Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Ο FDA ενέκρινε εμβόλιο για άτομα άνω των 60 ετών

Το πρώτο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Το εμβόλιο, που ονομάζεται Arexvy, θα χορηγείται σε άτομα 60 ετών και άνω. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστά τη χρήση αυτού του εμβολίου, με την τελική απόφαση να ληφθεί πιθανότατα τον Ιούλιο του 2023. Η ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει επίσης τα στοιχεία.

Ο RSV σχετίζεται πολύ στενά με τους ιούς της ιλαράς και της παρωτίτιδας, αλλά σε αντίθεση με αυτούς τους δύο, προκαλεί κυρίως συμπτώματα παρόμοια με ένα κακό κρυολόγημα. Μεταδίδεται μέσω του βήχα και του φταρνίσματος και μπορεί να επικάθεται στις επιφάνειες για αρκετές ώρες. Απαντάται σε όλο τον κόσμο, με τα περισσότερα κρούσματα να εμφανίζονται το χειμώνα.

Οι υγιείς ενήλικες έχουν συνήθως αρκετά ήπια συμπτώματα, αλλά μια λοίμωξη από RSV μπορεί να είναι πολύ σοβαρή σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Στα μωρά και τα νήπια, η αναπνοή μπορεί να επηρεαστεί τόσο άσχημα που να χρειαστούν θεραπεία με οξυγόνο στο νοσοκομείο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο RSV εκτιμάται ότι προκαλεί έναν στους 50 θανάτους σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Ο ιός αυτός είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά μπορεί να είναι πιο συχνός από τη γρίπη. Είναι σε θέση να προκαλέσει επιπλοκές όπως η πνευμονία, που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Παγκοσμίως, τουλάχιστον 300.000 άτομα άνω των 65 ετών είναι αρκετά άρρωστα ώστε να εισάγονται στο νοσοκομείο με λοίμωξη από τον RSV κάθε χρόνο, περίπου το 4% των οποίων θα πεθάνει.

Μακρύς ο δρόμος

Οι επιστήμονες άρχισαν να εργάζονται για το εμβόλιο κατά του RSV στη δεκαετία του 1960. Η πρώτη προσπάθεια βασίστηκε στη συλλογή ολόκληρου του ιού που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο και στη χημική διατήρησή του, έτσι ώστε να μοιάζει με τον ιό RSV μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή είναι μια τυπική τεχνική για την παρασκευή εμβολίων, αλλά δυστυχώς προκάλεσε μια απροσδόκητη ανοσοαπόκριση. Τα εμβολιασμένα παιδιά αντέδρασαν άσχημα όταν αργότερα κόλλησαν τον RSV με φυσικό τρόπο. Πολλά κατέληξαν στο νοσοκομείο και δύο δυστυχώς πέθαναν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν εμβόλια που κατασκευάστηκαν κατά τμημάτων του ιού, αλλά τίποτα δεν φαινόταν να λειτουργεί. Τελικά, ένα βασικό μέρος του ιού, που ονομάζεται πρωτεΐνη F, αναγνωρίστηκε ως πιθανός στόχος εμβολίου. Αλλά το να λειτουργήσει αποδείχθηκε δύσκολο, μέχρι που οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η πρωτεΐνη άλλαζε σχήμα μόλις ο ιός συναντούσε τα κύτταρα μέσα στους πνεύμονες. Ο στόχος ήταν να σταθεροποιηθεί η πρωτεΐνη F στο εμβόλιο, ώστε να παραμείνει η ίδια μόλις εισέλθει στο σώμα του ασθενούς.

Το εμβόλιο Arexvy, που αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γνωστό ως «εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας». Περιέχει μια τεχνητή έκδοση της σωστής μορφής της πρωτεΐνης F (που ονομάζεται RSV PreF3) συν μια αβλαβή χημική ουσία που ενθαρρύνει τον οργανισμό να πάρει το εμβόλιο πιο εύκολα (ονομάζεται ανοσοενισχυτικό).

83% αποτελεσματικό

Σε μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 25.000 εθελοντές, στους μισούς χορηγήθηκε το Arexvy και στους άλλους μισούς εικονικό φάρμακο, και όλοι παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον έξι μήνες. Το εμβόλιο έδωσε 83% προστασία έναντι της νόσου της κατώτερης αναπνευστικής οδού που προκαλείται από τον RSV. Υπάρχουν δύο μορφές RSV, ο τύπος Α και Β. Το εμβόλιο λειτούργησε εξίσου καλά έναντι των δύο τύπων.

Μερικοί άνθρωποι παρουσίασαν παρενέργειες, αλλά ήταν σπάνιες και συνήθως ήσσονος σημασίας. Σοβαρά αποτελέσματα έχουν βρεθεί σε άλλες, μικρότερες μελέτες του Arexvy. Σε μια δοκιμή, δύο άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης μαζί με το Arexvy παρουσίασαν φλεγμονή στον εγκέφαλο. Σε μια άλλη μελέτη, ένα άτομο ανέπτυξε σύνδρομο Guillain-Barré, μια σπάνια πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στρέφεται κατά του εαυτού του προκαλώντας παράλυση. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από το σύνδρομο Guillain-Barré, αλλά μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.

Οι δοκιμές συνεχίζονται για να φανεί πόσο διαρκεί η προστασία από το εμβόλιο. Οι άνθρωποι χρειάζονται συνήθως τακτικά αναμνηστικά για αυτόν τον τύπο εμβολίου, επομένως πιθανότατα θα χορηγείται ετησίως.

Αν και ο RSV επηρεάζει περισσότερα παιδιά από ό,τι ενήλικες κάθε χρόνο, ένα κατάλληλο εμβόλιο για παιδιά δεν είναι ακόμη έτοιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιολόγοι εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως πώς αλληλεπιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με τον ιό.

Εν τω μεταξύ, τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον RSV (πρόωρα μωρά και κάποια με καρδιακές παθήσεις) μπορούν να λάβουν palivizumab (παλιβιζουμάμπη). Αυτό δεν είναι εμβόλιο αλλά ένα εργαστηριακό αντίγραφο ενός αντισώματος κατά της πρωτεΐνης F. Είναι ένα ασφαλές φάρμακο, αλλά η προστασία δεν διαρκεί πολύ και η ένεση πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου που κυκλοφορεί ο RSV.

Δείτε επίσης