Η χρήση στατινών μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Η χρήση στατινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου με τρόπο εξαρτώμενο από τη διάρκεια της λήψης τους σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της European Heart Rhythm Association, που πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Απριλίου στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Ο Jiayi Huang, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης στατινών σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η ανάλυση περιελάμβανε 51.472 ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα κολπική μαρμαρυγή (διάστημα 2010-2018). Από αυτούς λάμβαναν στατίνες 11.866 άτομα ενώ οι υπόλοιποι 39.606 δεν λάμβαναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 5,1 ετών, η χρήση στατινών συσχετίστηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο /συστημική εμβολή, έναντι της μη χρήσης στατινών. Παρόμοια μοτίβα παρατηρήθηκαν για συσχετίσεις μεταξύ προηγούμενης χρήσης στατίνης και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου (7% μείωση κινδύνου) και παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου (15% μείωση κινδύνου).

Η χρήση στατινών για έξι ή περισσότερα χρόνια προέβλεπε χαμηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο/συστημική εμβολή, αιμορραγικού εγκεφαλικού και παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου (μείωση κινδύνου 42-44% για την κάθε συμβάν) έναντι της βραχυπρόθεσμης χρήσης στατινών (τρεις μήνες έως λιγότερο από δύο χρόνια).

«Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν τη χρήση στατινών για την πρόληψη του εγκεφαλικού και του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή νέας έναρξης», δήλωσε ο Huang, αναφέροντας: «Τα ευρήματα έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά είναι συχνά θανατηφόρα ή προκαλούν αναπηρία και έχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής».

Δείτε επίσης