Τι πρέπει να ξέρετε για την περιοδοντίτιδα και τις επιπτώσεις της

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή μορφή ουλίτιδας. Είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που ξεκινά με τη φλεγμονή των μαλακών ιστών γύρω από τα δόντια σας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, διαβρώνεται το οστό που στηρίζει τα δόντια, οδηγώντας σε ύφεση (υποχώρηση) των ούλων. Η περιοδοντίτιδα είναι ασυνήθιστη σε άτομα κάτω των 30% αλλά επηρεάζει το 70% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε έχει κακή στοματική υγιεινή -αυτούς που δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους και δεν χρησιμοποιούν νήμα τακτικά. Επηρεάζει επίσης πιο συχνά αυτούς που έχουν θήκες. Μερικοί άνθρωποι είναι γενετικά πιο επιρρεπείς στην περιοδοντίτιδα από άλλους. Εάν οι βιολογικοί γονείς ή οι παππούδες σας έχουν ιστορικό ουλίτιδας, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε και εσείς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας; Τα υγιή ούλα είναι σφιχτά στην αφή και εφαρμόζουν άνετα γύρω από τα δόντια σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκινωπά ή μοβ ούλα, πρησμένα ούλα, ούλα που αιμορραγούν εύκολα, τρυφερά ούλα, κακή αναπνοή, πύον (λοίμωξη) γύρω από τη γραμμή των ούλων, χαλαρά δόντια, ύφεση των ούλων και νέα κενά ανάμεσα στα δόντια.

Άλλοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας, όπως: το κάπνισμα, ο διαβήτης, οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες που συμβαίνουν με την εγκυμοσύνη ή η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Επίσης ορισμένες παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα -όπως η αρθρίτιδα, η COVID-19 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συνδέονται με την περιοδοντίτιδα.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που υποδεικνύει ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μελέτες υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος διπλασιάζεται όταν η ασθένεια των ούλων επιμένει για δέκα ή περισσότερα χρόνια. Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances περιέγραψε λεπτομερώς ότι ένας τύπος βακτηρίου που ονομάζεται Porphyromonas gingivalis ή P. gingivalis και σχετίζεται με τη νόσο των ούλων, έχει βρεθεί στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν επίσης ότι το βακτήριο εξαπλώθηκε από το στόμα στον εγκέφαλο όπου κατέστρεψε τα νευρικά κύτταρα.

Τι συμβαίνει εάν η περιοδοντική νόσος δεν αντιμετωπιστεί; Η περιοδοντική νόσος εξελίσσεται και γίνεται πιο προβληματική με την πάροδο του χρόνου. Τα βακτήρια στο στόμα πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν μια ουσία γνωστή ως οδοντική πλάκα. Εάν δεν αφαιρέσετε την πλάκα με το βούρτσισμα, τα βακτήρια εναποθέτουν μέταλλα μέσα στην πλάκα με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η κατάθεση μετάλλων είναι γνωστή ως πέτρα και ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων προς τη ρίζα του δοντιού. Η ανοσολογική απόκριση του σώματός σας σε αυτή τη βακτηριακή ανάπτυξη οδηγεί σε φλεγμονή στα ούλα. Η προσκόλληση του ούλου στη ρίζα ενός δοντιού διαταράσσεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να σχηματιστεί ένας περιοδοντικός θύλακας (κενό) μεταξύ του ούλου και της ρίζας. Τα επιβλαβή αναερόβια βακτήρια αποικίζονται στον θύλακα και πολλαπλασιάζονται, απελευθερώνοντας τοξίνες που μπορούν να βλάψουν τα ούλα, τα δόντια και τις δομές των οστών.

Υπάρχουν τέσσερα στάδια της νόσου των ούλων:

Ουλίτιδα: Πρόκειται για ασθένεια των ούλων σε πρώιμο στάδιο και είναι λιγότερο σοβαρή από την περιοδοντίτιδα. Με την ουλίτιδα, τα ούλα σας γίνονται κόκκινα και πρήζονται, αλλά δεν έχετε αρχίσει ακόμα να χάνετε οστό γύρω από τα δόντια σας. Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη εάν καθαρίζετε καλύτερα τα δόντια σας και πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο για καθαρισμό.

Ήπια περιοδοντίτιδα: Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μετατρέπεται σε ήπια περιοδοντίτιδα. Σε αυτό το στάδιο, τα ούλα σας υποχωρούν και αρχίζετε να χάνετε λίγο οστό γύρω τους. Ως αποτέλεσμα, θα αναπτύξετε περιοδοντικούς θύλακες. Πλάκα, πέτρα και βακτήρια παγιδεύονται σε αυτές τις τσέπες, όπου η οδοντόβουρτσα και το νήμα δεν μπορούν να φτάσουν.

Μέτρια περιοδοντίτιδα: Καθώς η περιοδοντίτιδα εξελίσσεται, χάνετε ακόμη περισσότερο οστό γύρω από τα δόντια σας. Τα βακτήρια συνεχίζουν να διαβρώνουν τους συνδέσμους και τους μαλακούς ιστούς που υποστηρίζουν τα δόντια σας και τα διατηρούν υγιή. Σε αυτό το στάδιο, τα ούλα μπορεί να γίνουν επώδυνα και ευαίσθητα.

Σοβαρή περιοδοντίτιδα: Καθώς η οστική απώλεια συνεχίζεται, τα δόντια σας μπορεί να χαλαρώσουν και ενδεχομένως να πέσουν. Εκτός από την αιμορραγία των ούλων, υπάρχει συχνά πύον και λοίμωξη γύρω από τη γραμμή των ούλων σας, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κακοσμία του στόματος (χαλίτωση).

Εκτός από την κακή στοματική υγεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε κακή γενική υγεία. Η έρευνα υπογραμμίζει μια σημαντική σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της υγείας ολόκληρου του σώματος. Τα άτομα με περιοδοντίτιδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι προκαλεί την περιοδοντίτιδα; Η κύρια αιτία είναι η κακή στοματική υγιεινή. Τα βακτήρια προσκολλώνται στην πλάκα και την πέτρα στις επιφάνειες των δοντιών σας. Εάν δεν καθαρίζετε τα δόντια σας καλά ή όσο συχνά θα έπρεπε, τα βακτήρια ταξιδεύουν κάτω από τη γραμμή των ούλων, όπου η οδοντόβουρτσα και το νήμα δεν μπορούν να φτάσουν. Αυτά τα επιβλαβή βακτήρια διαβρώνουν τους ιστούς που υποστηρίζουν τα δόντια σας, οδηγώντας σε μόλυνση, απώλεια οστού και απώλεια δοντιών. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της περιοδοντίτιδας είναι να κάνετε τακτικό οδοντικό καθαρισμό και να έχετε καλή στοματική υγιεινή στο σπίτι. Τα άτομα που είναι επιρρεπή στην περιοδοντίτιδα μπορεί να χρειάζονται συχνότερους καθαρισμούς από τα άτομα χωρίς ουλίτιδα.

Δείτε επίσης