Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού

Τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης φαίνεται πως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου που ονομάζεται ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology. Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο.

«Ενώ οι στατίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού από θρόμβους αίματος, υπήρξε αντικρουόμενη έρευνα για το εάν η χρήση τους αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχει μια πρώτη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης David Gaist, του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας στο Odense και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις λοβώδεις και μη λοβώδεις περιοχές του εγκεφάλου σχετικά με τον κίνδυνο μιας πρώτης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Βρήκαν ότι όσοι λάμβαναν στατίνες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αυτού του τύπου αιμορραγικού εγκεφαλικού και στις δύο περιοχές του εγκεφάλου. Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος με τη μακροχρόνια χρήση στατινών.

Η περιοχή των λοβών του εγκεφάλου περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των μετωπιαίων, βρεγματικών, κροταφικών και ινιακών λοβών. Η περιοχή χωρίς λοβούς περιλαμβάνει κυρίως τα βασικά γάγγλια, τον θάλαμο, την παρεγκεφαλίδα και το εγκεφαλικό στέλεχος.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία υγείας στη Δανία και εντόπισαν 989 άτομα με μέση ηλικία 76 ετών που είχαν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στην περιοχή των λοβών του εγκεφάλου. Τα στοιχεία συγκρίθηκαν με 39.500 άλλα άτομα που δεν έπαθαν αυτό το είδος εγκεφαλικού και είχαν την ίδια ηλικία. Εξέτασαν επίσης 1.175 άτομα με μέση ηλικία 75 ετών που είχαν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία σε μη λοβώδη μέρη του εγκεφάλου που συγκρίθηκαν με 46.755 άλλα άτομα χωρίς αυτό το είδος εγκεφαλικού. Από τα δεδομένα συνταγογράφησης αντλήθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση στατινών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 6,8% που είχε βιώσει εγκεφαλικό λάμβανε στατίνες για πέντε ή περισσότερα χρόνια.

Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η χρήση αλκοόλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν στατίνες είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις περιοχές των λοβών του εγκεφάλου και 16% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις άλλες περιοχές.

Η παρατεταμένη χρήση στατινών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και στις δύο περιοχές του εγκεφάλου. Όταν χρησιμοποιούσαν στατίνες για πάνω από πέντε χρόνια, οι άνθρωποι είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στην περιοχή των λοβών του εγκεφάλου και 38% χαμηλότερο κίνδυνο σε άλλες περιοχές.

«Αυτά είναι καθησυχαστικά νέα για τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες. Αυτά τα φάρμακα φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και τον κίνδυνο εγκεφαλικού από θρόμβους αίματος», είπε ο Gaist. «Ωστόσο, η έρευνά μας έγινε μόνο στον πληθυσμό της Δανίας, που είναι κυρίως άνθρωποι ευρωπαϊκής καταγωγής. Θα πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα σε άλλους πληθυσμούς».

Περισσότερες πληροφορίες: David Gaist et al, Association Between Statin Use and Intracerebral Hemorrhage Location: A Nested Case-Control Registry Study, Neurology (2022). dx.doi.org/10.1212/WNL.0000000000201664.

Δείτε επίσης