Πώς θα αποφύγετε τον πόνο των ποδιών το καλοκαίρι

Ο πρωταρχικός σκοπός των ποδιών σας είναι να σας κρατούν όρθιους και κινητικούς. Ωστόσο, τα πόδια σας μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως δείκτης της συνολικής σας υγείας. Αν και ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι ειδικά με τα πόδια σας, άλλα μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα με την καρδιά, το νευρικό σύστημα, τα νεφρά ή άλλα όργανα.

Η αφυδάτωση

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των κάτω άκρων που ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα αφυδατωμένα πόδια. Τα συμπτώματα είναι ξηρότητα, τραχιά αίσθηση και σκλήρυνση.

Το δέρμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας και τα προβλήματα ξεκινούν όταν το δέρμα χάσει τη φυσική του υγρασία. Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές και μια από αυτές είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο καθώς και η υπερβολική χρήση νερού και σαπουνιού που επηρεάζουν την κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης των ποδιών τους, λόγω αυξημένης αποβολής ούρων που οδηγεί σε μεγαλύτερη αφυδάτωση.

Ένα σημάδι ότι το σώμα σας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι οι κράμπες στα πόδια. Για να συστέλλονται και να χαλαρώνουν κανονικά, οι μυς βασίζονται στο νερό και τους ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο. Πολύ λίγα υγρά ή ηλεκτρολύτες μπορεί να υπερευαισθητοποιήσουν τα νεύρα που ελέγχουν τους μυς στα πόδια, προκαλώντας ασυνήθιστα συστολή των μυών ή σπασμούς.

Ο πόνος λόγω φλεβίτιδας

Κάτι που συμβαίνει το καλοκαίρι είναι ότι τα πόδια πονάνε περισσότερο. Για κάποιους ανθρώπους, τα επώδυνα πόδια οφείλονται σε υποκείμενη φλεβική νόσο. Οι φλέβες εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό, της αποστολής αίματος από τα πόδια πίσω στην καρδιά. Καθώς μεγαλώνουμε, οι φλέβες μπορεί να στενεύουν και ακόμη να δυσλειτουργούν λόγω βλάβης στις βαλβίδες τους. Ως αποτέλεσμα, το αίμα ρέει όχι μόνο προς τα εμπρός αλλά και προς τα πίσω, προς τη λάθος κατεύθυνση (παλινδρόμηση). Αυτή η αντιστροφή της ροής οδηγεί σε συγκέντρωση αίματος, το οποίο στη συνέχεια προκαλεί διόγκωση, τέντωμα και μεγέθυνση των φλεβών.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από τον συνδυασμό του θερμότερου καιρού και ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως αγγειοδιαστολή. Με την αγγειοδιαστολή, τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται από τη χαλάρωση των μυϊκών τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Η αγγειοδιαστολή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που εκτελείται από το σώμα και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αλλά η διαδικασία εντείνεται ανάλογα με ορισμένες περιβαλλοντικές καταστάσεις, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή όταν κάποιος εκτίθεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η αγγειοδιαστολή αυξάνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα για να βοηθήσει το σώμα να δροσιστεί -επίσης η άσκηση προκαλεί αγγειοδιαστολή γιατί οι μυς απαιτούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.

Αν και η αγγειοδιαστολή έχει οφέλη, επιδεινώνει τα συμπτώματα στην περίπτωση της φλεβικής νόσου. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα ήδη αγωνίζεται να στείλει αίμα από τα πόδια πίσω στην καρδιά. Ως αποτέλεσμα, το αίμα ρέει προς τα πίσω και αρχίζει να συσσωρεύεται.

Πώς να αποτρέψετε τον πόνο στα πόδια το καλοκαίρι

Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τη ζέστη του καλοκαιριού και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, είναι σημαντικό τα άτομα που ήδη παλεύουν με τη φλεβίτιδα να αναζητήσουν τρόπους να αποφύγουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Κινηθείτε. Αποφύγετε να κάθεστε ή να στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενθαρρύνει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά, γι’ αυτό ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! Κάντε μια μικρή βόλτα, ανεβείτε σκάλες ή κάντε μια προσπάθεια να μετακινηθείτε στο γραφείο και στο σπίτι.

Δροσιστείτε. Μετά από μια κουραστική μέρα, ειδικά το καλοκαίρι, αναζωογονήστε τα πόδια σας με ένα δροσερό ντους ή μπάνιο. Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη θερμότητα από την ηλιοθεραπεία, τα ζεστά μπάνια ή τη σάουνα, καθώς η υπερβολική ζέστη θα προκαλέσει διαστολή των αγγείων σας και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο.

Σηκώστε τα πόδια σας. Για να ενισχύσετε τη φυσική κυκλοφορία του σώματός σας, σηκώστε τα πόδια σας ενώ κάθεστε στον καναπέ ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι στο σπίτι. Στο γραφείο, κρατήστε ένα στήριγμα για τα πόδια κάτω από το γραφείο σας.

Ελέγξτε το βάρος σας. Όταν διαχειρίζεστε το βάρος σας με υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε συμπτώματα στα πόδια, όπως πρήξιμο.

Κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματός σας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών και συναφών επιπλοκών, όπως έλκη στα πόδια.

Φορέστε κάλτσες συμπίεσης. Φοράτε κάλτσες συμπίεσης, ειδικά σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως μακροχρόνια ταξίδια ή ακινητοποίηση. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, να αυξήσουν την ενέργειά σας και να βοηθήσουν στο να διατηρήσετε τα πόδια σας υγιή.

Δείτε επίσης