Δουλεύουν οι δίαιτες αποτοξίνωσης των νεφρών;

Η αποτοξίνωση των νεφρών, που μερικές φορές ονομάζεται καθαρισμός των νεφρών, βασίζεται σε μια διαδικασία ή ένα προϊόν (όπως μηλόξυδο ή τζίντζερ) που λέγεται ότι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από τα νεφρά. Οι καθαρισμοί αυτού του είδους μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, αλλά χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν την ιδέα ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών και η λήψη συγκεκριμένων βιταμινών βελτιώνουν την υγεία των νεφρών.

Εκτός από την αποτοξίνωση των νεφρών, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προωθήσετε την υγεία των νεφρών σας. Ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή σας, η κατανάλωση περισσότερου νερού και η διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης είναι αλλαγές που προάγουν την υγεία των νεφρών σας.

Αυτά τα όργανα σε σχήμα φασολιού, που βρίσκονται κάτω από το θώρακα απομακρύνουν το υπερβολικό νερό και τα άχρηστα προϊόντα από το αίμα σας, επομένως η προαγωγή της υγείας τους είναι σημαντική. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα νεφρά δεν απαιτούν ιδιαίτερο «καθαρισμό». Τα νεφρά σας θα πρέπει να λειτουργούν μια χαρά εάν πίνετε αρκετό νερό και τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Τα νεφρά απελευθερώνουν τρεις σημαντικές ορμόνες: την ερυθροποιητίνη, η οποία διεγείρει τον μυελό των οστών να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, την ρενίνη, η οποία ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και την καλσιτριόλη, την ενεργή μορφή της βιταμίνης D για τη διατήρηση της υγείας των οστών και της χημικής ισορροπίας στο σώμα. Η κακή διατροφή και το χρόνιο στρες μπορεί να βλάψουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής λειτουργίας. Η τοξική έκθεση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στα νεφρά.

Η αποτοξίνωση των νεφρών διαφημίζεται ως ένας τρόπος για την πρόληψη της πέτρας στα νεφρά που μπορεί να αναπτυχθεί από κρυστάλλους στα ούρα σας, λόγω συσσώρευσης ασβεστίου, ουρικού οξέος και οξαλικών. Οι καθαρισμοί των νεφρών λέγεται επίσης ότι βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο, βελτιώνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα και μπορούν να σας δελεάσουν. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι αποτοξίνωσης: νηστεία, αποτοξίνωση με χυμούς, κατανάλωση μόνο συγκεκριμένων τροφών, χρήση διαιτητικών εμπορικών συμπληρωμάτων αποτοξίνωσης ή «καθαρισμός» του παχέος εντέρου με κλύσματα ή καθαρτικά. Οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες έχουν μερικά κοινά σημεία: Είναι βραχυπρόθεσμες και στοχεύουν στην αποβολή των τοξικών ουσιών από το σώμα. Συνήθως περιλαμβάνουν μια περίοδο νηστείας που ακολουθείται από μια εξαιρετικά περιοριστική δίαιτα για ορισμένες ημέρες.

Τι είναι οι τοξίνες και πώς εισέρχονται στο σώμα αρχικά; Οι εσωτερικές τοξίνες περιλαμβάνουν φυσικά υποπροϊόντα που δημιουργούνται από το σώμα κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, όπως γαλακτικό οξύ, ουρία και απόβλητα από τα μικρόβια του εντέρου. Οι εξωτερικές τοξικές εκθέσεις εισέρχονται στο σώμα μέσω του φαγητού, του ποτού, της εισπνοές ή της διείσδυσης στο δέρμα. Αυτά μπορεί να έχουν τη μορφή ατμοσφαιρικών ρύπων, τροφίμων ή νερού μολυσμένου με χημικές ουσίες ή βαρέα μέταλλα, οικιακών προϊόντων όπως απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και ακόμη και προϊόντα ομορφιάς όπως καθαριστικά προσώπου, πλύσιμο σώματος και μακιγιάζ.

Το ενσωματωμένο σύστημα αποτοξίνωσης του σώματος περιλαμβάνει το συκώτι και τα νεφρά, με βοήθεια από τους πνεύμονες, το λεμφικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα και το δέρμα. Εν συντομία, το συκώτι διασπά επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια φιλτράρονται μέσω των νεφρών. Αλλά το σώμα μας δεν λειτουργεί πάντα βέλτιστα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια σωστή διατροφή και βελτιωμένες συμπεριφορές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και ο ύπνος, μπορεί να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο σύστημα αποτοξίνωσης του σώματος.

Τα σχέδια αποτοξίνωσης των νεφρών περιλαμβάνουν μια σειρά από προϊόντα και προσεγγίσεις. Οι φυτικοί καθαρισμοί των νεφρών δίνονται συνήθως ως τσάι που καταναλώνεται δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Μερικά φυτικά συστατικά που υποστηρίζεται ότι θεραπεύουν τη νεφρική βλάβη περιλαμβάνουν: Ρεσβερατρόλη, ένα αντιφλεγμονώδες που βρίσκεται στα σταφύλια και τα μούρα. Τζίντζερ, το οποίο πιστεύεται ότι περιορίζει την τοξικότητα των νεφρών. Τζίνσενγκ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην τοξικότητα της χημειοθεραπεία. Φυτά μαύρου νυχτολούλουδου που περιέχουν φλαβονοειδή και αλκαλοειδή. Κουρκουμάς, που πιστεύεται ότι μειώνει την ουρία, προλαμβάνει τη φλεγμονή στα νεφρά και βοηθά στην αποβολή των αποβλήτων. Άλλοι ισχυρισμοί σχετικά με τα φάρμακα αποτοξίνωσης των νεφρών περιλαμβάνουν το τσάι πικραλίδας ή βότανα που μπορεί να λειτουργήσουν ως διουρητικά.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένας καθαρισμός των νεφρών περιλαμβάνει διατροφικούς περιορισμούς μαζί με συμπληρώματα βιταμινών, όπως: βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο. Μια μελέτη σε 1.312 ενήλικες που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 και ως εκ τούτου με υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές που σχετίζονται με τα νεφρά, εξέτασε τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για να διαπιστωθεί εάν βοηθούν στην προστασία της νεφρικής λειτουργίας. Κανένα από τα δύο δεν αποδείχθηκε ότι το κάνει. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μέσω τροφών (γάλα, γιαούρτι) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού. Κατά ειρωνικό τρόπο, η λήψη ασβεστίου σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Ορισμένες μέθοδοι για τη βελτίωση της υγείας των νεφρών υποστηρίζονται από την επιστήμη. Αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Διατηρήστε τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα. Κρατήστε τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο. Πίνετε αρκετό νερό. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καθαρισμός των νεφρών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πέτρες στα νεφρά, μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο πίνοντας αρκετά υγρά και μειώνοντας το νάτριο (αλάτι). Άτομα με ιστορικό πέτρας στα νεφρά μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τροφές πλούσιες σε οξαλικό οξύ (οξαλικά), όπως σοκολάτα, γλυκοπατάτες, σπανάκι και αμύγδαλα και κάσιους.

Οι υγιεινές δίαιτες που προστατεύουν τη νεφρική λειτουργία είναι ιδιαίτερα σημαντικές για άτομα που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο. Μερικοί ειδικοί συνιστούν μια φυτική διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν βρεθεί επίσης κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες (μπιζέλια, φασόλια, ξηροί καρποί) δεν οδηγούν σε οξύτητα που επηρεάζει τα νεφρά, όπως κάνουν οι ζωικές πρωτεΐνες.

Ποιο είναι το καλύτερο ρόφημα για την αποτοξίνωση των νεφρών σας; Το νερό είναι το καλύτερο πράγμα να πίνετε για υγιή νεφρά. Συνήθως συνιστάται στους ενήλικες να πίνουν οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτή η ποσότητα μπορεί να ποικίλλει, ωστόσο, ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τη σωματική σας δραστηριότητα.

Η ύπαρξη αφθονίας υγιών βακτηρίων του εντέρου βοηθά επίσης στην απαλλαγή του σώματος από επιβλαβείς ουσίες. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ και το ξινολάχανο μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου. Αυτές οι τροφές περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο σας. Μια άλλη κατηγορία τροφίμων, που ονομάζονται πρεβιοτικά, είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Παρέχουν θρέψη και ενέργεια για τα προβιοτικά του εντέρου (ευεργετικά βακτήρια) και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Παραδείγματα πρεβιοτικών τροφών είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα οι μπανάνες, τα χόρτα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Πιθανές βλάβες από τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Αν και οι δίαιτες αποτοξίνωσης και οι καθαρισμοί με χυμούς μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, βελτιωμένη ηπατική λειτουργία και γενικά καλύτερη υγεία, μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, αδυναμία, λιποθυμία και ευερεθιστότητα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι ορισμένα τρόφιμα και μπαχαρικά, όπως ο κόλιανδρος, μπορεί να ενισχύσουν τις φυσικές οδούς αποτοξίνωσης του σώματος.

Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, άλλες τροφές που μπορούν να δώσουν ώθηση στο σύστημα αποτοξίνωσης του σώματος περιλαμβάνουν σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών, μούρα, αγκινάρες, σκόρδο, κρεμμύδια, πράσα και πράσινο τσάι. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων άπαχης πρωτεΐνης μπορεί επίσης να ωφελήσει το φυσικό σύστημα του σώματος διατηρώντας επαρκή επίπεδα γλουταθειόνης, το κύριο ένζυμο αποτοξίνωσης του σώματος. Η γλουταθειόνη είναι ένα ένζυμο που παράγεται από το συκώτι και εμπλέκεται σε πολυάριθμες διεργασίες μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης και επιδιόρθωσης των ιστών, βοηθώντας στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης και βελτιώνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λίγες κλινικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένη αποτοξίνωση του ήπατος με εμπορική δίαιτα αποτοξίνωσης ή συμπληρώματα διατροφής, αλλά αυτές οι μελέτες έχουν ελαττωματικές μεθοδολογίες και μικρά μεγέθη δειγμάτων και συχνά γίνονται σε ζώα. Επιπλέον, τα συμπληρώματα διατροφής δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Ορισμένα εμπορικά συμπληρώματα έχουν εγείρει τόσα πολλά ζητήματα υγείας και ασφάλειας και ο FDA έχει κινηθεί νομικά κατά των εταιρειών.

Ορισμένες δίαιτες και προγράμματα αποτοξίνωσης μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα εκείνες που περιλαμβάνουν καθαρτικά ή κλύσματα ή εκείνες που περιορίζουν την πρόσληψη στερεών τροφών. Αυτές οι προσεγγίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και ανισορροπίες ηλεκτρολυτών. Επιπλέον, οι δίαιτες που περιορίζουν σοβαρά ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων συνήθως δεν οδηγούν σε διαρκή απώλεια βάρους.

Η εστίαση σε βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά -και σε αντίθεση με μια δίαιτα αποτοξίνωσης, στην πραγματικότητα λειτουργεί. Νούμερο ένα, τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή. Στόχος να τρώτε κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες επιλογές πρωτεΐνης, φρούτα και λαχανικά πολλών χρωμάτων, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνετε μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και μια καλή ποσότητα φυτικών ινών. Νούμερο δύο είναι η ενυδάτωση. Τέλος, κινήστε το σώμα σας με τρόπο που σας αρέσει.

Δείτε επίσης