Γιατί πρέπει να βάζετε το αντηλιακό πριν εκτεθείτε στον ήλιο

Του Terry Slevin, The Conversation.

Πόσο πρέπει να περιμένετε μετά την εφαρμογή του αντηλιακού για να βγείτε στον ήλιο; Υπάρχουν δύο βασικά μέρη σε όλα τα αντηλιακά. Τα δραστικά συστατικά και το γαλάκτωμα. Τα δραστικά συστατικά έχουν την αντηλιακή δράση και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σ’ αυτά που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (τα χημικά) και σ’ αυτά που την αντανακλούν (τα μέταλλα).

Οι απορροφητές της UV είναι χημικές ουσίες που μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε πολύ χαμηλό επίπεδο θερμότητας. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται επίσης «οργανικές», επειδή περιέχουν άτομα άνθρακα, μια βάση για όλη την οργανική χημεία. Μερικά απορροφούν την UVB που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα και συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και άλλα απορροφούν την UVA. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα μεγαλύτερα μήκη κύματος UVA όχι μόνο διεισδύουν σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος, αλλά συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η αντηλιακή κρέμα με την ένδειξη «ευρύ φάσματος». Οι «ανακλαστές» της UV αποτελούνται κυρίως από το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου, που διασκορπίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Υπάρχουν συνήθως περισσότερα από ένα και συχνά έως έξι ή περισσότερα ενεργά συστατικά στα αντηλιακά.

Το γαλάκτωμα, όπως λοσιόν, κρέμα, έλαια και τζελ, είναι η ουσία που περιέχει το δραστικό συστατικό. Συνήθως αποτελείται από κάποιο συνδυασμό ελαίου και νερού. Αυτό συντηρεί το προϊόν ώστε να διαρκέσει στο ράφι ή στο ντουλάπι. Βοηθά επίσης να είναι το αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό, επηρεάζει την αίσθηση και τη μυρωδιά του και πόσο καλά δένει με το δέρμα.

Τι σημαίνει SPF και πώς μετριέται;

Το αντηλιακό δεν εμποδίζει εντελώς την ηλιακή ακτινοβολία. Σκεφτείτε μια πόρτα που έχει μια σίτα η οποία εμποδίζει τις μύγες. Με τον ίδιο τρόπο, το αντηλιακό επιτρέπει κάποια μικρή ποσότητα UV ακτινοβολίας στο δέρμα σας. Το SPF είναι ένας αριθμός που δείχνει πόση υπεριώδη ακτινοβολία UVB εμποδίζεται. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο λιγότερη είναι η UVB που διέρχεται από το αντηλιακό. Το SPF 30 επιτρέπει στο 1/30 ή το 3,3% της υπεριώδους ακτινοβολίας Β να φτάσει στο δέρμα σας. Αυτό σημαίνει ότι φιλτράρει το 96,7%. Το SPF 50 επιτρέπει το 1/50 και άρα εμποδίζει το 98%. Έτσι, ενώ η διαφορά μεταξύ ενός SPF 30 και 50 μπορεί να φαίνεται μεγάλη, στην πραγματικότητα είναι μόνο 1,3%.

Πότε και πώς να βάλετε το αντηλιακό; Σε μικροσκοπικό επίπεδο, το δέρμα είναι μια σειρά από κορυφές και κοιλότητες. Η τοποθέτηση στρώσεων αντηλιακού περίπου 20 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο επιτρέπει στο προϊόν να ρέει στις μικροσκοπικές κοιλότητες του δέρματος και να “δένει” σωστά στο δέρμα. Οι ειδικοί συνιστούν την επανεφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες. Ένας τρόπος για να το αντιληφθείτε αυτό είναι όπως όταν βάφετε έναν τοίχο. Η πρώτη στρώση έχει μια λογική κάλυψη αλλά μια επανάληψη -μετά την έκθεση στον ήλιο- αφού στεγνώσει η πρώτη στρώση, σας προσφέρει πιο αξιόπιστη κάλυψη. Και αυτό θα καλύψει τα κομμάτια που μπορεί να χάσατε στο πρώτο πέρασμα.

Επίσης, χρησιμοποιήστε το αντηλιακό γενναιόδωρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν περίπου τη μισή ποσότητα που απαιτείται για την επίτευξη της αντηλιακής προστασίας που δηλώνεται στον SPF. Ένα κουταλάκι του γλυκού ανά άκρο είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας. Προσθέστε άλλο ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπό σας, μπροστά και πίσω. Αυτό φτάνει σε επτά κουταλάκια του γλυκού (35 ml) συνολικά αν είστε στην παραλία με σορτς ή μπικίνι. Εφαρμόστε ξανά κάθε δύο-τρεις ώρες ή πιο συχνά εάν είστε δραστήριοι (ιδρώνετε ή κολυμπάτε), ακόμα κι αν η ετικέτα ισχυρίζεται ότι υπάρχει τετράωρη αντοχή στο νερό.

Δείτε επίσης