Πώς να επιλέξετε το σωστό αντηλιακό;

Των Katie Lee και Erin McMeniman, The Conversation.

Πώς θα επιλέξετε το αντηλιακό που σας ταιριάζει; Υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία πρέπει να δώσετε σημασία.

Ο παράγοντας αντηλιακής προστασίας, ή SPF, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30, κατά προτίμηση 50. Ο SPF περιγράφει πόση υπεριώδη ακτινοβολία φτάνει στο δέρμα. Ο SPF 50 επιτρέπει μόλις το 1/50 (2%) της υπεριώδους ακτινοβολίας να φτάσει στο δέρμα και άρα προστατεύει κατά 98%.

Πρέπει να έχετε προστασία ευρέος φάσματος, που σημαίνει ότι το αντηλιακό φιλτράρει το πλήρες φάσμα υπεριωδών ακτίνων, τόσο τις ακτίνες UVB (μήκη κύματος 290-320 nm) που είναι υπεύθυνες για τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα και τις βλάβες στο DNA, όσο και τις ακτίνες UVA (320-400 nm) που προκαλούν επίσης βλάβη στο DNA και επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος

Πρέπει να στοχεύσετε σε “αδιάβροχα” σκευάσματα, τα οποία διατηρούνται περισσότερο σε συνθήκες εφίδρωσης και κατά την άσκηση ή το κολύμπι -ωστόσο κανένα αντηλιακό δεν είναι εντελώς “αδιάβροχο”.

Σε ορισμένες χώρες, το SPF, η αντοχή στο νερό και η δράση ευρέος φάσματος πρέπει να έχουν τεκμηριωθούν με δοκιμές στο ανθρώπινο δέρμα. Σε άλλες όμως δεν υπάρχουν απαραίτητα αυτές τις διασφαλίσεις.

Αφού επιλέξετε με βάση τα παραπάνω, μπορείτε να περιορίσετε τις επιλογές σας από τον τρόπο χορήγησης του αντηλιακού -όπως π.χ. αν είναι σε σπρέι- και ορισμένα άλλα συστατικά. Το σύστημα χορήγησης αντηλιακού είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζετε. Οι άνθρωποι εφαρμόζουν λιγότερο αντηλιακό όταν χρησιμοποιούν μια κρέμα με αντλία ή σωλήνα συμπίεσης και λιγότερο με ψεκασμό.

Μερικοί άνθρωποι ενοχλούνται από τη λιπαρότητα του αντηλιακού. Υπάρχουν όμως και μη λιπαρές συνθέσεις, που συχνά κυκλοφορούν στο εμπόριο ως “dry-touch” ή “matte finish”. Αυτά τα αντηλιακά μπορεί να είναι πιο ακριβά, αλλά αξίζει τον κόπο εάν η λιπαρότητα είναι το κύριο εμπόδιο στη χρήση του αντηλιακού.

Μερικοί άνθρωποι έχουν ευαίσθητο δέρμα ή με τάση για ακμή. Το ευαίσθητο δέρμα ερεθίζεται από μια μεγάλη ποικιλία καλλυντικών, λοσιόν και αρωμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που διατίθενται στο εμπόριο ως αντηλιακά για παιδιά, επειδή τείνουν να μην περιέχουν άρωμα.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε αντηλιακά με συστατικά όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου, τα οποία αντανακλούν, εν μέρει, και επίσης απορροφούν τις ακτίνες UV. Αυτοί οι λεγόμενοι φυσικοί αποκλειστές είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν αλλεργικά ή ερεθιστικά εξανθήματα. Αλλά φαίνονται λευκά επάνω στο δέρμα, εκτός και αν επιλέξατε μια επιλογή με νανοσωματίδια, τα οποία είναι αόρατα στο μάτι.

Εάν το δέρμα σας είναι επιρρεπές στην ακμή, καλές επιλογές είναι οι λοσιόν ή τα τζελ και όχι οι κρέμες καθώς και τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη χωρίς λιπαρά ή μη φαγεσωρογόνα. Το ευαίσθητο και επιρρεπές στην ακμή δέρμα συχνά περιορίζεται στο πρόσωπο και το λαιμό, επομένως μπορεί να έχετε ένα ειδικό αντηλιακό για αυτά τα μέρη και ένα φθηνότερο για το υπόλοιπο σώμα σας.

Οι αλλεργίες λόγω αντηλιακών επηρεάζουν έως και το 3% των ανθρώπων. Γενικά προκαλούνται από κάποιο συστατικό του αντηλιακού, συνήθως συντηρητικά ή αρώματα.

Ποιο είναι το καλύτερο αντηλιακό για τα παιδιά; Οι γονείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις τόσο της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία όσο και της χημικής έκθεσης. Τα μωρά κάτω των έξι μηνών χρειάζονται φυσική προστασία από τον ήλιο και όχι αντηλιακή κρέμα. Πολλά παιδικά αντηλιακά παρασκευάζονται με γνώμονα το ευαίσθητο δέρμα, επειδή η ευαισθησία του δέρματος είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά. Εάν το παιδί σας δεν έχει ευαίσθητο δέρμα (δέρμα που αντιδρά με φαγούρα ή αίσθημα καύσου σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων περιποίησης σώματος), τα αντηλιακά των ενηλίκων είναι επίσης καλά.

Δεν συνιστώνται αντηλιακά που φτιάχνονται στο σπίτι. Τα φυσικά έλαια και τα άλλα συστατικά που προωθούνται σε συνταγές που βρίσκονται στο διαδίκτυο έχουν γενικά χαμηλό SPF. Και, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί για πρόκληση ερεθισμού, μπορούν να αντιδράσουν απρόβλεπτα με το δέρμα.

Τέλος, τα καλλυντικά με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο μπορούν να έχουν καλή προστασία. Όμως, όπως τα κανονικά αντηλιακά, πρέπει να εφαρμόζονται και αυτά εκ νέου στη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε επίσης