Οι σπόροι τσία (chia) είναι μια δημοφιλής τροφή, αλλά οι καταναλωτές μπορεί να μην λαμβάνουν το μέγιστο δυνατό όφελος από αυτούς. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας ανακάλυψαν ότι ο τρόπος με τον οποίο τρώγονται οι σπόροι τσία θα μπορούσε να καθορίσει το πόσες φυτικές ίνες λαμβάνονται και ότι το άλεσμα τους θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος.
«Οι σπόροι τσία περιέχουν υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες, αλλά δεν υπάρχει πολλή έρευνα για το πώς η σύνθεση αυτών των σπόρων αλληλεπιδρά με τη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία βοηθά στην πέψη των τροφών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Rachel Burton από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.
«Μέσα από αυτήν την έρευνα, ανακαλύψαμε ότι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής επηρέασαν τα θρεπτικά οφέλη που αποκομίστηκαν από τους σπόρους τσία και το άλεσμά τους απέδωσε περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με την κατανάλωσή τους ως ολόκληροι σπόροι».
Οι σπόροι chia αναφέρονται συχνά ως υπερτροφή λόγω των υψηλών επιπέδων τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τις φυτικές ίνες. Μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή όταν αναμειγνύονται με υγρό και σχηματίζουν ένα ζελατινώδες διάλυμα που λειτουργεί ως πυκνωτικό.
Ενώ η δημοτικότητα των σπόρων τσία έχει αυξηθεί πρόσφατα, οι μικροσκοπικοί σπόροι υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κεντρική Αμερική, όπου καταναλώνονταν από τους Αζτέκους.
Αλεσμένοι σπόροι chia
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, μικρόβια του εντέρου από χοίρους εκτέθηκαν σε διάφορες μορφές σπόρων τσία, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων σπόρων και σπόρων που είχαν αλεσθεί. Τα δείγματα επωάστηκαν για 70 ώρες ενώ ένα ειδικό ρομποτικό μηχάνημα εξέτασε το αέριο που απελευθερώθηκε σε αυτό το διάστημα, προσομοιώνοντας τη διαδικασία πέψης.
«Αυτό που βρήκαμε ήταν πως όταν οι σπόροι αλέστηκαν, παρήγαγαν περισσότερους ωφέλιμους μεταβολίτες ή καύσιμα που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την ανανέωση των κυττάρων του εντέρου», είπαν οι ερευνητές. «Αυτό δείχνει ότι τα οφέλη από την κατανάλωση σπόρων τσία θα μπορούσαν να ενισχυθούν εάν οι σπόροι αλεσθούν, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες».
Τα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας λεπτομερούς χημικής ανάλυσης της σύνθεσης των σπόρων τσία, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food & Function.
Υπάρχουν πολλές αναδυόμενες έρευνες που δείχνουν ότι τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν ένα τεράστιο φάσμα καταστάσεων, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Η κατανάλωση αλεσμένων σπόρων τσία μπορεί ενδεχομένως να μετατοπίσει πληθυσμούς μικροβίων του εντέρου και να επηρεάσει την εξέλιξη αυτών των καταστάσεων, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διεξαχθεί σε αυτόν τον τομέα.
Πολλές μελέτες που δείχνουν τα οφέλη για την υγεία των σπόρων τσία έχουν διεξαχθεί σε ολόκληρους σπόρους.
Περισσότερες πληροφορίες: Novel constituents of Salvia hispanica L. (chia) nutlet mucilage and the improved in vitro fermentation of nutlets when ground, Food & Function (2023). DOI: 10.1039/D2FO03002K.