, π.χ. όταν πηγαίνετε για πικνίκ στην εξοχή, η λήψη ενός αντιισταμινικού πριν από την έκθεση μπορεί να παρέχει προστασία. Τα αντιισταμινικά, γενικά, είναι καλά για τη φαγούρα, το φτάρνισμα και την καταρροή αλλά δεν ανακουφίζουν καλά από το μπλοκάρισμα της μύτης.

Παρόλο που πολλά αντιισταμινικά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, έχετε κατά νου ότι μερικά είναι ηρεμιστικά και κάποια μπορεί να είναι επικίνδυνα στην εγκυμοσύνη ή όταν έχετε ορισμένες καρδιακές παθήσεις καθώς μπορεί να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα που λαμβάνετε. Επιλέξτε τις νεότερες ποικιλίες αντιισταμινικών. Τα παλαιότερα φάρμακα, τα οποία είναι ακόμα διαθέσιμα, προκαλούν υπνηλία και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σε εργατικά ατυχήματα σε ενήλικες και μαθησιακή διαταραχή στα παιδιά.

Εάν τα αντιισταμινικά δεν προσφέρουν ανακούφιση, η επόμενη θεραπεία είναι τα κορτικοστεροειδή που διατίθενται χωρίς συνταγή. Αυτά είναι αποτελεσματικά για όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος. Τα κορτικοστεροειδή χορηγούνται ως ρινικό σπρέι για την αλλεργική ρινίτιδα και μέσω συσκευής εισπνοής για το άσθμα. Σε αντίθεση με τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης ή στο bodybuilding, αυτά τα φάρμακα δεν είναι εθιστικά και η μακροχρόνια χρήση δεν έχει σημαντικές παρενέργειες.

Τα κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι μπορούν να ληφθούν πριν εμφανιστούν συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Μετριάζουν τη φλεγμονή αλλά είναι σύνηθες οι ασθενείς να λένε ότι «δεν κάνουν» για αυτούς. Όμως δεν λαμβάνονται πάντα σωστά. Μπορεί να χρειαστούν πολλές ημέρες για να λειτουργήσουν και πρέπει να λαμβάνονται κάθε μέρα. Δεν πρέπει να τα σνιφάρετε (το φάρμακο θα καταλήξει στον λαιμό σας) και μην τα ψεκάζετε στο ευαίσθητο μεσαίο τμήμα της μύτης, το οποίο μπορεί να αιμορραγήσει.

Για το μπλοκάρισμα της μύτης υπάρχουν τα αποσυμφορητικά δισκία και σπρέι. Μπορούν να φανούν χρήσιμα, αλλά περιορίζονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και δεν επιλύουν την υποκείμενη φλεγμονή. Ενώ τα αποσυμφορητικά μπορεί να είναι μια καλή ιδέα όταν δεν μπορείτε να εισπνεύσετε, σχετίζονται με επιδείνωση του οιδήματος όταν υπάρχει κατάχρηση -γι’ αυτό και υπάρχει ο όρος φαρμακευτική ρινίτιδα (rhinitis medicamentosa). Εάν τα παίρνετε αρκετό καιρό, ο οργανισμός διακόπτει τη δική του παροχή, οπότε όταν αφαιρεθεί το φάρμακο, η κατάσταση χειροτερεύει. Άρα, τα αποσυμφορητικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

Δείτε επίσης