Ροφήματα κετόνης: Σε τί μπορούν να βοηθήσουν;

Της Anna Nicholas, PhD Candidate in Nutrition & Metabolism, University of Bath, The Convesation.

Τα ποτά κετόνης χρησιμοποιούνται από κορυφαίους αθλητές για να βελτιώσουν την εστίαση και την απόδοση. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τους ανθρώπους να ζουν πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Τα ποτά κετόνης που θεωρούνται «σούπερ καύσιμα» μεταξύ ορισμένων αθλητών αντοχής, δοκιμάζονται τώρα σε κλινικές δοκιμές για μια σειρά παθήσεων, όπως η νόσος Πάρκινσον, ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι κετόνες είναι μόρια που παράγονται από το σώμα για δώσουν ενέργεια. Η έρευνα δείχνει ότι έχουν βαθιές επιπτώσεις στη φυσιολογία μας, επηρεάζοντας το μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και πιθανώς ακόμη και τη γήρανση. Παράγονται από το συκώτι όταν το σώμα αντιμετωπίζει έλλειψη γλυκόζης. Αυτό συμβαίνει σε περιόδους νηστείας, παρατεταμένης άσκησης ή όταν ακολουθείτε μια κετογονική δίαιτα -πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το συκώτι μετατρέπει τα λίπη σε κετόνες, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να παρέχουν ένα κρίσιμο καύσιμο για ιστούς όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος.

Το να ακολουθήσετε μια κετογονική δίαιτα ή νηστεία μπορεί να είναι δύσκολο. Οι δίαιτες κέτο είναι περιοριστικές, επιτρέποντας το πολύ 50 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα -περίπου δύο μπανάνες.

Τα ροφήματα κετόνης προσφέρουν έναν τρόπο να μεταφέρετε κετόνες στο σώμα χωρίς να χρειάζεται να κόψετε τους υδατάνθρακες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα ποτά μπορούν να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία, να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε ενήλικες με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Θα ξέρουμε σε 18 μήνες

Σε μια νέα μελέτη που ξεκινά στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, οι συνάδελφοί μου και εγώ θέλουμε να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις των ροφημάτων κετόνης στην υγεία σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Καθώς γερνάμε, το ανοσοποιητικό, το μεταβολικό και το γνωστικό μας σύστημα μειώνεται φυσικά, οδηγώντας σε αδυναμία και αυξημένο κίνδυνο ασθενειών. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής και να μειώσουν τον αριθμό των ετών που ζούμε με καλή υγεία. Αυτή η νέα μελέτη στοχεύει να διερευνήσει εάν η κατανάλωση ενός ροφήματος κετόνης τρεις φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και γνωστική υγεία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε δοκιμές για δύο εβδομάδες (για να καθορίσουν τις βασικές μετρήσεις τους) πριν ξεκινήσουν την περίοδο συμπλήρωσης τεσσάρων εβδομάδων. Σε αυτό το διάστημα, θα καταναλώνουν είτε ένα ρόφημα κετόνης είτε ένα εικονικό σκεύασμα τρεις φορές την ημέρα, ενώ θα παρακολουθείται ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, η σωματική τους δραστηριότητα και ο καρδιακός ρυθμός.

Πριν και μετά την περίοδο των συμπληρωμάτων, θα συλλέξουμε δείγματα αίματος, αναπνοής και λιπώδους ιστού για να μετρήσουμε δείκτες μεταβολικής υγείας, φλεγμονής και ανοσοποιητικής λειτουργίας. Οι συμμετέχοντες θα συμπληρώσουν επίσης γνωστικά τεστ, αξιολογήσεις σωματικής λειτουργίας και ερωτηματολόγια ποιότητας ζωής.

Το ρόφημα κετόνης που επιλέξαμε για αυτήν τη μελέτη χρησιμοποιεί μονοεστέρα κετόνης, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως σε ανθρώπινες μελέτες λόγω της ικανότητάς του να αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα κετόνης στο αίμα. Αλλά έχει κάποια μειονεκτήματα. Έχει μια δυσάρεστη γεύση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να εγκαταλείψουν τη μελέτη και είναι επίσης ακριβό.

Ενώ δύο και τέσσερις εβδομάδες συμπληρωμάτων κετόνης έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα σε ενήλικες με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, υπάρχει έλλειψη μελετών συμπληρωμάτων που επικεντρώνονται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, τα αποτελέσματα της τακτικής λήψης συμπληρωμάτων κετόνης στον λιπώδη ιστό μας παραμένουν ανεξερεύνητα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που αναμένεται σε 18 μήνες, θα ρίξουν φως σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς.

Καθώς οι παγκόσμιοι πληθυσμοί γερνούν όλο και περισσότερο, η εύρεση τρόπων για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να ζουν πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται όλο και πιο πιεστική. Τα ροφήματα κετόνης θα μπορούσαν να είναι μέρος της λύσης, επιτρέποντάς μας να αξιοποιήσουμε μερικά από τα οφέλη της νηστείας και της κετογονικής δίαιτας χωρίς να υπομείνουμε διατροφικούς περιορισμούς.

Δείτε επίσης