Οι γυναίκες κυριαρχούσαν στη βιοτεχνία μπύρας μέχρι που κατηγορήθηκαν για μάγισσες

Προκαλεί έκπληξη όταν κάποιος το ακούει για πρώτη φορά, αλλά μέχρι το 1500, η ζυθοποιία ήταν κυρίως γυναικεία δουλειά. Οι άνθρωποι πίνουν μπύρα για σχεδόν 7.000 χρόνια και οι αρχικοί ζυθοποιοί ήταν γυναίκες. Από τους Βίκινγκς μέχρι τους Αιγύπτιους, οι γυναίκες έφτιαχναν τη μπύρα τόσο για θρησκευτικές τελετές όσο και για να φτιάξουν ένα πρακτικό, πλούσιο σε θερμίδες ρόφημα για το σπίτι. Ήταν η μοναχή Hildegard von Bingen, που έζησε στη Γερμανία και έγραφε για τον λυκίσκο τον 12ο αιώνα, που πρόσθεσε αυτό το συστατικό στη συνταγή της μπύρας της.

Από την εποχή του λίθου έως το 1700, η μπύρα τύπου άλε και αργότερα, η μπύρα ήταν βασικό προϊόν του νοικοκυριού για τις περισσότερες οικογένειες στην Αγγλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Ήταν ένας φθηνός τρόπος κατανάλωσης δημητριακών. Για την εργατική τάξη, η μπύρα παρείχε μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Επειδή το ρόφημα ήταν ένα πολύ συνηθισμένο κομμάτι της διατροφής του μέσου ανθρώπου, η ζύμωση ήταν για πολλές γυναίκες μια από τις οικιακές τους εργασίες. Έτσι, μερικές γυναίκες έκαναν αυτή την ικανότητάς τους επιχείρηση και άρχισαν να πουλάνε μπύρα για να κερδίσουν επιπλέον χρήματα. Οι χήρες και οι ανύπαντρες μόνες τους και οι παντρεμένες με τους συζύγους τους άρχισαν να διευθύνουν την επιχείρηση μπύρας τους.

Στον Μεσαίωνα ή την Αναγέννηση αν πηγαίνατε σε μια αγορά στην Αγγλία, πιθανότατα υπήρχε ένα παράξενο θέαμα: γυναίκες με ψηλά, μυτερά καπέλα θα στέκονταν μπροστά σε μεγάλα καζάνια. Αλλά αυτές οι γυναίκες δεν ήταν μάγισσες, ήταν ζυθοποιοί. Φορούσαν τα ψηλά, μυτερά καπέλα για να τα βλέπουν οι πελάτες στην πολυσύχναστη αγορά. Και μετέφεραν την παρασκευή τους σε καζάνια. Όσες πουλούσαν την μπύρα τους έξω από τα μαγαζιά είχαν μαζί τους γάτες για να κρατούν τα ποντίκια μακριά από τα σιτηρά.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εικονογραφία που συνδέεται με τις μάγισσες, από το μυτερό καπέλο μέχρι το καζάνι, προήλθε από γυναίκες που παρασκεύαζαν μπύρα. Καθώς το θρησκευτικό κίνημα της εποχής, που ξεκίνησε το 16ου αιώνα, άρχισε να καταδικάζει τη μαγεία, κάποιοι είδαν την ευκαιρία να πάρουν τις δουλειές της μπύρας και κατηγόρησαν τις γυναίκες ως μάγισσες που χρησιμοποιούσαν τα καζάνια τους για να παρασκευάσουν μαγικά φίλτρα. Οι φήμες επικράτησαν και τελικά έγινε επικίνδυνο για τις γυναίκες να ασχολούνται με τη ζυθοποιία.

Δείτε επίσης