Αλλεργικό άσθμα: H βιταμίνη D μειώνει τα συμπτώματα

Για πολλούς ανθρώπους, οι αλλεργίες παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή τους. Μπορούν να επηρεάσουν το τι τρώτε, τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, ακόμη και τον τρόπο που αναπνέετε. Όταν η αλλεργία συνδυάζεται με μια αναπνευστική κατάσταση που ονομάζεται άσθμα, ονομάζεται αλλεργικό άσθμα. Ως τύπος άσθματος, το αλλεργικό άσθμα είναι μια κατάσταση όπου οι αεραγωγοί σας σφίγγουν όταν εισπνέετε ένα αλλεργιογόνο. Αυτό μπορεί να είναι κάτι στον αέρα -συχνά γύρη, τρίχωμα ζώων ή σπόρια μούχλας.

Όταν έχετε αλλεργία, το σώμα σας δημιουργεί μια απάντηση σε κάτι που πιστεύει ότι είναι απειλή -το αλλεργιογόνο. Ενεργοποιεί όλες τις άμυνές του για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Αυτό γίνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί για να προστατεύει από ασθένειες. Όταν “πιστεύει” ότι υπάρχει κίνδυνος, απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Αυτή η ουσία προορίζεται να αντεπιτεθεί και να προστατεύσει το σώμα σας. Ωστόσο, υψηλές ποσότητες IgE μπορεί να προκαλέσουν σύσφιξη των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Το άσθμα είναι μια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλεί στένωμα των αεραγωγών και μπορεί να έχετε πρήξιμο στους αεραγωγούς (φλεγμονή), και ειδικότερα στα κύτταρα που επενδύουν τους αεραγωγούς. Παράγετε μεγάλες ποσότητες βλέννας που είναι πιο παχύρρευστη από το κανονικό και οι μύες γύρω από τους αεραγωγούς σφίγγουν.

Πολλοί άνθρωποι με άσθμα έχουν στην πραγματικότητα αλλεργικό άσθμα. Είναι ο πιο κοινός τύπος άσθματος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άσθμα και από αυτούς, περίπου για το 60% αιτία είναι οι αλλεργίες.

Η αιτία των συμπτωμάτων είναι τα αλλεργιογόνα. Αυτή είναι η κύρια διαφορά μεταξύ του αλλεργικού άσθματος και άλλων τύπων άσθματος -τα αλλεργιογόνα εισπνέονται και προκαλούν συμπτώματα που όταν είναι πολύ σοβαρά μιλάμε για κρίση άσθματος. Τα αλλεργιογόνα μπορούν να βρεθούν παντού γύρω σας. Μπορεί να είναι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η εισπνοή τους μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι ώστε να μπορείτε να το ελέγξετε.

Πιθανά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα περιλαμβάνουν: Νιφάδες δέρματος από κατοικίδια. Γύρη που προέρχεται από φυτά και συνδέεται με την άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο -οι πιο συνηθισμένοι τύποι γύρης που προκαλούν αλλεργικό άσθμα είναι το γρασίδι και τα ζιζάνια. Μούχλα που βρίσκεται σε μέρη που συγκρατούν υγρασία (υπόγεια) -η μούχλα παράγει σπόρια που ανεβαίνουν στον αέρα και μπορούν να προκαλέσουν άσθμα. Ακάρεα σκόνης που ζουν στις μαλακές επιφάνειες του σπιτιού (μοκέτες, καλύμματα επίπλων και ρούχα). Κατσαρίδες (το άσθμα μπορεί να προκληθεί από τα κόπρανα, σάλιο και άλλα μέρη του σώματος των κατσαρίδων).

Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια με άλλους τύπους άσθματος. Περιλαμβάνουν αίσθημα δύσπνοιας, βήχα, ειδικά τη νύχτα, συριγμό (θόρυβο σφυρίσματος κατά την αναπνοή) και σφίξιμο στο στήθος (ότι κάτι σας πιέζει). Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ έντονα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εφαρμόσει ένα σχέδιο θεραπείας εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα -το σχέδιο περιλαμβάνει και μια συσκευή εισπνοής. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης αλλεργικού άσθματος, οι αεραγωγοί σας θα σφίξουν κάνοντας δύσκολη την αναπνοή και τα συμπτώματα είναι τα ίδια με οποιαδήποτε κρίση άσθματος που έχει άλλη αιτία.

H βιταμίνη D

Είναι ενδιαφέρον ότι μια πρόσφατη μελέτη βρήκε πως η βιταμίνη D3 μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D3 μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα άσθματος, αυτό έχει ήδη αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες. Ωστόσο, δεν είχε γίνει μέχρι πρότινος κατανοητό πώς ακριβώς αυτή η βιταμίνη επηρεάζει τη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος.

Μια ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Μοριακής Πνευμονολογίας στο Universitätsklinikum Erlangen απέδειξε για πρώτη φορά ότι η λήψη βιταμίνης D3 μπορεί να αλλάξει τη φλεγμονώδη αντίδραση στο αλλεργικό άσθμα και να ανακουφίσει τα συμπτώματα -η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology: Global.

Η υποψήφια διδάκτορας Janina Grund και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας βρήκαν ότι τα παιδιά και οι ενήλικες που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D3 είχαν λιγότερο έντονα συμπτώματα άσθματος και παρουσίαζαν λιγότερο σοβαρό άσθμα, ενώ απαιτούνταν λιγότερα στεροειδή για την αντιμετώπιση των κακής εισπνοής. Σε ορισμένα κύτταρα στο αίμα των ανθρώπων με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεγαλύτερες ποσότητες της πρωτεΐνης blimp-1, που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ανοσολογικής απόκρισης των βοηθητικών κυττάρων Τ.

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το μηχανισμό, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις που έχει η χορήγηση βιταμίνης D3 στην ανοσολογική απόκριση στα ποντίκια. Διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη οδήγησε σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις άσθματος. Βρήκαν επίσης λιγότερα αντισώματα που προκαλούν αλλεργίες (IgE) και ευθύνονται για ορισμένες αλλεργικές ασθένειες όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα ή το έκζεμα. Η χορήγηση υψηλότερων δόσεων βιταμίνης D3 ήταν περαιτέρω αντιφλεγμονώδης επηρεάζοντας ειδικά την αγγελιαφόρο ουσία IL-10 και τα κύτταρα που δημιουργούν την πρωτεΐνη blimp-1.

Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε για πρώτη φορά να αποδείξει ότι η βιταμίνη D έχει επίδραση στα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης μακράς διάρκειας που είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη ανοσολογική απόκριση στην περίπτωση του άσθματος. Απέδειξε επίσης ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D έχει θετική επίδραση στους ασθενείς με άσθμα, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να έχουν αρκετή από αυτή τη βιταμίνη.

Δείτε επίσης