Δίαιτα το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να χαθούν ορισμένα περιττά κιλά γιατί υπάρχει περισσότερη κίνηση, όπως κολύμπι και βόλτες που αυξάνουν τις καύσεις. Ωστόσο πολλοί τρέφονται με γνώμονα τη «διάθεση», κι επειδή το καλοκαίρι ανεβαίνει η διάθεση είναι πιθανότερο να πάρουν κιλά αντί να χάσουν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα τρίτο των ανθρώπων παχαίνει πάνω από 1 κιλό κατά τη διάρκεια των διακοπών του καλοκαιριού επειδή υιοθετεί έναν πιο χαλαρό και ανέμελο τρόπο ζωής που δικαιολογεί τις «παρασπονδίες». Σ’ αυτό συμβάλει ότι τρώμε πιο συχνά έξω από το σπίτι, που σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού. Και δεν είναι μόνο τo φαγητό, είναι και τo ποτό.

Λιγότερες θερμίδες λόγω ζέστης

Θα μπορούσατε να χάσετε κιλά το καλοκαίρι: Ναι, αν και ψυχολογικά είναι κάπως δύσκολο να αισθάνεστε ότι περιορίζετε τον εαυτό σας. Όμως η δίαιτα το καλοκαίρι είναι κάτι δελεαστικό. Και έχετε ένα σύμμαχο, τη ζέστη. Μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια διαπίστωσε ότι η μέση πρόσληψη θερμίδων μειώνεται κατά 200 θερμίδες την ημέρα το καλοκαίρι, σε σύγκριση με το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι ερευνητές είπαν ότι ο λόγος είναι ότι η ζέστη που τιθασεύει την όρεξή μας. Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι ο ζεστός καιρός βοηθά να αφομοιώσουμε το φαγητό πιο αργά και επομένως να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ένα καλό με τον ζεστό καιρό είναι ότι έχουμε τη διάθεση να τρώμε λιγότερο μαγειρεμένο φαγητό και να επιλέγουμε ωμές σαλάτες και φρούτα επειδή είναι πιο δροσιστικά. Από τα άψητα τρόφιμα, απορροφούμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Αυτό συμβάλλει σε ένα πιο “χαρούμενο”, υγιές έντερο και μικροβίωμα το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών.

Το νου σας όμως στα τηγανητά, όχι μόνο τις πατάτες αλλά και σε οτιδήποτε άλλο όπως τα ψάρια. Διότι τα τηγανητά έχουν ανθυγιεινά λάδια και δεύτερον προσφέρουν πολλές θερμίδες. Επίσης μην το παρακάνετε με τα φρούτα το καλοκαίρι. Μην σβήνετε τη δίψα σας με αναψυκτικά αλλά με σκέτο νερό, φροντίζοντας να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από το φαγητό σας. Και μην κάνετε κατάχρηση στο παγωτό. Τα παγωτά περιέχουν πολλά λίπη και όσο πιο «πλούσια» είναι (σοκολάτα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς, κρέμες γάλακτος κ.τ.λ.) τόσο πιο παχυντικά είναι.

Ωστόσο, οι γρήγορες δίαιτες του καλοκαιριού τείνουν να “κλωτσάνε”, ανεξάρτητα από το είδος τους. Ο ορμονικός και νευρικός έλεγχος της απώλειας βάρους είναι περίπλοκος, γι’ αυτό το αδυνάτισμα είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Το σώμα δεν θέλει να χάσει βάρος και έχει έναν μηχανισμό που το ελέγχει με αρχηγό μια δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Έχουμε μια γενετική προδιάθεση για ένα συγκεκριμένο βάρος, αν και αυτό δεν είναι ακλόνητο. Είναι σαφές ότι έχουμε περιθώριο να μειώσουμε τα κιλά μας, άλλωστε η οποιαδήποτε γενετική προδιάθεση αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής μας. Το βάρος επηρεάζεται από το είδος της διατροφής μας και τη σωματική δραστηριότητα.

Πείνα και μεταβολσμός

Δεν είναι δύσκολο να χάσετε 2-3 κιλά, σε οποιαδήποτε εποχή του έτους, αλλά αν χάσετε πάνω από το 5% του αρχικού σας βάρους, αρχίζουν να ενεργοποιούνται αντισταθμιστικοί μηχανισμοί στα λιποκύτταρα και στο έντερο με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος, να προσπαθεί να επαναφέρει το αρχικό σωματικό βάρος. Όταν αρχίζετε να περιορίζετε την πρόσληψη της τροφής, ο υποθάλαμος λαμβάνει σήματα από το στομάχι, το έντερο και τα λιποκύτταρα και προσαρμόζει τα επίπεδα των ορμονών με τρόπο που αντιτίθενται στη μείωση του βάρους. Κυρίως αυξάνεται η πείνα οδηγώντας σας να τρώτε εύγευστα τρόφιμα που επιπλέον είναι τα πιο παχυντικά. Το 2007, μια μελέτη στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι μεταξύ των γυναικών που ακολουθούσαν δίαιτα, εκείνες που έχασαν το περισσότερο βάρος λαχταρούσαν τροφές με πολλές θερμίδες μετά από έξι μήνες δίαιτας.

Το σώμα αυξάνει όχι μόνο την πείνα όταν χάσετε κιλά, αλλά κάνει επίσης οικονομία στις θερμίδες που ξοδεύει, δηλαδή μειώνει το μεταβολισμό. Μπορεί πριν από τη δίαιτα να χρειαζόσασταν 2.200 θερμίδες για να διατηρείτε σταθερό το βάρος σας και μετά να χρειάζεστε 2.000 θερμίδες, άρα πρέπει να τρώτε λιγότερο φαγητό και αυτό μπορεί να μην είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει τρόπος να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να μην έχετε τις αντισταθμιστικές αντιδράσεις του, αλλά σίγουρα υπάρχουν υγιεινοί τρόποι διατροφής που είναι συγχρόνως και χορταστικοί. Σ’ αυτό βοηθούν οι πρωτεΐνες και οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι φυτικές ίνες σας κρατούν χορτάτους και τροφοδοτούν τα μικρόβια του εντέρου σας ενώ η κατανάλωση υγιεινών λιπών όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί -με μέτρο- αυξάνουν την πληρότητα. Η έρευνα έχει βρει ότι οι τροφές που ανήκουν στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές τροφές, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά συνδέονται με απώλεια βάρους.

Δείτε επίσης