Κοντά στην ανάπτυξη ενός πολύ προστατευτικού αντηλιακού από μελανίνη

Μια νέα ανακάλυψη σχετικά με τη δομή της μελανίνης φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου, δυνητικά υπερπροστατευτικού αντηλιακού που προέρχεται από μια βιολογική ουσία που βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους οργανισμούς.

Ερευνητές από το Τμήμα Χημείας του McGill, σε συνεργασία με το The Ohio State University και το University of Girona, ανακοίνωσαν μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της θεμελιώδους δομής της μελανίνης και ενός από τα συστατικά της -ονομάζεται Indole-5,6-quinone- που μετατρέπει το φως σε θερμότητα, προστατεύοντας το σώμα από τις βλάβες του ήλιου.

Η μελανίνη, η χρωστική ουσία που δίνει στους ανθρώπους ένα σκούρο χρώμα δέρματος, των ματιών και των μαλλιών τους, είναι η πρώτη και καλύτερη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Οι εταιρείες καλλυντικών προσπαθούν εδώ και καιρό να εκμεταλλευτούν τις προστατευτικές δυνατότητες της φυσικής και συνθετικής μελανίνης για χρήση σε χημικά αντηλιακά και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Για παράδειγμα, η μελανίνη θα μπορούσε, θεωρητικά, να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός φραγμού ακτινοβολίας στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος ταιριάζοντας με ένα πιο ποικίλο φάσμα φυσικών αποχρώσεων του δέρματος.

Αλλά η μελανίνη είναι τόσο ασταθής και δύσκολο να μελετηθεί που, μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δουν πώς μοιάζει σε μοριακό επίπεδο, με αποτέλεσμα μια αργή προσέγγιση δοκιμής και λάθους στην πιθανή χρήση της σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας .

«Καθώς αποκτούμε καλύτερη κατανόηση της δομής της μελανίνης, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε προβλέψιμα εναλλακτικές λύσεις που αποδίδουν καλύτερα από ό,τι είναι σήμερα διαθέσιμες», δήλωσε ο Jean-Philip Lumb, από τους κύριους συγγραφείς της εργασίας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το συστατικό της μελανίνης Indole-5,6-quinone μετατρέπει το φως σε θερμότητα, από όλα τα μήκη κύματος, καλύπτοντας το υπεριώδες έως το υπέρυθρο, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προστασίας. Το μόριο αυτό είναι εξαιρετικά μικρό, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι έχει πρακτικά οφέλη, επειδή ο αριθμός των ατόμων που απαιτούνται για την παροχή αυτού του επιπέδου αντηλιακής προστασίας είναι μικρότερος από οτιδήποτε έχει αναφερθεί μέχρι τώρα.

«Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση ενός νέου μηχανισμού για το πώς η μελανίνη μπορεί να χρησιμεύσει ως αντηλιακό», είπε ο Lumb.

Δείτε επίσης