Πότε έχετε υπέρταση;

Πριν λίγα χρόνια, το 2018, οι οδηγίες για την αρτηριακή πίεση από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία άλλαξαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί περισσότεροι ηλικιωμένοι να διαγιγνώσκονται πλέον με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ήρθαν ύστερα από ορισμένα σημαντικά μαθήματα των τελευταίων ετών για την αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, οι καρδιολόγοι έμαθαν ότι η βλάβη από την υψηλή αρτηριακή πίεση ξεκινά από χαμηλότερες αρτηριακές πιέσεις από ό,τι πίστευαν προηγουμένως και ότι είναι σημαντικό να αρχίσει κάποιος να προσέχει την αρτηριακή σας πίεση από νωρίς στη ζωή.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η δεύτερη αιτία θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά που μπορούν να προληφθούν, μετά από το κάπνισμα. Η πάθηση εμφανίζεται όταν η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι υψηλή. Παρόμοια με την αύξηση του νερού σε έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου, η πίεση αυξάνεται καθώς διοχετεύεται το αίμα. Η προστιθέμενη πίεση κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά και τα αιμοφόρα αγγεία να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το φυσικό στρες καταστρέφει τους ιστούς μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να βλάψει το κυκλοφορικό σύστημα και τελικά την καρδιά.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση προηγουμένως οριζόταν ως 140/90 mm Hg ή υψηλότερη, τώρα ορίζεται ως 130/80 mm Hg ή υψηλότερη. Αυτή η αλλαγή αντανακλά την πιο πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι τα προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανιστούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και άλλες συνέπειες ξεκινά οπουδήποτε πάνω από 120 mm Hg (για τη συστολική αρτηριακή πίεση, τον μεγαλύτερο αριθμό σε μια μέτρηση) και ο κίνδυνος διπλασιάζεται στα 130 mm Hg σε σύγκριση με επίπεδα κάτω από 120. Ένα βασικό έναυσμα για την απόφαση μείωσης του διαγνωστικού ορίου ήταν τα αποτελέσματα της αμερικανικής δοκιμής SPRINT που βρήκε οφέλη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε συστολική ένδειξη 120 mmHg, αντί για 140 mmHg, για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

Η αρτηριακή πίεση στους ενήλικες διαχωρίζεται τώρα σε φυσιολογική, αυξημένη, υπέρταση σταδίου 1 ή υπέρταση σταδίου 2. Η κατηγορία «προϋπέρταση» δεν χρησιμοποιείται πλέον ενώ προηγουμένως αναφερόταν σε αρτηριακές πιέσεις με συστολική πίεση μεταξύ 120-139 mm Hg ή διαστολική πίεση μεταξύ 80-89 mm Hg. Τα άτομα με αυτές τις μετρήσεις πλέον κατηγοριοποιούνται ως έχοντες υπέρταση είτε αυξημένη είτε σταδίου Ι.

Ο προσδιορισμός της καταλληλότητας για φαρμακευτική θεραπεία για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης δεν βασίζεται πλέον αποκλειστικά στο επίπεδο της αρτηριακής πίεσης. Σήμερα εξετάζεται επίσης ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου ενός ασθενούς τα επόμενα 10 χρόνια, με βάση έναν υπολογισμό κινδύνου. Για άτομα με αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 140/90 mm Hg, συνιστάται φαρμακευτική αγωγή ανεξάρτητα από το επίπεδο του κινδύνου.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες δίνουν έμφαση στη χρήση της κατάλληλης τεχνικής για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, είτε λαμβάνεται από έναν επαγγελματία υγείας στην κλινική είτε από τον ασθενή που χρησιμοποιεί μια συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι του. Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να βασίζονται στο μέσο όρο δύο-τριών μετρήσεων σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Μια σειρά από κοινά λάθη μπορεί να διογκώσουν την τιμή. Αυτά περιλαμβάνουν τη γεμάτη ουροδόχο κύστη, την κλίση του σώματος με μη στηριγμένη πλάτη, το κάθισμα με σταυρωμένα πόδια και την ομιλία κατά τη διάρκεια της μέτρησης.

Οι κατηγορίες

Το American College of Cardiology και η American Heart Association χωρίζουν την αρτηριακή πίεση σε τέσσερις γενικές κατηγορίες. Η ιδανική αρτηριακή πίεση κατηγοριοποιείται ως φυσιολογική.

Φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Η αρτηριακή πίεση είναι 120/80 mmHg ή χαμηλότερη.
Αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ο κορυφαίος αριθμός -συστολική πίεση- κυμαίνεται από 120 έως 129 mm Hg και ο μικρότερος αριθμός -διαστολική πίεση- είναι κάτω (όχι πάνω) από 80 mm Hg.
Στάδιο 1 υπέρτασης. Η συστολική πίεση είναι από 130 έως 139 mm Hg ή η διαστολική πίεση είναι μεταξύ 80 και 89 mm Hg.
Στάδιο 2 υπέρτασης. Η συστολική πίεση είναι 140 mm Hg και παραπάνω ή η διαστολική είναι 90 mm Hg και παραπάνω.

Μια αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 180/120 mm Hg θεωρείται υπερτασική έκτακτη ανάγκη ή κρίση. Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια για οποιονδήποτε έχει αυτούς τους αριθμούς αρτηριακής πίεσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχουν συμπτώματα, ακόμα κι αν οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης φτάνουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Μπορείτε να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση για χρόνια χωρίς κανένα σύμπτωμα αλλά μερικά άτομα παρουσιάζουν πονοκεφάλους, δυσκολία στην αναπνοή και αιμορραγίες από τη μύτη. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα. Συνήθως δεν εμφανίζονται έως ότου η υψηλή αρτηριακή πίεση φτάσει σε σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή στάδιο.

Δείτε επίσης