Αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος με βιταμίνη D

Η υψηλή δόση βιταμίνης D από το στόμα μείωσε τη φλεγμονή του δέρματος και αύξησε την ανοσοπροστασία σε ασθενείς με δερματικά εξανθήματα που προκαλούνται από χημικά, σύμφωνα με ευρήματα από μια πρόσφατη κλινική δοκιμή από ερευνητές του Northwestern Medicine που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JCI Insight.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Kurt Lu, καθηγητή Δερματολογίας, ανακάλυψαν επίσης σε αυτούς τους ασθενείς μια νέα μοριακή υπογραφή που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ποιοι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής χημειοθεραπείας.

«Η από του στόματος βιταμίνη D είναι ένα ασφαλές και άμεσα διαθέσιμο χωρίς ιατρική συνταγή συμπλήρωμα διατροφής με αντιφλεγμονώδεις και ανοσοπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ δεν έχει καμία αρνητική επίδραση», είπε ο Lu. «Αυτή η μελέτη παρέχει επίσης ένα νέο δρόμο εξερεύνησης για στόχους που μπορούν να ληφθούν φάρμακα, τόσο για τη μείωση των συνεπειών του τραυματισμού όσο και για την ενίσχυση της επούλωσης των πληγών», είπε ο Lu.

Στην τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα δερματικού ιστού από 28 υγιείς συμμετέχοντες των οποίων το δέρμα του εσωτερικού βραχίονα εκτέθηκε σε δοκιμαστική ποσότητα τοπικής μουστάρδας αζώτου, ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA με γνωστές χημικές ερεθιστικές ιδιότητες, για να προκληθεί πειραματικό εξάνθημα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε από του στόματος παρέμβαση βιταμίνης D σε υψηλή δόση είτε εικονικό φάρμακο.

Συνολικά, ο δερματικός ιστός στους συμμετέχοντες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D παρουσίασαν λιγότερο ερεθισμό και φλεγμονή από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι επακόλουθες πολλαπλές αναλύσεις ιστού δέρματος και δειγμάτων αίματος από την ομάδα της βιταμίνης D αποκάλυψαν επίσης καταστολή της προφλεγμονώδους οδού σηματοδότησης IL-17. Αυτό καθιερώνει τη σηματοδότηση της IL-17 ως έναν πολλά υποσχόμενο βιοδείκτη, ο οποίος είναι σημαντικός επειδή οι σοβαρές αντιδράσεις στην τοπική χημειοθεραπεία και άλλα φάρμακα μπορούν είτε να καθυστερήσουν είτε να αποτρέψουν τους ασθενείς από το να λάβουν επαρκή θεραπεία, σύμφωνα με τον Lu.

«Η μοριακή μας υπογραφή μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή αλλεργική απόκριση, επιτρέποντας στους κλινικούς ιατρούς να κάνουν έγκαιρες προσαρμογές στο θεραπευτικό σχήμα ή να εφαρμόσουν υποστηρικτικές θεραπείες. Προτείνουμε ότι η χορήγηση βιταμίνης D στους ασθενείς όταν ξεκινούν ιατρική θεραπεία μπορεί να καταστείλει αυτές τις σοβαρές αντιδράσεις», είπε ο Λου.

Ο Lu είπε ότι η ομάδα του θέλει να διερευνήσει περαιτέρω τις αντιφλεγμονώδεις δυνατότητες των από του στόματος συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη θεραπεία εξανθημάτων που προκαλούνται από άλλους τύπους θεραπειών και φαρμάκων, αξιοποιώντας τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Dermatology. Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία σοβαρών εξανθημάτων που προκαλούνται από χημειοθεραπεία, επίσης γνωστό ως τοξικό ερύθημα της χημειοθεραπείας.

«Θα θέλαμε να διεξαγάγουμε περαιτέρω μοριακές αναλύσεις για να αποσαφηνίσουμε πλήρως τους αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς της βιταμίνης D και θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D μέσω στοχευμένης παροχής χρησιμοποιώντας βιομιμητικά νανοσωματίδια», είπε ο Lu.

Περισσότερες πληροφορίες: Madison K. Ernst et al. Vitamin D3 and deconvoluting a rash, JCI Insight (2023). DOI: 10.1172/jci.insight.163789insight.jci.org/articles/view/163789.

Δείτε επίσης