Η μείωση των υδατανθράκων στο πρωινό ωφελεί τους διαβητικούς

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το University of British Columbia Okanagan, προτείνει μια απλή προσαρμογή στο πρώτο γεύμα της ημέρας που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Η Δρ. Barbara Oliveira και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο American Journal of Clinical Nutrition, και επιβεβαιώνουν ότι η μετάβαση από ένα παραδοσιακό δυτικού τύπου πρωινό με χαμηλά λιπαρά, όπως πλιγούρι βρώμης, τοστ και φρούτα, σε ένα γεύμα με χαμηλούς υδατάνθρακες υψηλότερο σε πρωτεΐνες και λιπαρά, όπως τα αυγά με μπέικον ή τυρί, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειρίζονται καλύτερα το σάκχαρό τους για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή μόνο ενός γεύματος βοηθάει να διατηρηθεί το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο. «Δεν μιλάμε για  πλήρη αναθεώρηση της διατροφής», είπε η Ολιβέιρα. «Μία από τις συνέπειες για τα άτομα που ζουν με διαβήτη είναι οι γρήγορες ή μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μετά από ένα γεύμα. Η έρευνά μας δείχνει ότι ένα γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το πρώτο πράγμα το πρωί, φαίνεται να βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης είναι κρίσιμος για τη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και των καρδιαγγειακών παθήσεων -η κύρια αιτία νοσηρότητας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

«Οι θεραπευτικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μεταβολών της γλυκόζης μετά το γεύμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτής του διαβήτη», προσθέτει. «Βρήκαμε ότι εάν το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και υψηλότερο σε πρωτεΐνη και λίπος, μπορούμε να περιορίσουμε τις υπεργλυκαιμικές μεταβολές».

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια και έχουν αναγνωριστεί ως μια διατροφική στρατηγική για τη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης, εξηγεί η Oliveira. Ωστόσο, όπως όλες οι δίαιτες, είναι δύσκολο να ακολουθηθεί, ειδικά μακροπρόθεσμα. Αντί να ζητούν από τους ασθενείς να δεσμεύονται ότι κάθε γεύμα τους είναι χαμηλών υδατανθράκων, οι ερευνητές εξέτασαν την ιδέα να κάνουν μόνο το πρώτο γεύμα της ημέρας με χαμηλούς υδατάνθρακες για να δουν πώς αυτό επηρεάζει την τήρηση της δίαιτας και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η μελέτη τους διάρκειας 12 εβδομάδων περιέλαβε 121 συμμετέχοντες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα συμβουλεύτηκε να τρώει από μια επιλογή πρωινού χαμηλών υδατανθράκων που περιείχε κατά προσέγγιση ποσότητες 8 γραμμάρια υδατάνθρακες, 25 γραμμάρια πρωτεΐνης και 37 γραμμάρια λίπους, ενώ η άλλη συμβουλεύτηκε να τρώει χαμηλά λιπαρά που περιείχαν περίπου 56 γρ. υδατάνθρακες, 20 γρ. πρωτεΐνης και 15 γρ. λίπος. Όλες οι επιλογές πρωινού και στις δύο ομάδες είχαν 450 θερμίδες.

Οι συμμετέχοντες είχαν ποικίλες επιλογές πρωινού και έπρεπε να ανεβάσουν μια φωτογραφία του γεύματός τους, η οποία εξετάστηκε από έναν διαιτολόγο της μελέτης για να επιβεβαιώσει τη συμμόρφωση.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μια συσκευή συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης που φορούσαν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης και επίσης έκαναν εξετάσεις αίματος για τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, πριν και μετά τις 12 εβδομάδες, για να μετρηθούν τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Επίσης, μετρήθηκε το βάρος και η περίμετρος της μέσης τους στην αρχή και στο τέλος. Καθώς η μελέτη συνεχίστηκε, ανέφεραν αισθήματα κορεσμού, ενέργειας και επίπεδα δραστηριότητας.

Η Oliveira σημειώνει ότι ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομάδας με τους χαμηλούς υδατάνθρακες και της άλλης ομάδας για το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος ή την περίμετρο μέσης, η ομάδα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες σημείωσε μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ορισμένοι κατάφεραν να μειώσουν τα φάρμακά τους. Οι ανοδικές και καθοδικές διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γνωστές ως γλυκαιμική μεταβλητότητα, στην ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων ήταν σημαντικά χαμηλότερες, υποδηλώνοντας τα οφέλη ενός πρωινού με χαμηλούς υδατάνθρακες για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι τα άτομα που έτρωγαν πρωινό με χαμηλούς υδατάνθρακες ανέφεραν χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων κατά το μεσημεριανό γεύμα και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ένα πρωινό πλούσιο σε λιπαρά και πρωτεΐνες, ενώ είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες.

Η Oliveira πρόσθεσε: «Το να έχουν λιγότερους υδατάνθρακες για πρωινό όχι μόνο ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με διαβήτη χειρίζονται τη γλυκόζη όλη την ημέρα, αλλά έχει επίσης απίστευτες δυνατότητες όσους αγωνίζονται με τα επίπεδα γλυκόζης το πρωί. Κάνοντας μια μικρή προσαρμογή στην περιεκτικότητα των υδατανθράκων ενός μεμονωμένου γεύματος και όχι σε ολόκληρη τη διατροφή, έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε σημαντικά τη συμμόρφωση, αποκομίζοντας παράλληλα σημαντικά οφέλη».

Περισσότερες πληροφορίες: Impact of a Low-Carbohydrate Compared with Low-Fat Breakfast on Blood Glucose Control in Type 2 Diabetes: A Randomized Trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2023; DOI: 10.1016/j.ajcnut.2023.04.032.

Δείτε επίσης