Τι σημαίνει το σύμβολο του αντηλιακού PA+

Η βαθμολογία SPF (Sun Protection Factor) σε ένα αντηλιακό είναι μια μέτρηση χρόνου που μπορείτε να μείνετε κάτω από τον ήλιο χωρίς να καείτε από τις ακτίνες UVB οι οποίες προκαλούν εγκαύματα, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζετε το αντηλιακό με τον σωστό τρόπο. Αν καίγεστε σε 10 λεπτά χωρίς αντηλιακό, με ένα αντηλιακό που έχει SPF 30 θα καείτε σε 300 λεπτά. Αλλά εκτός από τις ακτίνες UVB υπάρχουν επίσης οι ακτίνες UVA και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το σύστημα αξιολόγησης PA+.

Ορισμένα αντηλιακά, κυρίως αυτά στην Ασία, περιλαμβάνουν την βαθμολογία PA+ στα προϊόντα τους. Τα γράμματα “PA” σημαίνουν Protection Grade of UVA (Βαθμός προστασίας της UVA) και τα συν δείχνουν το μέγεθος της προστασίας:

PA+ = Κάποια προστασία UVA.
PA++ =Μέτρια προστασία UVA.
PA+++ = Υψηλή προστασία UVA.
PA++++ = Εξαιρετικά υψηλή προστασία UVA.

Αυτό είναι ένα σύστημα αξιολόγησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία για να αντιπροσωπεύει πόση προστασία προσφέρει ένα αντηλιακό από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται τώρα σε ολόκληρη την Ασία και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στην Ευρώπη, αλλά όχι ακόμα σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Οι ακτίνες UVA δεν προκαλούν ηλιακό έγκαυμα. Κάνουν όμως το δέρμα να γίνεται καφέ σε πολλούς ανθρώπους. Οι ακτίνες UVA είναι γνωστές ως “σιωπηλοί δολοφόνοι” του ήλιου, επειδή δεν αισθάνεστε ότι επηρεάζουν το δέρμα σας. Παρά την έλλειψη πόνου, διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα προκαλώντας ένα διαφορετικό είδος βλάβης από τις ακτίνες UVB.

Τα συστήματα PA και SPF παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο τα αντηλιακά προστατεύσουν το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου, βοηθώντας τους καταναλωτές να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την αντηλιακή φροντίδα. Το κάθε σύστημα εστιάζει σε διαφορετικό τύπο ακτίνων. Η βαθμολογία PA μετρά το πώς οι ακτίνες UVA κάνουν το δέρμα να γίνει καφέ και να παραμένει καφέ, μια διαδικασία που ονομάζεται PPD (Persistent Pigment Darkening). Ωστόσο, δεν γίνεται καφέ το δέρμα όλων των ανθρώπων από την έκθεση στις ακτίνες UVA. Στην δοκιμή για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας PA ενός αντηλιακού, το χρώμα του δέρματος διαφορετικών ανθρώπων μετά την έκθεση σε UVA είναι ασυνεπές. Ορισμένα δέρματα γίνονται πιο σκούρα, άλλα όχι τόσο σκούρα, και μερικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλα για να σκουραίνουν.

Ο δείκτης SPF μετρά πόση προστασία προσφέρει ένα αντηλιακό από τις ακτίνες UVB. Οι ακτίνες UVB ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το χρόνο, το υψόμετρο και την απόσταση από τον ισημερινό. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την τοποθεσία και την ώρα της ημέρας που βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους ή κοντά σε παράθυρα, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας πιο συχνά για να λαμβάνετε πραγματικά τη βαθμολογία SPF που προσφέρει το αντηλιακό.

Η προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες είναι σημαντική και τα δύο συστήματα αξιολόγησης προσφέρουν μια χρήσιμη βασική ιδέα για το πόση προστασία θα λάβετε από το αντηλιακό σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο και να εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο-τρεις ώρες αν το δέρμα σας εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ρυθμιστικοί φορείς στις περισσότερες χώρες, ειδικά στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις SPF και τον όρο “προστασία ευρέος φάσματος” στην ετικέτα για να υποδείξουν ότι το προϊόν έχει περάσει τις δοκιμές που δείχνουν ότι προστατεύει τόσο από την UVB όσο και από την UVA.

Δείτε επίσης