Ποιες είναι οι βασικές εγχειρήσεις για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μια ανάπτυξη κυττάρων που ξεκινά από τον θυρεοειδή. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ. Παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία του σώματος και το βάρος.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα στην αρχή. Αλλά καθώς μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο λαιμό, αλλαγές φωνής και δυσκολία στην κατάποση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι περισσότεροι αναπτύσσονται αργά, αν και ορισμένοι μπορεί να είναι πολύ επιθετικοί.

Τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς φαίνεται να αυξάνονται. Η αύξηση μπορεί να προκληθεί από τη βελτιωμένη τεχνολογία απεικόνισης που επιτρέπει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να βρίσκουν μικρούς καρκίνους του θυρεοειδούς σε αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες που γίνονται για άλλες καταστάσεις (συμπτωματικούς καρκίνους του θυρεοειδούς). Οι καρκίνοι που εντοπίζονται με αυτόν τον τρόπο είναι συνήθως μικροί και ανταποκρίνονται καλά στις θεραπείες.

Ο αμφιλεγόμενος ρόλος της βιταμίνης D

Μελέτες δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης μετα-ανάλυσης, έχουν δείξει συσχέτιση των χαμηλότερων επιπέδων 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα με τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς. Ωστόσο, αυτό είναι αμφιλεγόμενο καθώς άλλες μελέτες υποδηλώνουν έλλειψη τέτοιας συσχέτισης.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή προορμόνη που παίζει αδιαμφισβήτητο ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης του ασβεστίου και του φωσφόρου, διατηρώντας έτσι την υγεία των οστών. Επιπλέον, η βιταμίνη D μπορεί να τροποποιήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τη διαφοροποίηση και την απόπτωση, τα οποία σχετίζονται με τη νεοπλασματική ανάπτυξη και την ογκογένεση. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν προταθεί ως στρατηγική πρόληψης των καρκίνων. Μελέτη του 2008 έδειξε ότι η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως συσχετίστηκε με αυξημένα ποσοστά καρκίνου του δέρματος, αλλά με μειωμένο κίνδυνο άλλων κακοηθειών.

Άλλα δεδομένα συνδέουν την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με τις διαταραχές του θυρεοειδούς και έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών να εξετάσουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη και τη θεραπεία τους. Για παράδειγμα, μια παρεμβατική ελληνική μελέτη διεξήχθη σε 218 ασθενείς με υποθυροειδεισμό και υποβιταμίνωση D για να προσδιοριστεί εάν η θεραπεία με βιταμίνη D3 ήταν αποτελεσματική στη διαχείριση αυτών των ατόμων. Τέσσερις μήνες λήψης συμπληρωμάτων οδήγησαν σε πτώση 20,3% στα επίπεδα των αντισωμάτων anti-TPO στο αίμα σε αυτά τα άτομα.

Η χειρουργική επέμβαση

Για τον καρκίνο του θυρεοειδούς ο βασικός άξονας θεραπείας είναι το χειρουργείο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικής επέμβασης που εκτελούνται. Η εκπαίδευση, τα προσόντα και η εμπειρία του χειρουργού και της ομάδας του είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων χωρίς επιπλοκές.

Η λοβεκτομή με ισθμεκτομη (αφαίρεση του μισού θυρεοειδούς) είναι τυπικά η μικρότερη επέμβαση που γίνεται στον αδένα. Αυτή η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του μισού θυρεοειδούς αδένα ή του μισού θυρεοειδούς και ολόκληρου του ισθμού (το μεσαίο τμήμα που συνδέει τα δύο μισά) και είναι κατάλληλη για πολλούς καρκίνους του θυρεοειδούς. Η χειρουργική επέμβαση είναι σύντομη, συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 30-45 λεπτά και εξοικονομεί όλους τους παραθυρεοειδείς αδένες (αδένες ελέγχου ασβεστίου) καθώς και όλα τα σημαντικά νεύρα που σχετίζονται με τη φωνή. Ακόμη και για μεγαλύτερους καρκίνους, η τομή είναι μικρή και σχεδιασμένη ώστε να είναι σχεδόν απαρατήρητη.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι ευεργετική επειδή το ήμισυ ενός υγιούς θυρεοειδούς εξοικονομείται επιτρέποντας τη φυσική παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Επιπρόσθετα, η λοβεκτομή του θυρεοειδούς περιλαμβάνει μικρότερη επέμβαση αφού χειρουργείται μόνο η μια πλευρά (επομένως, οι κίνδυνοι της επέμβασης μειώνονται). Οι λεμφαδένες που βρίσκονται πίσω και γύρω από τον θυρεοειδή αφαιρούνται. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 30% των καρκίνων του θυρεοειδούς έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες τη στιγμή της διάγνωσης και της χειρουργικής επέμβασης. Η αξιολόγηση από εμπειρογνώμονα και η πλήρης αφαίρεση όλου του καρκίνου με την πρώτη επέμβαση είναι εξαιρετικής σημασίας για την αποφυγή επιπλοκών.

Η ολική θυρεοειδεκτομή έχει σχεδιαστεί για την αφαίρεση όλου του θυρεοειδούς αδένα. Αυτή είναι η επέμβαση εκλογής για τους περισσότερους καρκίνους που είναι μέτριου έως μεγάλου μεγέθους. Ούτε αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι μεγάλη, συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 60-75 λεπτά, και εξοικονομεί και τους τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες καθώς και όλα τα νεύρα που σχετίζονται με τη φωνή. Ακόμη και για μεγαλύτερους όγκους, η τομή είναι συνήθως μικρή.

Εάν υπάρχει εξάπλωση του καρκίνου στους λεμφαδένες στο λαιμό, θα χρειαστεί επίσης να αφαιρεθεί ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας. Και πάλι, οι λεμφαδένες πίσω και γύρω από τον θυρεοειδή που μπορεί να εμπλέκονται με τον καρκίνο του θυρεοειδούς αφαιρούνται για να εξασφαλιστεί η πλήρης θεραπεία. Η πλήρης αφαίρεση του θυρεοειδούς είναι πιο επικίνδυνη από τη χειρουργική επέμβαση κατά το ήμισυ. Αυτό συμβαίνει επειδή και οι δύο πλευρές του λαιμού έχουν υποστεί επεξεργασία, εκθέτοντας και τους τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες καθώς και όλα τα νεύρα που σχετίζονται με τη φωνή σε πιθανή βλάβη. Έτσι, η ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται μόνο από έμπειρους χειρουργούς σε μεγάλα κέντρα.

Δείτε επίσης