Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αντισυλληπτικά χάπια

Της Susan Walker, Reader in Contraception, Reproductive and Sexual Health, Anglia Ruskin University.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου παγκοσμίως, με περίπου 2,3 εκατομμύρια γυναίκες να διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται ότι μία στις επτά γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού είναι η ηλικία της γυναίκας. Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος, το πόσο πίνετε, αν ασκείτε ή όχι, και τα επίπεδα ορμονών, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου.

Είναι επίσης γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι οι γυναίκες που έχουν πρόσφατα χρησιμοποιήσει το συνδυασμένο από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι για πάνω από πέντε χρόνια έχουν 25% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τον αν δεν είχαν πάρει το χάπι. Ωστόσο, παρά τη μικρή αυτή αύξηση του κινδύνου, μόνο το 1% περίπου όλων των καρκίνων του μαστού συνδέεται με τη χρήση της από του στόματος αντισύλληψης.

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά είναι φάρμακα που περιέχουν ορμόνες για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Αποτρέπουν την εγκυμοσύνη αναστέλλοντας την ωορρηξία και εμποδίζοντας το σπέρμα να διεισδύσει μέσω του τραχήλου της μήτρας. Ο πιο συχνά συνταγογραφούμενος τύπος από του στόματος αντισυλληπτικού περιέχει συνθετικές εκδόσεις των φυσικών γυναικείων ορμονών οιστρογόνο και προγεστερόνη. Αυτός ο τύπος αντισυλληπτικού χαπιού ονομάζεται συχνά “συνδυασμένο”. Ένας άλλος τύπος από του στόματος αντισυλληπτικού, που μερικές φορές ονομάζεται μίνι χάπι, περιέχει μόνο προγεστίνη, η οποία είναι μια τεχνητή εκδοχή της προγεστερόνης.

Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι μόνο το συνδυασμένο ορμονικό χάπι είχε μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το χάπι που περιέχει μόνο προγεσταγόνο (το μίνι χάπι) και άλλες μορφές ορμονικής αντισύλληψης έχει την ίδια αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού με το συνδυασμένο χάπι. Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν δεδομένα από τα αρχεία περισσότερων από 27.000 γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα συνδύασαν με δεδομένα από 12 άλλες δημοσιευμένες μελέτες που είχαν εξετάσει την επίδραση διαφορετικών τύπων ορμονικών αντισυλληπτικών στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Υπολόγισαν ότι οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάτω των 50 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να είχαν χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές ορμονικών αντισυλληπτικών, σε σύγκριση με γυναίκες της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Η μελέτη έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όπως το σωματικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ και το αν είχαν παιδιά. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια μόνο με προγεσταγόνο είχαν 20-30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν αυτές τις μεθόδους. Ο αυξημένος κίνδυνος εξαφανίστηκε δέκα χρόνια μετά τη διακοπή της μεθόδου.

Κάνοντας επιλογές

Για να τεθούν καλύτερα τα ευρήματα της μελέτης σε προοπτική, θα μπορούσε να βοηθήσει να δούμε τον επιπλέον αριθμό των γυναικών που μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού λόγω χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών, σε σύγκριση με τον αριθμό των γυναικών που θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού χωρίς να έχουν χρησιμοποιήσει έλεγχο γεννήσεων.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές αυτής της μελέτης εκτίμησαν ότι σε μια ομάδα 100.000 γυναικών ηλικίας 35-39 ετών, περίπου 2.000 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε μια περίοδο 15 ετών λόγω μιας σειράς παραγόντων που δεν σχετίζονται με τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης. Όμως, δεδομένου ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι ο έλεγχος των γεννήσεων ενέχει 20-30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, εκτιμούν ότι επιπλέον 265 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε μια περίοδο 15 ετών ως άμεσο αποτέλεσμα της λήψης αντισυλληπτικών από το στόμα.

Για γυναίκες ηλικίας 50-54 ετών, είναι γνωστό από άλλες έρευνες ότι περίπου 280 γυναίκες ανά 100.000 διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Εάν ο έλεγχος των γεννήσεων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 20-30%, αυτό θα σήμαινε ότι επιπλέον 70 γυναίκες ανά 100.000 θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν συνιστάται στις γυναίκες να παίρνουν το συνδυασμένο χάπι άνω των 50 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης σημαίνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τους ελαφρώς αυξημένους κινδύνους καρκίνου του μαστού με αντισυλληπτικά μόνο με προγεσταγόνο άνω των ετών 50. Ωστόσο, οι μέθοδοι μόνο με προγεσταγόνο παραμένουν ασφαλέστερες όσον αφορά τους καρδιαγγειακούς κινδύνους -όπως το εγκεφαλικό και το καρδιακό επεισόδιο- σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια σοβαρή ασθένεια και η κύρια αιτία θανάτου σε νεότερες γυναίκες, επομένως οτιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του μαστού πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά. Ωστόσο, μια από τις δυσκολίες για να αποφασίσετε εάν μια μέθοδος αντισύλληψης παρουσιάζει αποδεκτό κίνδυνο είναι ότι πολλές άλλες συνήθεις συμπεριφορές στον τρόπο ζωής αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου. Για παράδειγμα, ενώ το 1% των καρκίνων του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλείται από ορμονικά αντισυλληπτικά, το 5% προκαλείται από τον μη θηλασμό, το 8% από το υπερβολικό βάρος και το 8% από την κατανάλωση αλκοόλ.

Αυτό περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι τα ορμονικά αντισυλληπτικά μπορούν να έχουν κάποια οφέλη. Για παράδειγμα, η ένεση αντισύλληψης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση, ενώ η ενδομήτρια συσκευή είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία πολύ βαριάς περιόδου. Το συνδυασμένο χάπι από το στόμα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά περίπου 50% και του καρκίνου των ωοθηκών κατά περίπου 40%. Είναι επίσης ευεργετικό για την αντιμετώπιση των εξάψεων και άλλων προεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Η απόφαση για το ποια μέθοδο αντισύλληψης θα χρησιμοποιήσετε είναι μια εξαιρετικά προσωπική επιλογή. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν σημαντική σαφήνεια σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, επιτρέποντας στις γυναίκες να λάβουν μια πιο τεκμηριωμένη απόφαση όσον αφορά τη χρήση αντισύλληψης.

Δείτε επίσης