Τί είναι το σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού

Όταν ένα ζευγάρι σχεδιάζει να αποκτήσει μωρό, είναι συχνά η γυναίκα που θεωρείται υπεύθυνη για τη μελλοντική υγεία του παιδιού. Το αλκοόλ περνά μέσα από τον πλακούντα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Συνιστάται οι γυναίκες να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά πιο πριν αν σκοπεύουν να κάνουν παιδί. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και διαταραχών του φάσματος του εμβρυϊκού αλκοολισμού. (FASD: foetal alcohol spectrum disorders).

Το σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως όρος το 1973 και χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά από συναισθηματικές, συμπεριφορικές, αναπτυξιακές και μαθησιακές προκλήσεις που συνδέονται με την έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στο αλκοόλ ενώ βρισκόταν στη μήτρα.

Μερικές φορές μπορείτε να παρατηρήσετε αν κάποιος έχει το σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού από την εμφάνισή του -αλλά αυτό συμβαίνει σε λίγες περιπτώσεις. Τα φυσικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μικροκεφαλία, μικρά μάτια, στραβισμό, πτώση βλεφάρων, επίπεδη ρινοχειλική αύλακα (μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους) λεπτό άνω χείλος και μικρό σαγόνι.

Συμπτώματα

Μια μελέτη το 2016 αποκάλυψε ένα μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν άτομα με FASD. Περίπου τα μισά άτομα έχουν διαταραχές ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), το 62% έχει διαταραχή όρασης (ποσοστό πάνω από 30 φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό), το 58% έχει προβλήματα ακοής (πάνω από 100 φορές υψηλότερα από το γενικό πληθυσμό), το 83% έχει καθυστερήσεις ομιλίας και το 91% υποφέρει από παρορμητικότητα και ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο ακριβής αριθμός των ποτών που μπορεί να πιει μια γυναίκα πριν βλάψει το μωρό της είναι άγνωστος (και πιθανό να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα).

Τα συμπτώματα όχι μόνο δεν εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου αλλά μπορεί να εντείνεται. Είναι μια δια βίου διαταραχή που απαιτεί υποστήριξη για μια ζωή. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με FASD μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για προβλήματα χρήσης ουσιών και άλλες συνυπάρχουσες διαταραχές ψυχικής υγείας ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

Με βάση μια ανασκόπηση δεδομένων εκτιμάται ότι το σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού μπορεί να επηρεάζει πάνω από το 1% του πληθυσμού σε ορισμένες χώρες. Τα άτομα μπορεί να έχουν νευροαναπτυξιακά προβλήματα, να συνοδεύονται από γενετικές ανωμαλίες έχοντας δια βίου επιπτώσεις. Οι ασθενείς παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, όπως η κακή μνήμη, η αδυναμία να κατανοήσουν έννοιες, κακή κατανόηση της γλώσσας, αδυναμία στη λύση προβλημάτων, έλλειψη φαντασίας ή περιέργειας. Μερικές φορές δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα συναισθήματα και τη διάθεσή τους.

Το σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού αναφέρεται μερικές φορές ως η “αόρατη διαταραχή” διότι συχνά δεν εντοπίζεται. Λιγότερο από το 10% των ατόμων με FASD έχουν τα σχετικά χαρακτηριστικά του προσώπου που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το σύνδρομο αυτό είναι πιο συχνό από τον αυτισμό.

Μην πίνετε αλκοόλ

Το 9,8% των γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα, συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και περίπου 120 χιλιάδες μωρά γεννιούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο με το σύνδρομο του εμβρυϊκού αλκοολισμού. Δεν αποκτούν μωρά με το σύνδρομο όλες οι έγκυες που καταναλώνουν αλκοόλ. Υπολογίζεται ότι μία στις 67 μητέρες που πίνουν στην εγκυμοσύνη, γεννά μωρό που πάσχει από το σύνδρομο, καθώς και ότι 15 στους 10.000 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχουν από αυτό.

Οι οδηγίες συνιστούν ότι, εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, η πιο ασφαλής προσέγγιση είναι να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους. Αλλά τα στοιχεία από μεγάλες έρευνες δείχνουν ότι δεν σταματούν όλες οι γυναίκες να πίνουν πριν την εγκυμοσύνη -είτε αυτή ήταν προβλεπόμενη είτε όχι. Σε μια μελέτη του 2017 σε 5.036 γυναίκες στις ΗΠΑ, ο επιπολασμός της κατανάλωσης αλκοόλ πριν από την εγκυμοσύνη ήταν παρόμοιος μεταξύ αυτών που είχαν είτε σκοπούμενη (55%) είτε ακούσια εγκυμοσύνη (56%).

Σε μια άλλη μελέτη του 2015 σε 3.390 Σουηδές γυναίκες, η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ αυτών με «πολύ προγραμματισμένη εγκυμοσύνη» (11%) σε σύγκριση με γυναίκες με «πολύ απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη» (14%). Επίσης, μια έρευνα του 2013 σε 258 Δανές διαπίστωσε ότι παρόλο που το 77% των κυήσεων ήταν «πολύ» ή «αρκετά καλά προγραμματισμένες», μία στις πέντε γυναίκες ανέφερε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ νωρίς στην εγκυμοσύνη. Μεταξύ των γυναικών με απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, η αναλογία ήταν μία στις τρεις γυναίκες.

Έρευνες δείχνουν ότι εάν τα ζευγάρια προσπαθούν να συλλάβουν, είναι λογικό να σταματήσουν το ποτό τουλάχιστον έξι μήνες πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου πιθανών αρνητικών εκβάσεων για το μωρό, όπως συγγενείς καρδιακές παθήσεις. Έχει επίσης οφέλη και για τους μελλοντικούς γονείς, όπως καλύτερη ποιότητα ύπνου, αυξημένη ενέργεια και αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση αλκοόλ από τους άνδρες παίζει επίσης ρόλο όταν πρόκειται για την υγεία του μωρού. Πράγματι, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το DNA του σπέρματος, σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνοντας τη γονιμότητα και τη δυνατότητα σύλληψης. Η έρευνα έχει βρει ότι εάν ένα ζευγάρι ζει μαζί και ο άνδρας πίνει, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η γυναίκα να πίνει αλκοόλ πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το ποτό με έναν σύντροφο παρέχει μια αίσθηση κοινωνικής σύνδεσης.

Οι γυναίκες που απέχουν από το αλκοόλ στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να νομίζουν ότι το αλκοόλ δεν κάνει κακό τους τελευταίους μήνες της κύησης. Αλλά μερικά από τα πιο πολύπλοκα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου συμβαίνουν στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, μία περίοδος που το νευρικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το αλκοόλ. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ μιας νέας μητέρας μπορεί να επηρεάσει το μωρό διότι το αλκοόλ εκκρίνεται στο μητρικό γάλα.

Δείτε επίσης