Γιατί η βιταμίνη D μπορεί να προλαμβάνει την πνευμονία λόγω COVID-19

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από COVID-19. Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Lankenau, στις ΗΠΑ, συμπεραίνει, τώρα, ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Physiological Reports, δείχνει ότι η βιταμίνη D ενισχύει την επένδυση των πνευμόνων, εμποδίζοντας τον κορωνοϊό Sars-Cov2, αλλά και άλλους ιούς, να διεισδύσουν στους αεραγωγούς και να προκαλέσουν μόλυνση.

Ως εξειδικευμένο όργανο για το χειρισμό της ανταλλαγής αερίων μεταξύ της κυκλοφορίας του αίματος και της ατμόσφαιρας, ο πνεύμονας απαιτείται να έχει πολλές ιδιότητες και πάνω απ’ όλα να διατηρεί ένα φράγμα μεταξύ του εξωτερικού αέρα και των ιστών που περιέχουν υγρό, τη λεγόμενη διεπαφή υγρού-αέρα, έτσι ώστε να μπορεί να συμβεί η ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό απαιτεί η αναπνευστική οδός να έχει μεγάλη επιφάνεια, γι’ αυτό οι πνεύμονες αποτελούνται από μια δομή διακλάδωσης με διακριτές λειτουργικές ζώνες που κυμαίνονται από τον ρινοφάρυγγα μέχρι τις κυψελίδες που είναι οι θέσεις ανταλλαγής των αερίων. Υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικοί τύποι κυττάρων στους πνεύμονες και ένας από αυτούς είναι τα επιθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν τις εκτεθειμένες στον αέρα επιφάνειες, παίζοντας βασικό ρόλο στη λειτουργία τους -κάθε μία από τις διαφορετικές ζώνες της αναπνευστικής οδού καλύπτεται από διακριτά επιθήλια.

«Το σώμα μας είναι ως επί το πλείστον σάκοι και σωλήνες», είπε ο James Mullin, διευθυντής έρευνας στο γαστρεντερολογικό τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Lankenau. «Εάν οι επενδύσεις τους είναι σε καλή κατάσταση, είμαστε και εμείς σε καλή κατάσταση. Εάν διαρρέουν και δεν παρέχουν ένα σωστό φράγμα, υπάρχει πρόβλημα. Όταν έχετε λοίμωξη του αναπνευστικού, σημαίνει ότι το φράγμα στους πνεύμονές σας έχει αρχίσει να διαρρέει. Η μελέτη μας δείχνει ότι η βιταμίνη D ενισχύει τη λειτουργία της επένδυσης των πνευμόνων, βοηθώντας πιθανότατα στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση μιας λοίμωξης».

Η μελέτη εξέτασε κυτταροκαλλιέργειες από ανθρώπινες πνευμονικές επενδύσεις χρησιμοποιώντας δύο μετρήσεις. Η βιταμίνη D δυνάμωσε τη λειτουργία της επένδυσης των πνευμόνων κατά 40% με τη μια μέτρηση και κατά 25% με την άλλη. Το σύνολο των ερευνών έδειξε ότι η βιταμίνη Α, ο ψευδάργυρος και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά παίζουν παρόμοιο ρόλο με τη βιταμίνη D. Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο ανασκόπησης για το θέμα της διαρροής υγρών σε διάφορες ασθένειες και την κλινική καταπολέμησή της με αυξημένα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών.

Τα δεδομένα υποστηρίζουν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για άτομα με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. «Τα οφέλη είναι ξεκάθαρα και οι κίνδυνοι ελάχιστοι και πιστεύουμε ότι οι γιατροί θα πρέπει να συστήσουν αμέσως συμπληρώματα βιταμίνης D», είπε ο Mullin. «Οι καταιγίδες κυτοκινών, όπου η ανοσολογική απόκριση του σώματος αρχίζει να είναι υπερβολική και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια και θάνατο στην περίπτωση της COVID, θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του φραγμού των αεραγωγών. Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι η βιταμίνη D αμβλύνει τις καταιγίδες κυτοκινών στην περίπτωση της γρίπης. Στην περίπτωση της COVID, η βιταμίνη D μπορεί να δώσει χρόνο στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς πριν είναι πολύ αργά».

Δείτε επίσης