Η υπεριώδης ακτινοβολία, κυρίως η UVA, καταστρέφει το φολικό οξύ

Η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει όχι μόνο το DNA των κυττάρων του δέρματος, αλλά και μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες του σώματος, το φολικό οξύ, όταν αυτό κυκλοφορεί στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του δέρματος. Το φολικό οξύ ανήκει στις βιταμίνες Β (είναι η βιταμίνη Β9) και χρειάζεται για πολλές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και επιδιόρθωσης του DNA.

Το σώμα πρέπει να κατασκευάζει συνεχώς νέο DNA, επειδή πάρα πολλές από τις συνήθεις λειτουργίες του απαιτούν κυτταρική διαίρεση: δημιουργία νέων κυττάρων αίματος. αναπλήρωση του δέρματος, των τριχοθυλακίων, των βλεννογόνων του στόματος και του εντέρου, καθώς και παραγωγή σπερματοζωαρίων στους άνδρες εφ’ όρου ζωής. Λίγα θρεπτικά συστατικά συγκρίνονται με το φολικό οξύ όσον αφορά την επίδρασή τους στην υγεία, ειδικά στην αναπαραγωγική υγεία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Η ανεπάρκεια φολικού οξέος επιβραδύνει την παραγωγή του DNA το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την τροφοδοσία της ταχείας κυτταρικής διαίρεσης που συμβαίνει στο αναπτυσσόμενο ανθρώπινο έμβρυο, ιδιαίτερα στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν αρχίζουν να σχηματίζονται τα όργανα και να διαμορφώνεται το συνολικό σχέδιο του σώματος. Χωρίς επαρκές φολικό οξύ στο σώμα της μητέρας, δεν θα παραχθεί αρκετό DNA για την προώθηση της κυτταρικής διαίρεσης που επιτρέπει στους εμβρυϊκούς ιστούς να διαφοροποιούνται και να αναπτύσσονται.

Επίσης αυτή η βιταμίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρυϊκού νευρικού συστήματος. Η έλλειψή της σε μια κρίσιμη περίοδο στην πρώιμη ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες διαφόρων βαθμών σοβαρότητας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μπορεί να είναι θανατηφόρες. Η ανεπάρκεια φολικού οξέος είναι παράγοντας κινδύνου για πολυάριθμες επιπλοκές της εγκυμοσύνης καθώς και για μια ομάδα γενετικών ανωμαλιών που ονομάζονται ελαττώματα του νευρικού σωλήνα -ο νευρικός σωλήνας είναι ο πρόδρομος του κεντρικού νευρικού συστήματος στο έμβρυο και-εκτείνεται από την κορυφή του αρχέγονου εγκεφάλου μέχρι το άκρο του νωτιαίου μυελού.

Οι λεπτομέρειες της καταστροφής του φολικού οξέος από την υπεριώδη ακτινοβολία έχουν τεκμηριωθεί σε εργαστηριακά πειράματα, τα οποία έδειξαν ότι το φολικό οξύ είναι πιο ευαίσθητο σε βλάβες από τα μεγαλύτερα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας, την UVA.

Δείτε επίσης